Conserve pt. iarna FARA conservanti e posibil ?
buna seara !
ma intrebam daca se pot face compot, muraturi, gem, dulceata, zacusca, ghiveci de legume, bulion, FARA a se pune conservant sau aspirina (mai punea mama intr-o vreme).
Si, MAI ALES, daca e posibil ca acestea sa se pastreze ca lumea peste iarna, la fel ca si cele cu conservant. Daca e posibil acest lucru v-as ruga tare mult sa-mi spuneti pt fiecare din categoriile de conserve enumerate CUM anume trebuie sa le prepar ca sa nu mi se strice in lipsa conservantului.
merci tare mult
lia
PS. rosii merita sa congelez pt iarna sau e destul bulionul?
Raspunsuri
bubu05 spune:
Sigur, eu le fac fara nici un conservant! Trebuie doar sa fierbi borcanele la bain-marie obligatoriu, la foc mic 1-2 ore, apoi sa le lasi sa se raceasca sub o patura. Am borcane de gem si de compot de anul trecut si sunt perfecte!
Oana si Vladutz (2 ianuarie 2005)
Poze cu Vladutz
diana21 spune:
Da, asa le face si mama! Dar inainte, borcanele trebuie sa fie spalate si clatite foarte bine, si trebuie sa fie neaparat acoperite cu celofan (nu capac), pus in doua sau trei foi, apoi legate bine...se fierb cu tot cu continut si legate gata, apoi se tin acoperite cu perne sau paturi pana a doua zi. daca nu intra aer in borcane, nu au cum sa se strice.
Ianca Printesica si Super Mamica
Poze strumfesti
Poze mai vechi
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=78981" target="_blank">Povestea Burticii
nematics spune:
borcanele si sticlele se pot steriliza in cuptor, puse cu gura in jos, tinute la foc mic 30 minute cel putin; se lasa sa se raceasca atit cit sa nu se crape cind se toarna compozitia (sucul, zacusca) fierbinte in ele
Dorsilia spune:
Diana, eu credeam ca faza cu folositul capacelor cu filet e mai buna, ca sunt etanse, pe cand celofanul....depinde de cat de tare strangi cu sfoara borcanul la gura
Sunt necajita ca nu stiu cum s-o conving pe mama sa renunte la conservantul acela ce-l tot baga in compoturi, ca acum de cand mananca si baietelul meu (2 ani) compoturi, gemuri, zacusca, as vrea sa manance sanatos nu cu conservant, sunt destule chestii cu conservanti in comert pe care nu prea avem cum sa le evitam. Ea o tine una si buna ca nu se munceste sa puna conserve ca sa i se strice asa ca nu risca. Si singura solutie a mea e sa renunt sa ii mai dau si celui mic din conservele ei, in schimb sa merg la magazin si sa cumpar din cele pe care scrie ca nu contin conservanti, ca sunt 100% naturale, doar legume si sare la legume sau doar apa si zahar la cele de fructe si despre care mama e ferm convinsa ca toate contin conservanti, ca altfel s-ar strica....uuufff
Ramona J spune:
Singurul lucru e ca dupa ce incepi un borcan de gem sau de ce o fi, sa pui restul in frigider. Dar presupun ca asta stie toata lumea.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
ralualexandrei spune:
Si eu la fel procedez de ani de zile tot ce fac pt iarna ,inclusiv sucul de rosii,bag la bain-marie.Un argument in plus este faptul ca eu nu am balcon sau pivnita si le tin in camara pe hol si rezista.
eu folosesc doar borcane si sticle cu capac cu filet,se etanseizeaza mai bine.
Andra ,mamica lui Robert , a Mariei si 7+ album no1 album no2 albumul no3
Dianami spune:
Dorsilia, increarca sa o convingi pe mama ta sa faca numai cateva borcane de compot sau gem fara conservanti, doar sterilizate si sa vada daca tin. Se va convinge singura .
Eu folosesc doar borcane cu capac, nu exista riscul sa intre aer sau sa se rupa celofanul, le spal f. bine si pun gem sau compot.
Gemul nu il mai sterilizez, daca e bine fiert doar intorc borcanele pline cu susul in jos, 5 min, si se etanseizeaza.
Borcanele cu compot nu le fierb mai mult de 15 min, ca sa nu se distruga toate vitaminele, si tin perfect, chiar si 2 ani daca nu le mananci .
Anul asta am facut si cu fructoza, special pt. copil, fara nici un pic de conservanti, nu-si au rostul.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=70720" target="_blank">Diana si domnisorica Iulia Anastasia (15 iulie 2005)
irina.c. spune:
Nici eu nu folosesc conservanti,fac cum au zis fetele mai sus si totul se pastreaza foarte bine.Nu folosesc celofan,pun capac cu filet.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose
joker spune:
Eu da, le tin pentru ca e foarte cald in casa dar bunica si mama, si acum si eu am facut tot timpul dulceturi si compoturi fara conservanti si aspirina si totul a fost absolut ok...tin foarte mult timp si nu e nici o problema...
Bunica mai pune in fiecare borcan o felie de lamaie, inainte de a inchide si steriliza
Joker...mama de ied zapacit
http://pg.photos.yahoo.com/ph/aniela.marin/my_photos