Retete din Noua Zeelanda
Poate le stiti deja dar eu le-am incercat si-s bestiale, asa ca ceva idei... aici mai jos aveti !Pofta mare!
SCONES
1 kg. faina
500g unt
amestecate in mixer
3 kg faina self flour
2 Linguri praf de copt (baking powder
2 lingurite sare
2,5 kg lapte
Se amesteca prima parte cu restul compozitiei , se pun cascavalul sau ce se doreste , se face o foaie mare si groasa de 2 degete inaltime dupa care se taie in cuburi de marimea a 3 degete, se coc in tava la cuptor potrivit pina se rumenesc cam 20 – 30 min.
Se pot face cu :cascaval,patrunjel tocat,ceapa cu cascaval si ham,telina si ardei rosii, smochine, curmale, stafide ,susan
Din aluatul asta ies 8 duzine de scones.
SOS FRANTUZESC- DRESSINGS
Ulei, otet, mustar cu seminte, piper, usturoi,miere de albine, sare, piper
SOS ALB (PT. PESTE IN GENERAL)
Unt 100gr.,faina 100 gr., 1 litru lapte, pus pe foc untul apoi se adauga faina se mesteca bine si se pune laptele dupa care se invarte pina fierbe putin faina.Dupa ce s-a racit se adauga patrunjelul tocat fin , caci atunci cind e fierbinte patrunjelul isi pirde culoarea .
SOS DE AVOCADO
Ulei, sare , piper, zeama de lamiae,usturoi,avocado
GRAVY (PT. CARNURI CA PIEPT DE PUI, CARNE DE MIEL, CARNE DE VITA, SI PT. VEGETALE)
1litru apa,150 gr.rich brown (sau se inlocuieste cu delicat de vita de la Maggi),150gr.ox tail (sau se inlocuieste cu delicat de pui – Maggi), si in cazul in care aceste delicaturi nu contin faina se adauga o lingura de faina se firbe la foc mic.
SOS PT. PASTE ( SE FOLOSESTE LA SALATELE DE PASTE FAINOASE)
2 linguri incarcate de maioneza, 2 linguri de smantana,,2 linguri de miere de albine,2 linguri de curry
SALATA: HAM SI ANANAS
Telina(doar tulpina) taiata cubulete, mere taiate cubulete,nuca,maioneza, ham (sau jambon)si ananas proaspat sau din compot.
SALATA : PUI SI PASTE
Paste colorate (sau in forme) fierte cu apa , sare si ulei, racite si clatite cu apa rece, pui fiert,telina(doar tulpina),ceapa rosie, ardei, ananas la conserva, plus sosul de paste fainoase descris mai sus.
SALATA : COBB
Avocado amestecat cu zeama de lamiae si lasat 5 minute, taiat cubulete,bacon (sau sunca) prajit si mixat fin, oua fierte tare si taiate fin, smantana plus maioneza cu sare si piper .
SALATA :PUI
Mere, nuca, telina(doar tulpina), pui afumat, maioneza
SALATA DE CARTOFI
Cartofi fierti si taiati cubulete, porumb fiert, ceapa rosie, patrunjel verde, maioneza.
SALATA : TUNA ORI SOMON
Orez fiert si racit apoi clatit cu apa,telina (doar tulpina) taiata cubulete, ardel rosu si verde, ceapa rosie, porumb, si sos frantuzesc, plus doua linguri incarcate de maioneza.
MANCARURI LA CUPTOR:
LYONNAISED POTATO:
Cartofi taiati cubulete, amestecati cu ceapa pestisori, ulei de masline, si la cuptor o ora.
CARTOFI CU SUSAN:
Cartofi taiati cuburi si amestecati cu faina, ceva delicat(ori de pui, porc, sau vita, sau chiar doar delicat de vegetale),apoi pusi in tava intinsa se presoara unt incalzit dupa care deasupra se presoara susan. Stau in cuptor cam 1 ora.
KUMARA ( vegetala inrudita cu cartoful)
Kumara taiata cuburi , pusa in tava intinsa amestecata cu faina, sare , curry,apoi smantana si lapte , amestecati bine si dat la cuptor cam 1 ora.
MEXICAN ROLL UPS:
Crema de fasole: fasole rosie fiarta si mixata pasta (cam 100 gr.), ulei de masline sau normal( o lingura),o lingurita de chill(sau boia iute, sau dulce dupa gust)
Crema de avocado: avocado, usturoi, zeama de lamiae, sos Tabasco,piper
Se pune foaia de tortillas(sau turta facuta din faina, apa, drojdie(sau praf de copt), sare si coapta pe tava deasupra aragazului) sau aluat de clatite mai gros in care puneti si praf de copt, facute clatitele mari si racite.Deci pe turta se unge cu crema de fasole, apoi crema de avocado, cascaval rasp e razatoarea mare,oua fierte tari si foliate, ardei verde taiat cubulete mici, smantana, apoi rulati si taiati in doua putin vertical.
PANDISPAN:
6 oua,225g zahar, 225g faina , 1 lingura praf de copt(baking powder), 50 ml. apa rece.
