concediu postnatal

concediu postnatal | Autor: radcatmiha

Link direct la acest mesaj

Va rog sa-mi dati raspunsuri la doua nelamuriri:
a) Medicul de familie refuza sa-mi acorde concediu postnatal mai mult de 63 de zile spunand ca legea nu-i permite.Nu terminasem tot concediul pentru cresterea si ingrijirea celui de-al patrulea copil cand am nascut al cincilea copil si am intrat in actualul concediu postnatal.Nu am beneficiat de concediu prenatal 63 de zile.
Va rog sa-mi spuneti daca am dreptul la 126 de zile de concediu postnatal, asa cum mi s-a spus de la locul de munca.Va multumesc.
b) M-am angajat cu carte de munca pe perioada nedeterminata la o unitate de stat, care apartine de Ministerul Finantelor, pe 25 nov.1996.Pe 18 iunie 1997 am nascut primul copil cu care am stat in concediu pana in 1 iulie 1998.Am lucrat apoi pana pe 16 nov 1998 cand am nascut al doilea copil. Am stat in concediu cu el pe 21 iulie 2000 cand am nascut al treilea copil.Am stat in concediu cu el pana pe 28 septembrie 2001, cand am nascut al patrulea copil cu care am stat in concediu pana in 9 martie 2003 cand am nascut al cincilea copil.
Am dreptul la concediu prelungit de doi ani pentru cresterea si ingrijirea celui de-al cincilea copil? Daca solicit acest concediu, unitatea la care lucrez este obligata sa mi-l aprobe? Daca nu mi se acorda acest concediu, eu fiind in imposibilitate de a incepe activitatea, ce solutii am ? In cazul in care sunt fortuita de imprejurari sa renunt la serviciu ma oblig in vreun fel financiar fata de firma la care lucrez? Va multumesc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Intai de toate sincerele mele felicitari pt tenacitatea de a avea 5 copii. In al doilea rand incep prin a preciza sa fii linistita totul e in regula pt situatia ta. Sa le luam sistematic.
a). Medicul nu are dreptate legea nu ii interzice sa acorde prenatal sau postntal mai mult de 63 de zile fata de momentul nasterii. Ai dreptul la cele 126 de zile in totalitate daca nu ai beneficiat de nici o zi inainte de a naste.
b). poti sa soliciti concediu pt ingrijirea copilului fara a mai solicita postnatal daca doresti ai tot dreptul si nu ti se va refuza nici primul caz nici al doilea. E mai rentabil la bani sa mergi cat poti ci postnatal deoarece ai sa incasezi mai multi bani pentru ca la ingrijirea copilului ti se retine in plus fondul de asigurari de sanatate (6.5%) in timp ce la postnatal nu se retine acest procent si fiind destul de mare se simte la bani.

In concluzie:
1. Daca medicul nu doreste sa iti acorde postnatal mai mult de 63 de zile iti pot preciza ca legea prevede la libera initiativa sau la recomandarea medicului impartirea concediului de 126 de zile sub orice forma una din ele fiind si 63 de zile inainte si 63 de zile dupa dar se poate orice combinatie 1 zi inainte si 125 dupa.
Iti redau pasajul cu pricina mai jos:

21. Concediile medicale pentru maternitate se acorda pe o perioada de 126 de zile calendaristice, dintre care 63 de zile inainte de nastere (concediu de sarcina) si 63 de zile dupa nastere (concediu de lehuzie), care se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare

acest paragraf este cuprins in Ordinul 340 din 4.05.2001 reprezentand normele metodologice de aplicare a legii 19 cu modificarile ulterioare. Dupa cum vezi poti opta este dreptul tau cum sa imparti cele 126 de zile.

Nu ai de ce sa renunti la serviciu contractul tau de munca este prin lege suspendat deci inatacabil pana la reintoarcerea ta la serviciu. Nu ai nici o obligatie fata de serviciu pana decizi sa te intorci la lucru dar cel tarziu pana copilul va implini varsta de 2 ani.

Sper ca ti-am fost de folos.

echipa, www.desprecopii.com

Mergi la inceput