autism

autism | Autor: adi.rachieru

Link direct la acest mesaj

am un baiat de 4 ani diagnosticat cu tulburare din spectru autist.
daca sunt parinti care trec prin aceeasi situatie, as vrea si eu un sfat.
baiatul meu nu vorbeste si de multe ori e absent la tot ce e in jurul lui.si mai face si crize de nervozitate cand ar vrea ceva si nu e inteles.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Witchie spune:

Exista un forum special al parintilor ai caror copii au tulburari din spectrul autist. Acolo ai sa gasesti multe informatii si suport de la cei cu mai multa experienta in acest domeniu.
Adresa este: www.autism.ro/forum

Iti doresc multa rabdare si mai ales, nu dispera, nimic nu este ireparabil.

Anda, mama Irinei
domnisoara Irina
Ca'caa'uu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns axia spune:

De cata vreme e diagnosticat si unde ?
Ati luat deja o decizie cu privire la tratament ?
Cat stii deja despre afectiunea asta ? Ti-ar fi foarte folositor sa citesti pe internet oricat de mult.
Ce doctor il supravegheaza in Bucuresti ?

Andreea, mama lu' Tiberiu
Micul Print

Uita-ti intotdeauna dusmanii - Nimic nu-i enerveaza mai mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns paula2003 spune:

Si eu vroiam sa te intreb unde mergi cu el pentru testare, unde lucrezi.....ce faci cu el ????? Eu am fetita cu Sd si unde merg eu sunt multi copii cu autism.

Paula & Alexa(13.12.1003) & Paul(03.01.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamica dulce spune:

Am citit de ieri mesajul tau si nu mi-am mai putut lua gandul de la el.Ce inseamna spectrul asta?O forma mai usoara de autism?Cum se manifesta? Eu nu pot sa te ajut cu un sfat dar ..poate ma ajuti tu.

ce inseamna ca "nu vorbeste"? nu spune nimic? daca nu spune,intelege ce-i spui tu sa faca?Nu stiu practic nimic despre autism,doar ceva in linii mari,dar partea cu vorbitul/comunicarea ma intereseaza enorm.Baiatul meu are 3 ani si 9 luni si nu leaga propozitii si ma intreb de ce.Suntem chiar disperati.Chiar acum am venit de la logoped,a fost abia a doua sedinta si nu imi poate spune nimic,decat ca are o memorie de elefant,un vocabular bine dezvoltat,chiar surprinzator de larg,dat fiind ca nu il foloseste decat daca e intrebat expres ce e aia sau ailalta.Totul la el este in parametri-in afara de memorie unde sare din schema-,toate cunostintele,e un mic stie-tot(toate obiectele,jocurile,alfabetul,numere,culori,forme..sute si sute de cuvinte,rabdarea,puterea de concentrare,sociabilitatea,intelegerea jocului

...si totusi nu leaga cuvintele intr-un tot,are lacune mari in comunicare,nu putem purta nici o discutie aproape.Vorbeste ca un copil de 2 ani dar face lejer jocuri pe computer pentru copii de 5-6 ani.Culmea e ca intelege 2 limbi,face jocuri complicate peste varsta lui,are o memorie uimitoare,ma inteleg cu el,face ce spunem..absolut normal

...E practic blocat pe stocare de informatii si.. pe repetat cuvant cu cuvant ce spunem. In afara de chestiile cele mai uzuale(mancare,toaleta,joaca unde a inteles DA si NU,restul repeta,pentru ca nu se concentreaza sa priceapa ce vreau si ce zic.El a inteles ca trebuie sa zica ceva si..repeta ce zic eu.Orice mai abstract daca il intreb Vrei sa..ceva?Da sau nu?.El spune la fel "da sau nu" si pace buna,pana cand ii vine lui ideea respectiva si atunci imi spune el cumva.Repeta tot,intelege 100%dar nu foloseste informatia..Stie ce vrea,e hotarat,e tenace
...E o discrepanta enorma intre ce are in cap si ce scoate pe gura.Nu stim ce sa mai facem,lipseste o piesa undeva.Ce mi se pare grav e ca nu incearca sa vorbeasca pocit-macar asa as sti ca intr-o zi o sa vorbeasca corect.Nu,el stie cuvintele corect dar nu incearca sa le foloseasca in conversatie.Asta e cel mai grav.

