confirmare si clarificare (neoficiale)
Am fost si am discutat cu directorul CJPAS. Mi-a confirmat verbal ca intradevar, pentru cei angajati sau someri care au deschis un drept de prestatie sociala la locul de munca sau la somaj sau li se va deschide de acum incolo acest drept intr-unul din cele doua locuri, pe langa drepturile salariale sau de somaj, in baza de calcul vor putea fi introduse la cerere sumele asigurate suplimentar prin contractele incheiate cu CNPAS. CNPAS va elibera la cerere stagiul si sumele asigurate. Angajatorul sau agentia ce se ocupa de somaj, dupa caz, va deschide dreptul daca se indeplinesc conditiile legale iar in baza de calcul va introduce si sumele asigurate suplimentar.
Repet, dupa parerea dl-lui director, inclusiv cei ce au deschis acest drept pot cere incepand cu 14.04 recalcularea indemnizatiilor prin introducerea in calcul a sumelor asigurate suplimentar, conform art. III al OUG23/2003.
Ma gandesc ca aceasta recalculare ar trebui sa fie valabila incepand cu 14.04 dar baza de calcul sa fie cea de la deschiderea dreptului la care sa se adauge sumele asigurate suplimentar pana la deschiderea dreptului. Art. III nu pare sa restrictioneze cumularea veniturilor asigurate doar celor ce li se va deschide dreptul la prestatie dupa 14.04.2003.
Voi ce pareri aveti? Mariu .... liviu's ?????
Raspunsuri
liviu`s spune:
Si eu cred la fel, Valy. Mai am un argument:
Art.137 alin.(1) Legea 19/2000 "Indemnizatiile si ajutoarele de asigurari sociale pot fi solicitate, pe baza actelor justificative, in termenul de prescriptie de 3 ani, calculat de la data la care beneficiarul era in drept sa le solicite."
In plus, Art.III din OUG 23/2003 : La stabilirea cuantumului indemnizatiilor de asigurari sociale prevazute la art.98 alin.(1) lit.c), d) si e) din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, platitorii de drepturi prevazuti la art.133 alin.(2) lit.a) si b) din acelasi act normativ vor avea in vedere, dupa caz, si veniturile asigurate in baza contractului de asigurare sociala incheiat, conform legislatiei existente pana la data intrarii in vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2003, pentru completarea venitului asigurat.
marius spune:
Parerea mea este ca asa ar fi fost normal si pana acum sa se cumuleze veniturile asigurate indiferent de natura contractuala dat fiind acelasi subiect de drept. In fond daca stau sa ma gandesc bine am acceptat ideea neprobata cum ca, evidenta si colectarile respectiv platile de drepturi de asigurare s-ar face distinct. Niciodata nu am avut si nici nu stiu cum as fi putut sa am o dovada asupra cumularii acestora. In fond este vorba de decontari. Ceea ce este ingrijorator mai degraba dupa mine este "cine are dreptul de solicitare a asigurarii si in ce mod?" pe spete de solicitari.
Dar prea multe nu vreau sa scriu ca nu sunt atat de analitic barbat fiind, bata-l norocul de testosteron. Hai ca glumesc.
Marius
Marius