Paella

Si eu si sotul meu suntem amatori de experimente culinare asa ca atunci cand am chef si timp, incerc sa pregatesc ceva mai deosebit. Si m-am gandit ca as face o paella.... In principiu cam stiu ce ar trebui sa contina insa as avea nevoie de o reteta.... si stiu ca voi aveti niste retete delicioase... Ma ajutati?
poze bebelina mea draga
Raspunsuri

miria_cristina spune:
PAELLA
Ingrediente:
2 pahare de orez
o ceapa medie
un morcov
fructe de mare
amestec mexican(mazare, porumb, etc)
o conserva cu ciuperci
sare, piper, oregano, curry, ulei
Mod de preparare:
Se pune putin ulei intr-o oala. Se curata ceapa si morcovul, se spala; ceapa se taie marunt si morcovul se da prin razatoare; se pun la foc impreuna cu uleiul, ciupercile si cele 2 pahare de orez. Se lasa pina s-au rumenit(cca.5min) si apoi se adauga fructele de mare si 4-5 pahare de apa. Se condimenteaza cu sare, piper, oregano si curry. Se lasa la foc mic pina este fiert orezul.
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."


Gabbriela spune:
Paella cu carne de pui:
Ingrediente
1 lingura ulei de masline,
1 ceapa,
2-3 catei de usturoi,
1/2 ardei iute,
320 gr (4 dl)orez,
9 dl apa,
1 pachet sofran (0,5 g),,
2 cuburi bulion concentrat,
1 lingura ulei de masline,
600 g bucati carne de pui,
1/2 lingurita sare,
1 catel de usturoi, 250 g fasole verde congelata
1 ardei rosu, 1 cutie scoici (250 g),
1 pachet fructe de mare (2oo g),
felii de lamiie, raci
Mod de preparare
Se incalzeste uleiul intr-o cratita destul de mare unde sa aiba loc orezul sa fiarba.
Se curata si se toaca ceapa si usturoiul, se toaca ardeiul iute.
Se prajesc citeva minute ceapa si usturoiul. Se adauga orezul si apa, sofranul si cuburile de bulion. Se lasa sa fiarba 15 min.
Se incinge uleiul (1 lingura) pentru carne. Se prajeste carnea.
Se sareaza, se adauga usturoiul tocat si ardeiul iute.
Se mai prajeste totul pe foc mic 10-15 min.
Se pun bucatile de pui peste orez.
Se adauga fasolea verde inghetata. Se lasa sa fiarba 4-5 min. Se taie ardeiul feliute si se amesteca si el.
Se adauga scoicile si fructele de mare. Se lasa sa se incalzeasca scoicile si fructele de mare.
Se orneaza cu felii de lamiie si raci.
Se serveste cu piine si salata
Nicole mami lui www.babiesonline.com/babies/j/julianleonardo/" target="_blank">Julian
www.dotphoto.com/MemViewAlbum.asp" target="_blank">

Never discourage anyone...who continually makes progress, no matter how slow.
- Plato


Lala_D spune:
Paella Valensiana
Ingrediente:
- rata sau pui (aripioare, pulpe, ficat)
- costite de porc taiate marunt
- eventual - carne de iepure
- fasole verde si alba
- un ardei rosu (capia) taiat in bucati mari (in patru)
- orez
- sofran
- supa de pui sau apa calda
- 1 rosie taiata in bucati
- 2 samburi de usturoi
- ulei
- sare
- ardei iute
Preparare:
Se pune ulei intr-o tigaie mai mare (in Spania se folosesc tigai speciale care se numesc tot "paella") si se caleste ardeiul. Se adauga carnea pana cand devine aurie. Imediat se adauga usturoiul tocat si fasolea. Cand si acestea s-au calit se pune rosia cu putina apa pentru a nu se arde. Dupa ce totul este gata, urmeaza orezul si putin ulei - daca este nevoie - si se lasa in continuare pe foc timp de cateva minute, dupa care se adauga supa sau apa fierband (doua cani pentru fiecare cana de orez), sofranul si ardei iute tocat marunt. Cand incepe sa fiarba, se da focul mai mic si se lasa pana scade. Se adauga sare dupa gust.
Paella traditionala (cu fructe de mare)
150 gr calamar, 150 gr sepie, 8 creveti (mari), 4 languste, 12 midii proaspete, 2-3 stridii proaspete, o lingurita boia dulce sau iute, ulei de masline, 8 linguri rosii tocate (mixate), sofran, 500 gr orez, 2-3 catei de usturoi, 1-1,5 l supa de peste.
Mod de preparare
Supa de peste este ideal sa fie facuta in casa din cap si coada de peste fierte cu o ceapa, o foaie de dafin, sare si o rosie. Sepiile si calamarul se curata si se taie in cubulete. Se pune uleiul la incins intr-o tigaie mai adanca si se prajesc crevetii si langustele timp de un minut dupa care se scot si se pastreaza. Se pun apoi la prajit sepiile si calamarul si cand incep sa se aureasca un pic se adauga rosiile tocate si doi catei de usturoi taiati foarte fin. Se lasa pana incepe sa capete o tonalitate mai inchisa. Se adauga apoi si boia de ardei, se amesteca totul si se adauga orezul.
Se amesteca bine timp de un minut (pana devine orezul transparent) si se toarna supa de peste calda si un catel de usturoi maruntit.
Se lasa la foc potrivit-iute. Dupa 10 minute se adauga si crevetii si langustele pastrate, midiile si stridiile si se mai lasa inca 5 minute.
Mod de servire
Cand este gata se da la o parte de pe foc si se lasa sa se "odihneasca" orezul in tigaie doua minute si apoi se serveste.
O zi excelenta tuturor !