..De spus..spune el multe-dar numai cand are el interes,in rest e zgomot de fundal ce vorbim cu el...nu e atent,nu se concentreaza,nu il intereseaza,Are si propozitii scurte,standard pe care le foloseste la locul si timpul potrivit,dar nu le-a creat el ci le-a luat ca atare (ex stai jos,vino incoace etc)Se face inteles,spune ce vrea sa manance,cu ce vrea sa se joace,imi arata de toate in cuvinte..absolut normal pana la un punct,apoi il pierd."discuiile" lui se limiteaza la interesul imediat practic..nu despre maine,diseara sau la Craciun...repeta dar nu stiu cat coreleaza,desi stie sensul lui "maine"..nici nu vrea sa asculte macar,Greu de explicat.Daca nu ar vorbi deloc sau numai ta-ta-ta as umbla urland pe strada cred.Din contra,are momente cand zic gata,am trecut hopul-ma lasa paf cu ce spune,apoi..ihihih.Si asa de vreun an macar,de cand am inceput sa.-mi fac griji serioase.
La fel,are momente cand e absent(sau se face ca nu aude) si evita intotdeauna sa priveasca interlocutorul in ochi.,de asta mesajul tau ma urmareste de cand l-am citit prima data.Ce vrei sa spui prin faptul ca de multe ori e absent?Undeva nu se face un clic si deocamdata nici logopedul nu stie de ce si ce nu e ok.

Principesa si fetele cu cunostinte in domeniu,va rog dati-mi un sfat sau macar parerea vostra,sau ce detalii sa mai dau sa va puteti face o parere.

Life is not measured by the number of breaths we take,but by the
moments that take our breath away.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns axia spune:

mamica dulce, daca te simti ingrijorata, mergi la un neuro-psihiatru de copii. Mai bine sa-ti spuna ca iti faci prea multe griji degeaba, decat sa-ti reprosezi ca ai pierdut timp pretios.
Timpul este pretios pentru copilasii cu astfel de probleme.

adi Nu sta ! Asta e sfatul nr. 1. Orice faci, numai nu sta, pentru ca stai din viata lui.
Exista terapii pentru ei, iar sperantele de recuperare sunt mari. Important este sa vorbeasca si sa se integreze social, iar pentru asta trebuie ajutat.

Citeste mult, ca sa intelegi despre ce e vorba, iar apoi incearca sa-i oferi terapie. Fie ca iti poti permite sa platesti pe altii, fie ca faci tu acasa, daca simti ca poti.

Uite www.autism.ro/istorie.html" target="_blank">aici si www.autismromania.ro/ar_all.htm" target="_blank"> aici , iar daca stii engleza poti incerca www.autism.org/" target="_blank">aici si www.autism-society.org/site/PageServer" target="_blank"> aici .

De ce iti recomand sa citesti : pentru ca medicii in Romania stiu mai putin decat parintii. Sunt putin pregatiti pentru formele mai noi (mai putin grave) ale acestei afectiuni si cu atat mai putin sunt pregatiti sa-ti explice tie. Posibil sa se grabeasca sa-ti recomande medicamente, dar nu vor vorbi prea mult despre terapie comportamentala. Exista mai multe forme de terapie ABA, TEACH si PECS. Dintre toate ABA pare a da cele mai multe rezultate.
Daca vrei sa intrebi mai multe si crezi ca te-as putea ajuta, poti sa-mi dai mail sau PM.

Curaj !

Andreea, mama lu' Tiberiu
Micul Print

Uita-ti intotdeauna dusmanii - Nimic nu-i enerveaza mai mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

mamica dulce,

ai dus copilul la un pediatru specializat in tulburari de dezvoltare, psiholog, sau numai la logoped? intreb pentru ca ceea ce spui despre copil seamana foarte tare cu caracteristicile fiului meu (diagnosticat cu o forma usoara de trouble envahissant du développement ou TED, in engleza Pervasive Developmental Disorder ou PDD),si tulburarea de vorbire este doar o componenta a afectiunii; Doar ca Tudor la trei ani nu vorbea aproape deloc- vocabularul lui se rezuma la max. 20 de cuvinte, in schimb intelegea doua limbi, dar ne ocolea privirea si evita contactul;