In tava unsa se pune foaie pergament . Cuptorul se incinge la 180 grade sau maxim,Ouale battue tare, zaharul se adauga in ploaie pina se termina in trepte,se mixeaza pina capata putin culoarea galbena.Se amestecata faina cu praful de copt.
Se adauga ¼ din mixura si se amesteca cu lingura apoi se adauga treptat si restul pina se termina mixura(faina cu praf de copt). Se adauga apa usor si se pune in tava. Se coace la 180 grade cam 20- 30 min. Se rastoarna pe un prosop si se inveleste.
YO-YOS
Unt moale 325 g, zahar pudra 125g, faina 325 g, faina de papusoi macinata fin 225g. Untul si zaharul se amesteca la mixer pina e pufos, se amesteca cele 2 fainesi apoi se amesteca cite putin in compozitia de unt cu zahar. Se amesteca incet. Se pun pe tava unsa . Se ia compozitie si se fac mingiute apoi se presoara cu furculita ca sa se lateasca.Se coc la 160 – 180 grade cam 20 min. Crema : unt cam 2 linguri, apa fiarta 2 linguri, zahar pudra 150 g, custard powder, sau praf de budinca cam 1 lingura. Se amesteca bine toate si se pun intre doi binsuiti ( yo-yos)
CHEESECAKE 1
Baza: ½ pachet de biscuiti mixati cu 50 g unt apoi se pun intr-o tava de tort inalta pe peretii tavii si pe fundul tavii, se da la rece.
Umplutura: 2 oua,1/2 kg. cream cheese (branza topita ungureasca),1/2 cana de zahar pudra, o lamiae, o lingura faina, o lingurita vanilie. Se bat ouale cu zaharul spuma, se adauga faina in ploaie, si restul ingredientelor, se pun in tava apoi se coc la 180 grade cam 35 min.
CHEESECAKE 2
250 g biscuiti, o lamiae rasa si zeama de la lamiae,75 g unt cald, se amesteca bine toate si se tapeteaza pe peterii unei tavi de tort sip e fundul tavii si se da la rece. Compozitia : 2 lingurite gelatina,2 linguri apa,250 g cream cheese, 250 g smantana, 1/ 2 cana de zahar , 2 linguri de suc de lamiae, o lingura de lamiae rasa , o lingurita de esenta de vanilie.Se combina gelatina cu apa fierbinte pina se dizolva.Se mixeaza branza topita cu smantana, adaugati zaharul, lamaia, si vanilia apoi gelatina dizolvata , se umple tava si se lasa la rece.
Se garniseste cu frisca si fructe.
COCONUT BANANAS WITH CARAMEL SAUCE
Coconut Bananas
Bananas
Flour
Eggs, lightly beaten
Desicated Coconut
Bread Crumbs
Oil (for deep frying)
Cut the Bananas in half, cover them in flour and gently knock off any excess flour. Dip them in the egg mixture, and finally into the Coconut and Bread crumb mixture which should be about a 50/50 mix. Put in the fridge for at least one hour. When ready to use, Deep fry 2-3 at a time, until golden.
Caramel Sauce
3/4 cup Brown Sugar
3/4 cup White Sugar
3/4 cup Water
1 can Coconut Milk
Cornflour (to thicken)
Dissolve the sugar in the Water, and gently boil until Golden brown. Add the coconut milk and stir until a sauce forms. Mix the cornflour with some cold water and add to the sauce, Stir continuously until thickened. Pour onto a plate and place the bananas on top.
JAVANESE CHICKEN
Chicken portions
Oil (for deep frying)
2 large Onions (chopped up small)
4 Cloves Garlic (chopped finely)
3 cm fresh Ginger (chopped finely)
1 1/3 teaspoons Shrimp Paste (Blachan as it's known to asians)
2 tablespoons sweet Soy Sauce (It's a thick sauce, don't use ordinary soy sauce)
1 Tablespoon Palm Sugar (you can use Demorara sugar if you want)
2-3 fresh Chillies (chopped finely)
4 medium Tomatoes (Seeded and chopped finely)
1 can Coconut Milk
Salt and Pepper
Cut the Chicken into 5cm pieces and fry until golden on the surface. Remove and drain. Use some oil to saute the Onion, Add the garlic, ginger and shrimp paste and saute briefly. Return the chicken, add the soy sauce, suger and one cup of water. Cover and cook for ten minutes. Add the chillies and tomatoes, and cook on low heat until the chicken is tender. Add the coconut milk, season, simmer briefly and serve.
SAGE AND ONION CHICKEN
Stuffing
1 Onion
1 cup Breadcrumbs
1 Egg
2 tablespoons Butter/Margarine
Milk
1/2 Chicken oxo cube
2 teaspoons rubbed Sage
1 teaspoon minced Garlic
Salt & Pepper (to taste)
Chop the Onion up finely and put in a bowl with the rest of the ingredients and knead until well mixed. Fill the chickens cavity.
