Lista legume , fructe + retete sanatoase

Lista legume , fructe + retete sanatoase | Autor: michelle7

Link direct la acest mesaj

am gasit o carte a unui chef specializat in bucataria fara foc.(Living Cuisine . The Art and Spirit of Raw Foods de Renee Loux Underkoffler) In afara de retete sunt descrise majoritatea ingredientelor dintr-o bucatarie vegetariana. o sa le copiez si eu aici dar asa in timp ca mi-e lene


Leguminoasele


fasolea adzuki-(adzuki bean) are bobul mic rosu-inchis si e bogata in proteine, fosfor, potasiu, fier, si vit A. adzuki sunt apreciate de medicii asiatici pt valoarea lor terapeutica in special pt afectiunile rinichilor.
nautul ( garbanzo bean)- principalul ingredient din humus, contine mai mult fier decat majoritatea leguminoaselor si e o sursa sanatoasa de grasimi nesaturate. nautul e bogat in potasiu, calciu, si vit A.
lintea (lentils)- in India exista peste 50 de felul de linte de diferite culori si dimensiuni.lintea face parte din aceeasi familie cu mazarea.lintea incolteste usor si fierbe mai usor decat majoritatea leguminoaselor datorita dimensiunii si texturii. Lintea e bogata in calciu, magneziu, potasiu, fosfor, clor, sulf si vit A.
soia boabe( soybean)- e singura leguminoasa care e o proteina" completa" . originara din china , soia e cea mai versatila leguminoasa folosita pt alimentatie. soia contine 40% proteina , 20% lecitina, . Lecitina e recunoscuta pt calitatea de a indeparta depozite vechi de grasime din organism


usor digerabile

Adzuki
lintea
mazarea
mung

moderat digerabile
fasolea neagra
fasolea rosie
fasolea lima
nautul

greu digerabile
soia neagra
soia
Cerealele
taratele ( bran) contin fibre si vitamine din grupa B. Fibrele sunt esentiale pt sanatatea sistemului digestiv si a intestinelor. Fibrele de asemenea stabilizeaza nivelul glicemiei in timpul digestiei .
Germenii - contin vitamine , minerale , proteine, si pretioasele uleiuri din cereale. Germenii sunt o sursa esentiala de vit E , un antioxidant nutritiv care protejeaza celulele si tesuturile de radicalii liberi.
Glutenul- face anumite cereale greu digerabile si mai putin nutritive. in principiu prin incoltire , glutenul din cereale devinbe mai usor digerabil.
Proteinele- exista 3 moduri de a beneficia de proteinele din cereale
1. prin inia o pauzare si incoltire ( studiile au aratat ca cerealele incoltite au cu 10% mai multe proteine ca cerealele uscate).
2.prin cresterea " ierbii" din cereale .iarba de grau, iarba de hirsca etc ,
3.prin combinarea cerealelor cu legume verzi.

Orz( barley)
- iarba de orz e o sursa importanta de clorofila, amonoacizi, enzime si vitamine
hrisca ( buckwheat)- considerata o cereala alcalina- nu e tocmai o cereala ci samanta unei plante asemanatoare cu o tufa. hrisca e usor digerabila si calmanta pt sistemul digestiv.
porumbul ( corn)-porumbul proaspat are mai multe enzime si vitamine decat porumbul uscat.prorumbul trebuie asociat cu legume verzi pt. ca are un continut scazut in aminoacizii lysine si tryptophan care sunt vitali in asimilarea proteinelor.
mei (millet)-una dintre putinele cereale alcaline , f. bogat in proteine si aminoacizi. de asemenea meiul contine silicon necesar oaselor si tesuturilor.
ovaz(oat)-ovazul nedecorticat e bogat in silicon si in fosfor ( necesar dezvoltarii creierului si a sist. nervos)
Quinoa-cea mai bogata in proteine cereala ( de fapt e fructul-samanta a unui tip de iarba).quinoa contine de asemenea calciu ( mai mult ca laptele) , silicon, magneziu,( necesare pt asimilarea calciului).quinoa e bogata in vit B, fier, fosfor si vit E
secara(rye)-contine fluor, clorofila, vit B, E, aminoacizi si enzime.
graul (wheat)-are potential alergen (adeseori= alergie la gluten)graul incoltit insa da rareori reactii alergice.
orezul salbatic(wild rice)- e un fruct nu o cereala . e bogat in proteine, fier, vit B. e excelent inmuiat si incoltit