nu ai de ce dispera, copii sunt recuperabili, fiul meu, dupa doi ani de terapie ABA vorbeste doua limbi, acusi trei, merge la scoala normala (cu shadow), scrie, citeste, comunica, este vesel, istet si nu observi usor faptul ce este diferit;
dintre simptomele aferctiunii ma mai confrunt cu: crize de nervi (tot mai rar), comportament repetitiv, aliniat masini, refuzul de a minca anumite alimente, are aptitudini mult peste virsta lui in computere, memorie mecanica, cifre, electrotehnica, etc; inoata, cinta la pian, ii place sa aiba copii in preajma, joaca fotbal, tenis cu noi, etc; nu are imaginatie ( va povesti intotdeauna stil comentator sportiv un film de desene, nu va intelege niciodata povesti cu zine si zmei, ipocrizia si jocurile sociale, etc); nu intreaba niciodata despre lucruri abstracte (de ce creste iarba, de ce e soarele sus, etc)

cam asta e...copii pot fi recuperati daca suint diagnosticati din timp si dusi la terapii; nu i-am dat niciodata nici un tratament medicamentos pentru asta (si medicii de aici mi-au spus ca-i cel mai important lucru pe care l-am facut pentru el, cind in Romania au sarit medicii, dupa un control de 10 minute, cu retete medicamentoase kilometrice- pentru ca efectele medicamentelor sunt ireversibile, si se recomanda doar in cazuri grave; lumea medicala contemporana inca bijbie in ceea ce priveste autismul, si mai mult se incearca #cobai# diferite tratamente; unele dau rezultate, altele fac mai mult rau, dar nimeni nu are nici o garantie in autism)

http://community.webshots.com/user/montrealpoze
http://community.webshots.com/user/vara2006photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamica dulce spune:

Ana,multumesc de informatii...ti-am trimis un mesaj detaliat pe PM .
Am ramas blocata citind ce ai scris.

Life is not measured by the number of breaths we take,but by the
moments that take our breath away.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adi.rachieru spune:

multumesc pentru incurajari.
de un an de zile merg cu el la stationarul de zi titan, la d-na dr. Urziceanu.pana acum e singurul loc in care am gasit intelegere.
Acolo este internat timp de 1 luna, 1 luna pauza, timp in care i se face evaluarea. am fost cu el si la psihiatru, unde la 3 ani si jumatate mi s-a spus ca are mintea unui copil de 1 an. un retard mediu spre major.
acum, comparativ cu anul trecut, mai intelege ce ii cer sa faca, dar trebuie sa-i repet de multe ori. de vorbit nu vorbeste, nici un cuvant,cu toate ca uneori am impresia ca mai repeta un cuvant dupa mine.
mai are inca stereotipii, sa alinieze masinile, sa se joace cu anumite jucarii.
cu mancarea e mai greu, manca de toate pe la 1,5-2 ani, incetul cu incetul felurile de mancare s-au redus la 5,6, iar acum nu le mai vrea nici pe acelea. paine si lapte, atat mai accepta. nu stiu ce sa ma fac cu el. I-am dat vitamine, dar degeaba, nu are pofta de mancare.
mi s-a spus ca e recuperabil, ca o sa vorbeasca, sa dea Domnul sa fie asa, dar deocamdata nu sunt progrese prea mari.
e foarte greu, cand vezi copiii in jurul tau ca se joaca si copilul tau e absent, e in lumea lui. pierde cea mai mare parte a copilariei.
am fost sfatuita sa-l dau la gradinita, sa fie intre copii normali, dar nu e primit, pe unde am incercat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Witchie spune:

Adi, incearca si la centrul Sf Mihail. Uite aici un articol despre acest centru:
http://www.revista22.ro/html/index.php?art=2858&nr=2006-06-30

Anda, mama Irinei
domnisoara Irina
Doua veri frumoase

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns paula2003 spune:

Acele forme de terapie enumerete de voi aici imi poate ajuta si fetita mea care are sindrom down? Ce fac, ce contin, ......ce inseamna acele initiale?????? Ce se face la un curs, ora, sedinta de acest tip?

Paula & Alexa(13.12.1003) & Paul(03.01.2006)

Mergi la inceput