Lala_D spune:
Paella cu fasole și melci
Ingrediente: 500 g carne de pui, 500 g carne de iepure, 480 g orez, 350 g amestec de diferite tipuri de fasole si optional ardei iute rosu si verde, 24 de melci (optional), 120 g rosii, un litru si jumatate de apa, ulei de masline, sare, paprica, sofran si rozmarin.
Mod de preparare: Carnea de gaina si de iepure se curata, se spala si se taie in bucati mici. Intr-o tigaie speciala de paella se incinge uleiul de masline si se prajesc bucatile de carne. Cand acestea s-au rumenit, se adauga rosiile decojite si taiate cubulete si apoi fasolea. Se amesteca bine si cand fasolea se inmoaie se adauga putina paprica. Dupa cateva minute se toarna in tigaie apa fiarta si apoi se presara sofran si sare. Melcii se spala si se adauga si ei, lasand compozitia sa fiarba. Dupa aproximativ 10 minute se adauga orezul si se amesteca. Se mai poate completa cu apa fiarta, daca este cazul. Tigaia se lasa la inceput pe un foc potrivit, urmand ca spre sfarsit sa i se reduca puterea. Cand orezul este aproape uscat, se ia tigaia de pe foc, se pun cateva ramurele de rozmarin peste orez si se lasa asa pana cand apa este absorbita. Tigaia se acopera cu un prosop, timp de 10 minute. Paella se serveste dupa ce s-a mai racit putin.
O zi excelenta tuturor !


VoichiV spune:
Multumesc mult pt retete. O sa le incerc pe toate... si cred ca merg f bine cu un vin alb, rece... mmmm
Lala_D mai stii si alte retete cu specific spaniol? Daca aii timp si rabdare sa le postezi, le-as incerca
poze bebelina mea draga


Lala_D spune:
Tocana spaniola
Ingrediente
750gr. carne de vita, 3/4 dl. ketch-up, 1 catel de usturoi, 1 lingurita mustar, 1 lingurita piper, apa, sare, 4 cepe mari, 2 ardei grasi, 150 gr. ciuperci,1 lg. faina.2lg. ulei,1 cubulet de supa concentrata.
Mod de preparare
Intr-o cratita se pun 2 lg. ulei si se adauga carnea de vita taiata cubulete.Punem peste carne ketch-up, 1 catel de usturoi pisat, mustarul, piperul si atata apa cat sa treaca peste carne si 1 cubulet de supa concentrata.Se acopera cratita si se fierbe pana aproape carnea este moale.Se adauga cepele taiate marunt, ardeii taiati fideluta si ciupercile. Cand zarzavatul este fiert, amestecam 1 lg. de faina cu putina apa si ingrosam sosul tocanei. Se serveste tocana cu garnitura de orez fiert sau cartofi natur si salata dupa dorinta.(de castraveti, de rosii, asortata, de varza sau salata verde)
O zi excelenta tuturor !


