Nota de fundamentare a ordonantei de urgenta 23

Nota de fundamentare a ordonantei de urgenta 23 | Autor: liviu`s

Link direct la acest mesaj

Nota de fundamentare - O.U.G. nr. 23/10-04-2003Ordonanța de urgență a Guvernului nr.23/2003 pentru modificarea și completarea Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale și pentru modificarea art.II și III din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.9/2003
Publicata în M.Of. nr. 259/14-04-2003

Ordonanța de urgență a Guvernului nr.9/2003 pentru modificarea și completarea Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr.167 din 17 martie 2003, a modificat reglementările referitoare la condițiile de acordare și la cuantumul indemnizației pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, iar în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani.

Introducerea noilor reglementări privind condițiile de eligibilitate, respectiv ca persoana asigurată să dovedească, în cazul indemnizației pentru creșterea copilului, un stagiu de cotizare anterior datei nașterii copilului de cel puțin 10 luni din ultimele 12 luni, față de cel puțin 6 luni din ultimele 12 luni cum era reglementat până la adoptarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2003, s-a considerat că vor fi de natură să coreleze mai bine nivelul și durata contribuțiilor cu nivelul indemnizației, în condițiile în care durata de acordare a acesteia a rămas neschimbată, respectiv 2 sau 3 ani, după caz.
Reglementarea determinării cuantumului indemnizației pentru creșterea copilului, în sensul stabilirii unui nivel maxim al acesteia, s-a considerat a fi necesară pentru evitarea unor excese în cadrul sistemului public de pensii, sistem menit să asigure o protecție de bază persoanelor asigurate.

Întrucât unele din noile reglementări au fost contestate de o serie de organizații neguvernamentale, Guvernul României a stabilit reanalizarea principiilor avute în vedere la elaborarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2003 și, drept consecință, sunt modificate dispozițiile referitoare la acordarea indemnizației pentru creșterea copilului.
Astfel, pentru persoanele care anterior datei de 17 martie 2003 au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, cuantumul brut lunar al indemnizației pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau până la împlinirea vârstei de 3 ani, în cazul copilului cu handicap, se prevede a fi de 85% din baza de calcul, respectiv din media veniturilor pe baza cărora s-a datorat sau, după caz, s-a achitat contribuția de asigurări sociale din ultimele 6 luni anterioare datei nașterii copilului.
Pentru persoanele care devin asigurate în sistemul public de pensii după data de 17 martie 2003, cuantumul brut lunar al indemnizației pentru creșterea copilului se prevede a fi de 85% din baza de calcul, respectiv din media veniturilor pe baza cărora s-a datorat sau, după caz, s-a achitat contribuția de asigurări sociale din ultimele 10 luni anterioare datei nașterii copilului. Se prevede, de asemenea, ca începând cu data de 1 ianuarie 2004 cuantumul brut lunar al indemnizației pentru creșterea copilului să fie de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Prezenta ordonanță de urgență reglementează și acordarea acestei indemnizații în cazul în care nașterea copilului se produce înainte de termen, stagiul de cotizare necesar deschiderii dreptului diminuându-se corespunzător cu perioada dintre data efectivă a nașterii și data nașterii prezumată de către medic.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr.9/2003 a modificat și condițiile în care se poate încheia o asigurare facultativă în sistemul public de pensii, prin contract de asigurare socială. În acest sens a fost eliminată posibilitatea încheierii unui contract de asigurare socială în completarea venitului asigurat, contractele încheiate în acest mod urmând a înceta de drept la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2003.
Prin prezenta ordonanță de urgență se reglementează derularea în continuare a contractelor de asigurare socială încheiate în baza prevederilor Legii nr.19/2000, cu modificările și completările ulterioare, astfel cum a fost în vigoare până la data de 17 martie 2003, dată la care a intrat în vigoare Ordonanța de urgență a Guvernului nr.9/2003.
Caracterul de urgență al acestei ordonanțe îl reprezintă necesitatea modificării dispozițiilor referitoare la plafonarea indemnizației pentru creșterea copilului și a celor privind derularea contractelor de asigurare socială încheiate pentru completarea venitului asigurat în baza Legii nr.19/2000, cu modificările și completările ulterioare, astfel cum au fost în vigoare până la data de 17 martie 2003.

Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ prin avizul nr.535/03.04.2003.




Ministrul muncii și solidarității sociale
Marian Sârbu

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns i93mid spune:

DECI DE FAPT PRIN MODIFICAREA MODIFICARII(ORD 23 CARE MODIFICA ORD 9) SE AJUNGE IN SITUATIA IN CARE CNPAS VA SPUNE CA NU AI INDEPLINIT STAGIUL DE COTIZARE CERUT DE LEGE PENTRU CONTRACTUL SUPLIMENTAR.DAR ACEST LUCRU TREBUIA SA TREACA PRIN DOUA ORDONANTE...NISTE TAMPITI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dandana spune:

nu va suparati dar eu tot inteleg ca nu mai inteleg nimic!

adica toti asiguratii PANA la 17.03 au nevoie de stagiul de 6 luni si suma se calculeaza cu 85% din contributie iar cei ce devin asigurati INCEPAND cu 17.03 au nevoie de un stagiu de 10 luni si incepand de la 1.1.04 va fi plafonat!
zau daca nu se intelege asa, chiar daca sigur nu asta au vrut sa zica!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Byl spune:

Asigurat inseamna ca atunci te angajezi sau incepi sa platesti asigurarile. Daca erai angajata inainte de 04.2003 ai 6 luni inainte daca esti angajat de azi trebuie sa ai 10 luni minim de contributie pina nasti! Eu asa am inteles!

aaa

Mergi la inceput