Cum gatesc bamele?

Cum gatesc bamele? | Autor: raresionut

Link direct la acest mesaj

Am achizitionat o punga de bame(caci sunt tare curioasa), dar nu stiu cum sa le gatesc? Pot sa le dau si la un copil de 1 an si 3 luni? Multumim.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mazzel spune:

draga mea eu nu stiu ce sunt bamele, poate stiu pe olandeza ce inseamna, dar pe romana nu, cum arata?


ia uite ce am gasit: Mîncare de bame
Rețetă de post (vegetariană)



Ingrediente: 1/2 kg bame tinere, o ceapa de marime mijlocie (50 g),4 - 5 linguri untdelemn (50 - 60 ml), 1/4 l suc de rosii, 50 ml vin, patrunjel sau marar, piper, sare.

Mod de preparare: De la bame se consuma pastaile care au o forma speciala, scurta (3-4 cm) si bombata. Bamele sint bune pentru gatit numai cind sint tinere, cu pastaia frageda; cele batrine au invelisul tare (fibros, cu multa celuloza).Cind se fierb, coaja lor elimina un suc cleios, mucilaginos; cele tinere, mai putin.Pentru a inlatura acest neajuns, 1 kg de bame se fierbe numai 5 minute in 1/2 l apa clocotita cu 1/2 l bors sau in 1 l apa, cu 50 ml otet si o lingurita rasa de sare.Se iau de pe foc, se lasa in apa acoperite inca 15-20 minute, se limpezesc in mai multe ape reci, pina cind se curata de substanta mucilaginoasa siapoi se pregatesc dupa reteta.Ceapa, taiata marunt, se caleste intr-o cratita, un minut, in tot untdelemnul, la foc mic, amestecindu-se mereu.Totul se stinge cu sucul de rosii, vinul, foaia de dafin, 10 boabe de piper sau un virf de cutit cu piper macinat si 1/2 lingurita cu sare.Se amesteca si cratita se introduce in cuptor, descoperita, unde se lasa 30 minute,ca bamele sa fiarba pina cind se moaie si sa se ridice untdelemnul.Daca sosul scade prea mult,semai completeaza cu putina apa.Sosul nu se leaga cu faina si nu trebuie sa fie in cantitate prea mare.Se potriveste gustul cu putina sare si se presara cu patrunjel sau marar taiat marunt.Se serveste calda sau rece, ca si mincarea de praz.


sincera sa fiu nu cred ca am mancat vreodata,oricum cuvantul bame nu-mi zice nimik, de unde le-ai cumparat?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ana_maria222 spune:

Pui cu bame si bors





Ingrediente: 500 g carne de pasare, 100 g ceapa, 1 buc. ardei gras, 5-6 buc. rosii, 50 ml de ulei, 50 ml de vin alb, 1/2 l de bors sau 50 ml de otet, 800 g bame, sare, patrunjel si marar verde.

Mod de preparare: Se taie carnea in bucati si se prajeste in grasime. Se fierb in apa clocotita 5 minute bamele, care se limpezesc apoi cu multa apa rece. Peste carne se adauga bamele, apoi rosiile si ardeiul taiate marunt. Se pune verdeata, se acopera vasul si se lasa sa fiarba incet pe foc domol. Sosul nu se leaga cu faina si se fierbe sa scada potrivit, in cuptor, pina cind grasimea se ridica deasupra ca la zacusca.




Pui cu bame

8 pulpe de pui (750 g), 2 linguri unt topit, 2 catei de usturoi zdrobiti, 60 ml ulei de masline, 2 cepe mari taiate rondele, 1 conserva rosii decojite (circa 450 g), 1/4 lingurita piper macinat, 1 conserva bame (circa 825 g).
Mod de preparare
Se spala pulpele, se aseaza pe un gratar in tava de aragaz unsa putin, se baga la cuptor, sub grill, si se rumeneste 12 minute la foc potrivit. Se unge din cand in cand cu unt topit si putin usturoi si cand e gata se pune deoparte, la cald. Se-ncinge uleiul intr-o cratita, se prajesc ceapa si restul de usturoi circa 3 minute la foc iute, amestecand intruna, apoi se da focul mai mic si se mai dunstuiesc inca 10 minute, amestecand din timp in timp. Se adauga rosiile si piperul, se acopera cratita cu un capac si se lasa sa fiarba alte 5 minute. Se incinge cuptorul la 190ĄC. Se incorporeaza si bamele scurse bine, se fierb si ele - tot cu capac - 10 minute, dupa care se rastoarna intr-o forma rezistenta la foc. Se pun si pulpele de pui peste bame, se baga la cuptor si se lasa 15 minute sa se patrunda. Puiul cu bame se serveste cald, cu paine de casa, masline si branza.