Lala_D spune:
Tortilla de patatas
Ingrediente
1 kg cartofi (nesfaramiciosi), 2 cepe, 7 linguri ulei de masline, sare, piper, 6 oua mari.
Mod de preparare
1. Cartofii se spala, se curata de coaja si se taie felii subtiri (egale) cu un cutit ascutit. Ceapa curatata se toaca marunt. 2. Intr-o tigaie de teflon se pun patru linguri de ulei si se lasa sa se incinga bine. 3. Se introduc cartofii in uleiul incins si se prajesc circa 5 minute, la foc potrivit, intorcandu-i de cateva ori. Se sareaza, se pipereaza, se adauga ceapa si se prajesc inca 5 minute la foc mic, amestecand usor din timp in timp. 4. Se sparg ouale intr-un castron, se bat bine cu furculita, se sareaza si se pipereaza. Se scot cartofii din tigaie, se lasa putin sa se raceasca si se incorporeaza ouale batute. 5. Se incinge uleiul ramas si se prajeste amestecul de cartofi, ceapa si oua, circa 6 minute, la foc mic, cu capac. Ca sa nu se prinda de fund, tigaia trebuie miscata din cand in cand. 6. Cu ajutorul unei farfurii plate, care se aseaza deasupra tigaii se intoarce tortilla, se mai lasa sa se prajeasca 6 minute si pe partea cealalta, dupa care se scoate si se taie bucati. Se serveste calda sau rece, taiata bucati, langa un pahar cu vin sau cu bere
Patatas a lo pobre
Ingrediente
4 cartofi mari, un ardei verde, taiat fisii, o ceapa, taiata mare, 1/2 litru ulei de masline, sare
Mod de preparare
Se lasa cartofii intr-un vas cu apa, timp de 20 minute. Se incalzeste uleiul intr-un vas mare, se adauga cartofii sarati. Se lasa la foc mare timp de cinci minute, intorcind cartofii, dupa care se face focul mic. Se acopera vasul si se lasa la prajit zece minute. Se adauga ardeii si ceapa si se mai lasa zece minute. Se verifica din cind in cind sa nu se lipeasca de vas cartofii. Cartofii sint gata cind au fiert si au devenit usor crocanti.
O zi excelenta tuturor !


Lala_D spune:
Tortilla cu legume
Ingrediente
1 buc. ardei gras rosu, 1 buc. ceapa, 3 linguri ulei, 300 gr. cartofi fierti in coaja, 1 buc. rosie, 125 gr. mazare congelata, 2 linguri patrunjel tocat, o lingurita frunze de cimbru, sare, 8 oua, 100 ml lapte, 1/2 lingurita praf de curry, 1/2 lingurita boia, piper, nucsoara
Mod de preparare
Se spala, se curata si se taie mic ardeiul gras. Se curata ceapa, se toaca si se caleste. Se adauga ardeiul gras si se calesc impreuna.
Se decojesc cartofii, se taie felii. Se spala, se curata si se taie cuburi rosiile. Ambele se adauga la ardeiul gras, impreuna cu mazarea si se
condimenteaza cu patrunjel, cimbru si sare. Se prajesc putin si se asaza intr-o forma de sufleu unsa. Cuptorul se incinge la 180 de grade. Ouale se bat cu lapte, curry, boia, sare, piper si nucsoara. Amestecul de cartofi si legume se acopera cu ou si se coace cca. 35 min. Se scoate si se taie bucati.
Se orneaza cu verdeata proaspata si masline
Tocanita andaluza de anghinare
Ingrediente
12 buc. anghinare mici, 1 buc. ceapa, 3 catei usturoi, 3 linguri ulei de masline, 1,3 l supa de legume, 1/2 lingurita oregano, 1 lingura menta tocata, 300 gr. cartofi mici, 400 gr. boabe fasole, 200 gr. rosii, 4 buc. ceapa verde, sare, piper
Mod de preparare
Se taie jumatati anghinarele, se indeparteaza frunzele exterioare. Se curata ceapa si usturoiul, se toaca si se calesc in ulei de masline. Se stinge cu supa si se aromatizeaza cu oregano si menta. Se lasa sa dea in fiert supa. Se curata cartofii, se spala si se taie jumatati. Se pun in supa, impreuna cu fasolea si anghinarea. Se fierbe inabusit 20 min. Se oparesc rosiile, se decojesc, se curata si se taie. Se spala si se curata ceapa verde si se taie rondele groase de 1 cm. Se adauga la legume, impreuna cu rosiile si se fierb 5 min. Se potriveste de sare si piper.
Tocanita se serveste in farfurii adinci, garnisita cu menta
O zi excelenta tuturor !
