Relatie corecta mama-copil

Relatie corecta mama-copil | Autor: Miki8

Link direct la acest mesaj

Am nevoie de parerea voastra, mai ales de cea a Principesei.
Ma aflu in urmatoarea situatie. Am divortat si de la 1 martie m-am mutat cu copilul meu Radu care are 5 ani. Relatia mea cu el are unele momente foarte tensionate care mie nu mi se par ok si vreau sa aflu unde gresesc. Ele apar atunci cind ii spun ca s-a terminat timpul pe care-l are alocat pt calculator- o ora pe zi, sau atunci cind nu-i dau voie justificat sa faca ce vrea el. Ce face? Ii spun sa inchida calculatorul ca a trecut a ora si spune ca nu inchide, ca mai sta, ca nu-i corect sa stea numai o ora si se ajunge pina la a-mi spune ca nu eu fac regulile, ca el asa vrea , etc. Pina la urma, pt ca eu nu cedez inchide dar mai comenteaza vreo cinci minute tot chestii de genul celor de mai sus. Recunosc, eu de cele mai multe ori ma enervez cind vad ca trebuie sa lupt de fiecare data pe chestia asta si ridic tonul, il amenint ca nu-i mai dau voie si asa mai departe. Eh, eu din toata chestia asta trag concluzia ca raportul de "forte' intre noi doi nu e inca clar stabilit.Eu am incercat sa-l abordez pozitiv dar de cele mai multe ori nu reusesc pt ca eu insami trec cu dificultate peste divort. Parerile voastre m-ar ajuta sa-mi clarific chestia asta si va multumesc anticipat pt ele.
Miki

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ancamironiuc spune:

Parera mea, destul de avizata avand in vedere ca am trecut prin multe divorturi ale parintilor mei (3 la fiecare in parte), este ca puiul tau incearca, in modul lui sa ia pozitie fata de decizia voastra. Se simte "inutil" in aceasta situatie, nu va poate influenta deciziile si atunci, intr-un mod sau altul, inceacra sa demonstreze ca "are un cuvant de spus". Incearca sa dovedeasca, in mod inconstiet cu siguranta, ca poate sa se impuna. Sfatul meu este sa fii cat mai intelegatoare cu el si daca nu ai facuto deja, sa ii explici de ce a-ti luat aceasta decizie si ca lucrurile nu se vor schimba radical. Ca tata va ramane tata si ca trebuie sa te ajute si el ca sa treceti cu totii de acest moment dificil.

Anca si Ema

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Eu sunt de parere sa ii distragi atentia in mod conmstructiv. Incearca sa ii organizezi timpul altfel: s-a lungit ziua - mergeti in parc, sau du-l la o sala sa faca miscare (la aceasta varsta le place karate sau inot), da-i ocupatii 'barbatesti'.
Merge la gradinita? Daca e program scurt, eu l-as duce la program lung. Incearca sa il implici in treburile tale - sa te ajute la piata, de exemplu. Cand e timpul de joaca, joaca-te cu el. Cumpara-i mai degraba jocuri educative decat masini sau pistoale, si eventual evota sa mergi cu el la cumparaturi, ca sa eviti pretentiile lui la fata locului....
Imi dau seama ca trebuie sa fie cumplit de greu, mai ales singura fiind de-acuma, dar incearca.
Daca ii vei interzice calculatorul, el va retine interzicerea, nu justificarea. Eu una i-as desfiinta calculatorul pentru un timp, chit ca e nevoie sa faci un mic teatru... Cheama un prieten 'inginer' care sa ii spuna ca s-a stricat, si sa il ia la reparat.... Si tot asa...
Vorbeste cat mai mult cu el, dar nu ii face teorii. Daca el nu povesteste, povesteste-i tu.. si tot asa....
Pentru ca ai trecutr printr-un divort, eu as recomanda de nu stabilesti un raport de 'forte'... Autom,at tu vei fi cea rea si taica-su sau bunicii care ii fac poftele vor fi cei mai buni din lume...
Iti doresc mult succes! Si vezi partea buna a lucrurilor... si anume ca pustiul tau e destul de maricel ca sa inteleaga.. Era mai complicat daca era mic si ar fi suferit fara ca tu sa intelegi ce are sau ce doreste.....

Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza mica, Eliza mijlocie, Eliza mai mare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrienne12 spune:

In nici un ca nu-l lasa sa faca el regulile. Poate ca acum e sub influenta divortului dar dupa ce se mai aseaza lucururile sugereaza-i ca tu esti adultul in casa si tu faci regulile. Cind fiu-meu care are 19 ani imi vine cu texte din astea ii zic foarte clar ca atita timp cit eu platesc totul in casa iar el doar locuieste in casa mea regulile le fac eu. In casa lui o sa faca regulile el. Bine nu e cazul la puitzul tau sa ii zici asta ci ma degraba explica-i de ce il lasi numai o ora (ai alt program etc, etc).. atunci va intelege

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Principesa spune:

Miki, felicitari pt un baietel atat de perspicace. Aproape ca te-a prins in jocul lui. Vestea buna este ca o mama nu trebuie sa fie corecta. O mama trebuie sa fie responsabila pentru copil, sa il protejeze, sa il educe. Foarte probabil ca uneori asta sa fie perceput ca lipsa de corectitudine. Insa este mai important sa il protejezi decat sa fii corecta in sistemul lui, nu?
Din ce cauza te enervezi?

Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura

Durerea este inevitabila dar suferinta este optionala

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Miki8 spune:

Nu stiu ce se intimpla.Vad ca am patru raspunsuri la subiectul meu, dar n-am acces decit la primul. Este o eroare tehnica? Il rog pe admin sa ma ajute.
Multumesc
Miki

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Miki8 spune:

Principesa iti multumesc mult pt raspuns. La fel si celorlalte fete. De cind am scris am sesizat ca nu e cel mai potrivit cuvint cuvintul corect. Nu asta am vrut sa spun. Ma intereseaza sa am o relatie armonioasa cu el, sa il educ bine, sa treaca cit mai usor peste despartirea de tatal lui. La fel cum ma intereseaza, chiar daca am putin timpt pt asta, sa-i cultiv calitatile si aptitudinile, sa-i fac un program foarte variat si atractiv pt el.La gradinita are program prelungit si in curind vom merge la innot. Poate uneori sint prea pedagogica pt virsta lui. Ma enervez atunci cind trebuie sa insist, uneori destul de mult, sa inteleaga ca trebuie sa respecte reguli.Sint constienta pe de alta parte ca asta se invata in timp, nu de azi pe miine, si ca rolul meu este important in asta. Pe de alta parte, asa cum am mai zis, singura fiind cu el imi este destul de greu sa invat sa gestionez totul. Cred ca voi reusi pina la urma

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns furni spune:

Miki, de ce asociezi comportamentul baiatului tau cu divortul ?
Si al meu (8 ani) face la fel. Orice observatie, regula pe care o fac/spun/impun trebuie comentata !!! I-am spus ca are apucaturi de tzatza ! Se tocmeste cu mine in parte. Am mers pe stilul de a face niste reguli pe care sa le accepte pt. ca le intelege, ca sunt spre binele/interesul lui si nu ca "asa spune mami", dar...e f. greu.

quote:
Foarte probabil ca uneori asta sa fie perceput ca lipsa de corectitudine. Insa este mai important sa il protejezi decat sa fii corecta in sistemul lui, nu?

Principesa, in aceste conditii, cum poate rezista timpului o regula? Cum poate sa si-o insuseasca ca si principiu de viata daca nu o intelege?!? Peste 10 ani te mai certi cu el sa nu-si distruga noptile (la calculator, de ex.)? Nu, daca el este convins ca asa este bine pt. el. Si multe altele, care se constituie in educatie. Este greu...

Parerea mea.

Va pup.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mcrmiki spune:

Nu ai povestit de relatia baiatului cu tatal sau. Cum era inainte de divort (baiatul)? Paote este traumatizat din cauza divortului.
Bogdan, fiul meu cel mare care are si el 5 ani si ceva are si el program la desene, pe care le adora, dar stie ca, aunci cand este rau nu mai are acces. Daca este cuminte se uita juma de ora, max. o ora/zi, dar acum de cand a venit primavara nu se mai uita in fiecare zi pt. ca sta mai mult pe afara. Ce am observat eu, ca daca nu ii spun de la inceput ca are voie la un singur desene sau doua si ma duc apoi sa-i spun ca nu mai are voie face un scandal monstruos. Asa ca, atunci cand vrei sa-l lasi la calc. spune-i de la inceput cate jocuri are voie, mai bine decat sa-i spui o ora, nu stiu cata notiune are el de timp la varsta lui. Si eventual, daca nu mai vrei sa-l lasi la calc. scoti un cablu si gata ... s-a stricat si nu se mai poate repara si nu-i momentul sa cumparam altul acum.
Va doresc multa sanatate si nu uita ca trebuie sa te impui in fata lui, dar cu calm, fara nervi.

Un cuvant plin de iubire pretuieste atat de mult si totusi el costa atat de putin." N. Iorga
http://community.webshots.com/user/mcrmiki
Miha&Sorin&Bogdan(24.12.2000)&Vlad(17.11.2003)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Principesa spune:

Miki, intuiesc ca ai asteptari nerealiste de la tine. Radu va trece peste divort in ritmul lui, poate mai putin usor decat iti doresti dar asta este realitatea.
Apoi, vrei sa gestionezi totul? Nimeni nu e perfect Miki,nici macar tu. Nu trebuie sa fii si mama si tata si astea perfect. In continuare trebuie sa fii doar o mama suficient de buna si pt el va fi suficient.
Inteleg ca ti-e greu, accepta si tu ca ti-e greu, ca esti intr-o situatie deosebita dar pe care vei invata sa o integrezi, relaxeaza-te si ai incredere in tine si in baietelul tau. Si mai ales, cere ajutor cand ai nevoie.
Furni, de ce baiatul tau trebuie sa isi insuseasca regulile ca principii de viata? Nu este suficient sa le respecte?

Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura

Durerea este inevitabila dar suferinta este optionala

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Miki8 ... baietelul meu tot 5 ani are... si are aceleasi reactii, desi eu cu sotul ne intelegem foarte bine...
Mie mi se pare ca de fapt incearca unde sunt granitele... Uneori imi tranteste chiar "Sa nu-mi faci tu mie reguli"... sau "Ce tu esti seful meu?"... Eu sunt mai calma, asa ca ii spun sa nu mai fie obraznic si bineinteles ca sunt seful lui, iar eu ii fac regulile, pentru ca il iubesc si stiu cel mai bine ce ii trebuie...
Cand nu-i convine toate astea se termina cu "Mami ce naiba esti"... dar face treaba asa cum trebuie...

Mergi la inceput