Skin
1/2 chicken oxo cube
1 teaspoon minced Garlic
1 teaspoon Sage
1 teaspoon Thyme
Salt & Pepper
Oil
Rosemary
Put all the ingredients in a small cup except the rosemary and mix to a paste with the oil. Rub some under the skin of the chicken and the rest over the chicken. sprinkle rosemary over the top.
Vegetables
Potatoes (peeled)
Yams
Mushrooms
1 can coconut milk
1 cup chicken stock
Place the vegetables (above are only suggestions) in a roasting dish, and pour the coconut milk and chicken stock over top. Place the chicken over top of the vegetables on a wire tray. Baste vegetables with liquid every half hour and turrn vegetables after 1 hour. Bake in the oven at 180c (380f) until chicken is cooked through.
MACARONI CHEESE
Ingredients
Flour
butter
Milk
Macaroni Elbows
Cheese (your favourite, mine is Gruyere)
Herbs/ Spices (ie. Paprika, Dill)
Bacon
Stale bread
Tomato
Method
Cook the Macaroni in salted water until al dante drain and put aside. In a pot, melt the butter and add approximately the same amount of flour, stir in until it forms a Roux. Whisk in some milk gradually until you have a thick white sauce. Add your spices and the cheese and taste, add more cheese if required (I like a nice strong cheese flavour). Fold in the Macaroni gently so you don't damage the elbows and pour into a deep oven proof dish. Cut the bread into thin strips, cube and sprinkle evenly over top. top with slices of tomato, and pieces of bacon add extra cheese (parmesan is a nice touch), and cook in the oven at 180c until brown on top
Lili
Raspunsuri
osna spune:
draga lili,am si eu o intrebare. la CHEESECAKE 2 pot inlocui cream cheese cu mascarpone sau quark(branza dulce si fina,care se gaseste in germania)?
reteta e simpla si as incerca-o duminica viitoare.
karlla spune:
Osna
Da se poate inlocui ....eu aici nu am decit cream cheese si e foarte buna.
Am si eu o reteta de cheesecake care e foarte buna si foarte usoara.
Deci o cana de biscuiti macinati pudra, 2 linguri de zahar si o lingura de margarina dulce topita. Se amesteca toate foarte bine si se pune pe fundul unei forme cu inel.Se preseaza cu podul palmei foarte bine si universal. Se da la cuptoul incins la temperatura medie doar pt 10 minute dupa care se scoate si se lasa deoparte pina se face umplutura.
1 pachet de cream cheese 230gr, 1/2 cana de smintina, zahar dupa gust (mie nu-mi place foarte dulce, depinde de cita zeama de lamiie pui), 3 galbenusuri, vanilie, coaja de lamiie sau portocala, zeama de la o lamiie.
Se amesteca toate aceste ingrediente cu un mixer si se potriveste de zahar si alte esente dupa plac. Se adauga albusurile batute spuma si se adauga la umplutura amestecind usor pina se omogenizeaza, se toarna peste biscuit si se da la cuptor pina compozitia s-a copt foarte bine la mijloc.
Se raceste in tava in care s-a copt pina la decorare.
Nota: Daca nu ai forma cu inel se ia o foaie de aluminiu si se tapeteaza o forma de tort avind grija sa se lase destul aluminiu la margine cit sa se poata trage afara in sus tinind cu amindoua miinile si nu dintr-o parte numai dupa ce prajitura a stat la frigider cel putin 5-6 ore preferabil peste noapte.
In loc de smintina daca vrei se poate adauga inca un pachet de brinza insa mie imi place ca tortul sa fie mai usor.
Dupa ce s-a racit si este gata de servit mie imi place sa ornez tortul cu o dulceata preferata, cel mai bine cea care are fructe mici, afine, mure, zmeura, cirese negre, si gemuri sint bune. Ah si frisca.
Nici nu vreu sa ma gindesc la acest tort... cu cit ma gindesc cu atit ma ingras.
Pofta buna
ericuta spune:
Draga Osna,
Eu sint o mare impatimita in ale bucatariei si-mi place sa incerc diferite combinatii, asa ca fa si tu cu ce ai in casa si daca iti place mai faci daca nu... asta e ai incercat.Reteta clasica are gustul dulce sarat, asa ca fiecare face ce vrea.De exemplu eu de sf. Paste am tras o combinatie de pasca si CHEESECAKE de mai mare frumusetea si-ti pot spune ca ai mei au suflat tot. Am folosit aluat de cozonac pe fundul tavii pe care l-am copt separat dupa care in interior am taiat smochine, curmale,caise uscate , prune uscate, stafide,toate fructele uscate posibile,le-am mixat frumos si pt. culoare, am pus smantana, putina branza topita, gelatina topita cu zaharul apoi amestecate toate si uite asa am facut faimoasa pasca ciudata care a iesit bestial. Dar chestia cu biscuitii si untul pt.aluatul de jos si apoi umplutura cu ce ai prin casa e buna.Si se face si f. repede.
Uite eu lucrez la bucataria unui spital particular si pt. cine e interesat de retete ca la restaurant , cu cea mai mare placere.
Asa ca pofta mare si slabire usoara...
Lili