Histerectomie totala
Rog moderatorii sa nu-mi mute subiectul, poate aici primesc raspunsuri ... la clinica virtuala nu cred. Multumesc ! 
Am o prietena de 33 de ani, are 2 copii(al doilea copil obtinut cu un sfert de ovar, deci trecuse deja printr-o interventie partiala) si acu` 1 saptamana a facut conizare in urma altor probleme.
Insa rezultatele nu au fost cele asteptate, se pare ca exista riscul de a avea cancer in faza I.
Luni se reintoarce in spital la Cluj si se pare ca i se va face histerectomie totala pentru a nu avea probleme si mai grave.
As vrea sa stiu care sunt urmarile unei histerectomii totale la varsta de 33 de ani, daca se urmeaza tratamente hormonale ...
Orice informatie este binevenita !
P.S. Eu am o histerectomie partiala, fara efecte secundare, presupun insa ca o interventie de acest gen implica insa multe porobleme.
Supercopiii iulie/august 2004
Raspunsuri
Dianami spune:
Buna, Daria!
Imi pare rau pt. prietena ta.
Fiindca este tanara si are 2 copii, cred ca histerectomia este cea mai buna alegere, riscul de recidiva fiind mult mai mic, mai ales daca este in stadiul 1 (operabil cu succes).
Va intra in menopauza fortata, instalata chirurgical, cu efectele si manifestarile de rigoare. Un tratament hormonal de substitutie este necesar, chiar daca adaptarea la hormonii de sinteza poate dura ceva, dar la recomandarea medicului.
Exista riscul de osteoporoza, plus bufeuri, ingrasare si tot ce se mai poate intampla la menopauza.
Prietena ta are nevoie f. mare de sustinere psihica si suport moral, mai ales din partea sotului si a familiei.
Exista pareri preconcepute cum ca femeia operata "nu mai e femeie", familia o poate indeparta, se poate instala raceala afectiva in cuplu, lucru care nu e deloc de neglijat.
Este o etapa f. grea in viata ei si are nevoie ca toata lumea sa o sustina si astfel va putea trece mai usor peste aceasta incercare.
Multa sanatate! 
Diana, mami de superbebelusa (15 iulie 2005)
Puiul meu iubit e atat de mare
Iulia Anastasia
szivarvany spune:
Multumesc frumos de raspuns.
Si eu ii ziceam ca important e sa traiasca, sa fie sanatoasa. Ar mai fi vrut foarte mult inca un copil, vroia sa inceapa din nou tratamentele.
Suportul familiei o are, har Domnului
iar ea este o luptatoare adevarata 
Sper sa fie totul bine si cu tratamentele din timpurile noastre sa-si revina complet 
Daria &
Giulia (2004 08 16)
Haideti la bazar sa-l ajutam pe ALEX ! 
Supercopiii iulie/august 2004
daniella4 spune:
Mama a facut o astfel de operatie acum mai bine de 25 de ani, traieste si e bine, multumesc lui Dumnezeu.
Este o operatie mai traumatizanta, dar important este sa treaca peste ea si sa-si continue viata. Multa sanatate si pupici
Daniella, mama lu'Alexis
nematics spune:
am o pritena care a facut operatia anul trecut la Spitalul Militar, a facut-o fara taietura, sunt tehnici noi mai putin traumatizante decit acum citiva ani! SI recuperarea este mult mai rapida.
O problema este ingrasatul, de aceea trebuie mare atentie la regimul alimentar dupa operatie.
" Cita luciditate, atita drama - Camil Petrescu"