Nucile si Semintele


migdalele(almonds)-sunt singurele nuci care alcalinizeaza sangele. 1/5 din greutatea migdalelor e proteina. migdalele contin potasiu, magneziu, calciu, acid folic, riboflavina, fibre, fosfor, vit E. uleiul de migdale e cel mai bun ulei pt piele si cel mai nutritiv.
Brazil Nuts- bogate in potasiu, fosfor, seleniu, sulf

semintele de brocoli- semintele incoltite contin antioxidanti si sunt recunoscute in tratarea si prevenirea cancerului
alunele de padure ( hazelnuts)bogate in potasiu , fosfor, sulf si calciu
fisticul ( pistachios)- contine 19,3% proteine
semintele de dovleac(pumpkinseeds)-contin fibre, fosfor, vit A, . semintele de dovleac reprezinta un antiparazitar natural( indeparteaza viermii si parazitii intestinali)
susanul( sesame) - 100grame contin 1125 mg calciu in timp ce 500 ml de lapte contine 590 mg de calciu. . susanul e de asemenea bogat in fosfor, potasiu, magneziu, vit A.
semintele de floarea soarelui ( sunflower seeds)-bogate in silicon, potasiu, calciu , fosfor,
[b]nucile (walnuts)[/b ]bogate in magneziu, vit A, potasiu, , fosfor,





mai scriu

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Ei, vroiam sa te intreb pe subiectul cu "Mancare sanatoasa" cum se spune la "naut" in engleza... Multam! Interesant!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

ML, in engleza la naut se spune chick pea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nematics spune:

akella,

se spune si garbanzo beans

Iuliana

sa luptam sa dam dreptul copiilor saraci la educatie:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=72331
Ajutindu-i pe ei ajutam viitorul tarii sa fie mai bun

" Cita luciditate, atita drama - Camil Petrescu"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Eu am auzit de amandoua aici dar de mancat numai garbanzo si mi-au placut mult (fasolicile). Atunci chick pea ce este? Tot naut (o alta denumire) sau un tip diferit de leguminoasa?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle7 spune:

chickpea=garbanzo ( asta e imprumut de la spanioli banuiesc)=naut



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle7 spune:

Germinarea si gatitul in aburi
= solutii pt o digestie mai buna
Fiecare sistem digestiv are probleme in digerarea anumitor alimente cum ar fi leguminoasele sau anumite tipuri de cereale- care au un portofoliu nutritional complex. Prin germinare -leguminoasele si cerealele desfac proteinele si carbohidratii in elemente mai simple si mai usor de asimilat.
Unele legume au o cantitate mare de celuloza ( fibra nedigerabila) si sunt greu de digerat. Legumele din familia Brassica, varza, broccoli, conopida, varza de bruxelles , kale, sunt in general greu digerabile. Prin mixare, fermentare, si gatirea usoara in aburi ele devin mai usor digerabile
Prin mixarea in blender -supa crema, sau prin maruntire si marinare in suc de lamaie , legumele devin mai usor de digerat.
Fermentarea legumelor "tari" ( murarea)- desface celuloza . Fermentarea aduce cu ea si un nr de bacterii " bune" care ajuta digestia, asimilarea si eliminarea.
gatirea usoara in aburi a legumelor tari- cu toate ca anumiti nutrienti si enzime se pierd, gatitul in aburi nu e o " crima" in bucataria fara foc. avantajul principal in reprezinta desfacerea celulozei , permitand astfel nutrientilor din legume sa fie mai usor asimilati.


alimente integrale versus alimente procesate

alimentele integrale sunt mai bune decat cele procesate din mai multe motive. un fruct sau o leguma in stare naturala e creat echilibrat. proteinele , mineralele, fitonutrientii, carbohidratii si uleiurile se afla intr-o relatie naturala pentru o buna nutritie si asimilare .
un exemplu comun sunt cerealele care integrale contin fibre, vitamine, minerale, vitamina E.
in urma procesarii fibrele dispar aproape in totalitate, iar mineralele si vitaminele incep sa se deterioreze.

Enzimele

Enzimele sunt responsabile pt fiecare proces metabolic din organism inclusiv digestia. toate legumele si fructele crude contin enzime inclusiv uleiurile proaspete, presate la rece.
e acceptat pe scara larga ca gatirea la peste 43 de grade ( 110 F) distruge enzimele.cand alimentele sunt lipsite de enzime, pancreasul trebuie sa compenseze lipsa lor prin producerea unui surplus de enzime digestive . o dieta compusa exclusiv din alimente gatite solicita in exces pancreasul si necesita un surplus de energie pt digestie. pe de alta parte legumele si fructele proaspete sunt pline de enzime pt o digestie buna si asigura un aport de energie fara efecte secundare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle7 spune:

Tranzitia catre sanatate


1. Sa bem suficienta apa
corpul e format 70% din apa.Hidratarea e cea mai buna solutie pt imbunatatirea nivelului energetic , pt o piele curata, si pt un nivel sanatos al glicemiei.
trebuie sa bem un pahar de apa/2 ore.scopul e sa bem 40-50 ml apa/ kg corp in fiecare zi.
un pic de suc proas[at de lamaie sau de portocala in apa ne da un plus de aroma si de minerale .
sucul si ceaiul nu curata organismul la fel de bine ca apa plata