Bame cu carne de vaca

Ingrediente:
1/2 carne, 1/2 bame, 1 ceapa, 2 linguri untura, 4-5 rosii, 1 lingura otet, sare, putin zahar, verdeata tocata
Mod de preparare
Se taie carnea bucati potrivite, se prajeste in untura, apoi se adauga apa calda (ca sa cuprinda carnea) si o ceapa marunt tocata. Se acopera si se lasa sa fiarba incet, inabusit, pina cind carnea este aproape fiarta. Se adauga bamele, care au fost spalate dupa ce au stat un timp in apa cu sare si 2 linguri de otet, sarea, zaharul, rosiile curatate de pielite si seminte si taiate in patru, o lingura de otet si verdeata tocata. Se lasa sa fiarba pina cind bamele sint aproape fierte, apoi se da la cuptor pentru 10-15 minute.



Spor la treaba ca tare bune sunt!!!




multe poze
HAI DINAMO!!!!

Asta e viata mea..este si buna si rea dar e mai buna fara tine in ea!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ana_maria222 spune:

Salata de bame

Timp de preparare:
30 min (complexitate medie)
Ingrediente
bame, ceapa rosie sau dulce, ardei gras jalapeno, boabe de mustar, cuisoare, piper, coriandru, foi de dafin, catei de usturoi, muguri de capere, miere de albine salbatice, ulei de masline stors la rece, sare de mare, otet de vin din orez, alge marine
Mod de preparare
Bamele intregi, se spala si se scurg. Ceapa si restul se taie julien (pestisori). Se pune la fiert otet (o parte la 2-3 de apa) si condimentele, mierea, etc. Cind clocoteste, se pune la oparit bamele si zarzavatul, 2-3 minute apoi se scoate afara si se pune in borcane, dupa care cu grija turnam otet fierbinte pina se umple borcanul. Se pun imediat capacele si se rastoarna cu fundul in sus, asa le pastram in camara. Ptr. cele cu celofan, trebuie refierte 20 minute la bain-marie (un vas cu apa in care punem borcanele la sterilizat) apoi racite treptat bine invelite in plapuma etc. Se poate consuma dupa minim 7-10 zile de murat.
Ca adaos la salate si compozitiile culinare din orice fel de carne. Ca gustare la scobitoare, alaturi de mezeluri.

Ca ornament si acompaniator de bauturi tari...


Bame grecesti
Ingrediente: 750 gr. bame, 125 gr. ulei, 2 buc. ceapa, 1/2 kg. rosii, otet, piper, 1/2 lingurita faina, 1 ardei, 1/4 lamiie, zahar, sare. Mod de preparare: Se aleg bame tinere, se taie coditele, se oparesc cu bors clocotit, sarat sau cu otet indoit in apa. Se scurg si se prajesc in ulei. Se adauga ardei gras, taiat subtire. Separat se caleste ceapa, se stinge cu apa, se trece prin sita si se pune peste bame. Tot separat se rumenesc rosiile, lasindule sa fiarba in ulei si in zeama lor, apoi se strecoara si se toarna peste bame. Se lasa sa fiarba descoperit, se potriveste de sare si daca nu este destul de acra se adauga zeama de lamiie. Dupa ce se racoreste, se adauga putin ulei crud amestecat cu otet dupa gust. Se serveste imediat.





multe poze
HAI DINAMO!!!!

Asta e viata mea..este si buna si rea dar e mai buna fara tine in ea!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns raresionut spune:

Mezzel, eu le-am gasit in magazinele Metro in stare congelata, iar celorlalte fete le multumesc si o sa le gatesc in curand ca mi-ati dat niste retete....mmmmm.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana_mihnea spune:

Sunt foarte gustoase facute tocanita cu pui. I-am dat lui Mihnea de multe ori si-i plac mult, chiar ma "bateam" cu el pentru ele...
Poti sa-i dai bebelului tau, numai sa-i placa...

Adriana si Mihnea Stefan (11.11.03)

Creatii culinare

Mergi la inceput