2. Echilibrarea nivelului de aciditate -alcalinitate- primul lucru care trebuie facut dimineata

inainte de orice e bine sa bem 500 ml de apa + sucul de la 1/2 lamie sau 2 linguri de otet de mere (la temperatura camerei )
ajuta la stimularea secretiei sucurilor gastrice . de asemenea 1 lingura de otet de mere+ 250 ml de apa cu 30 de minute inainte de masa stabilizeaza stomacul prin asigurarea nivelului ideal de aciditate alcalinitate necesar digestiei

3. Alegeti -ORGANIC

alimentele organice sunt f. importante. pesticidele au fost asociate cu probleme ale sistemului nervos si ale sistemului imunitare.

4. Consumati legume sau fructe proaspete cu orice masa sau snack


5 Excludeti sau limitati consumul de lactate
Pasul acesta va avea rezultate imediate. Lactatele imbraca intestinele cu mucus , eliminarea lactatelor duce la curatarea intestinelor si le va permite sa se regenereze.Digestia, asimilarea si eliminarea vor fi mai eficiente si mai rapide.energia , respiratia si sanatatea sistemului cardio vasculare se vor imbunatati.pielea va deveni mai curata si majoritatea persoanelor care renunta la lactate pierd cateva kilograme.

6. Excludeti sau reduceti consumul de prajeli, fast food sau alte alimente procesate

7. Gasiti alternative fara grau
graul este adeseori asociat cu proasta digestie si cu alergiile

8. Dati atentie uleiului consumat
folositi numai uleiuri presate la rece.gen ulei de masline, ulei de in (flaxseed oil)sau alimente bagate in uleiuri bune - avocado, nuci, seminte crude . preferati gatitul in abur al legumelor urmat de stropirea lor cu ulei de masline in locul inabusirii legumelor in ulei. EVITATI uleiul canola, uleiul de arahide sau orice alt ulei hidrogenat.

9. Atentie la zahar
folosititi sirop de artar,sirop evaporat de trestie de zahar, sau miere in locul zaharului rafinat
10 Mancati cu calm si intr-un mediu prietenos
11. Luati suplimente enzimatice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle7 spune:

Tranzitia catre sanatate- planul pe termen lung
1. exercitii fizice - de preferat zilnic chiar daca numai pt cateva minute
2. consumati numai alimente integrale
3. localizati pietele, magazinele cu alimente organice, naturiste si vizitati-le frecvent
4 folositi-va de beneficiile germinarii.simpla inm.u.i.e.r.e in apa a diverselor cereale, nuci, seminte va deschid usa spre un nou nivel de nutritie
5.beti sucuri naturale proaspat stoarse
6.mancati cat mai multe legume si fructe proaspete
7.experimentati noi retete
8.concentrati-va pt conservarea organismului in fiecare zi
10. cititi cat mai mult despre nutritie





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle7 spune:

Evitati chimicalele si pesticidele. EPA si Academia nationala de stiinta(USA) a facut studii care au demonstrat ca urmatoarele alimente sunt cele care prezinta cel mai crescut risc de cancer cauzat de chimicalele si reziduurile folosite in agricultura
rosiile
carnea de vita
cartofii
portocalele
piersicile
carnea de porc
graul
boabele de soia
leguminoasele ( fasole, naut , linte)
morcovii
-carnea de pui
-porumbul
-strugurii




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle7 spune:

RETETE

Lapte de migdale
1 pahar migdale crude inmuiate 4-8 ore
4 pahare apa plata ( nu de la robinet)
un praf de sare


In blender la viteza medie urmata de viteza mare se amesteca ingredientele pana devin migdalele pasta.Se strecoara prin sita fina . Din pasta ramasa se poate face un nou lapte mai "light"

Lapte de migdale cu vanilie
1 pahar migdale crude inmuiate 4-8 ore
4 pahare apa plata ( nu de la robinet)
un praf de sare
1 lingura de esenta vanilie
3 linguri de miere, sirop de artar, sau 3 curmale dulci (fara samburi)
se amesteca in blender toate ingredientele ( fara vanilie sau miere). se strecoara si se adauga vanilia si mierea .


Lapte de pepene galben
semintele de la un pepene galben
3 pahare apa
1 pahar pulpa de pepene galben
un praf de scortisoara.

se amesteca intai semintele cu apa. se strecoara lichidul care se baga din nou in blender cu pulpa de pepene galben si scortisoara


Milkshake de capsuni
1/4 pahar de nuci cashew
4 curmale sau 21/2 linguri de miere
esenta de vanilie
1 lingura de sfecla rosie razuita
1/+1/2 pahar de suc de mere
1+1/2 pahar de capsuni congelate

se mixeaza toate ingrediente mai putin capsunile care se adauga la sfarsit si se mixeaza totul pana devine pasta.






Mergi la inceput