Nasul musulman

Nasul musulman | Autor: matildasep

Link direct la acest mesaj

Tocmai am fost invitati sa fim nasi. Sotul meu e musulman si nu e de-acord cu ceremonia din biserica, adica pupatul icoanelor, a crucii s.a.m.d. Noi am fost nasi de botez, la care a refuzat sa pupe icoanele. deci nici o problema. dar acum ma gandesc ca, la o nunta, toti vor fi cu ochii pe miri si nasi, si ar fi aiurea sa nu facem cum trebuie.
ce credeti? sa acceptam? in plus din cate am citit nasii trebuie sa fie sufletul petrecerii si nu stiu cam cat as putea eu, mai ales ca nu am cu cine lasa fetita (care ar avea un an si 3 luni) si nici sa plec devreme acasa n-as vrea.
Cum ar fi la nunta asa?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dyadya spune:

In primul rand eu stiu ca nasii trebuie sa fie de aceeasi religie cu finii. Acum eu stiu ca sunt preoti care accepta orice incalcare a canonului, dar daca totusi vreti sa tineti cont de ele, raspunsul il aveti in intrebare: de fapt nu puteti fi nasi! si uite asa s-au rezolvat toate problemele.
Daca insa chiar vreti sa-i nasiti, ar tb sa discutati si cu ei si cu preotul, pt ca slujba de nunta la ortodocsi implica multe momente in care tb sa te inchini, in care tb sa saruti icoane, etc. Ar fi cam ciudat ca finii, nasa si parintii sa faca asta, dar nasul nu!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns moko spune:

putini vor fi preotii care vor accepta ca nasul sa nu fie crestin, macar!! cred ca e mai bine sa le explicati prietenilor vostri ca nu ar fi corect fata de ei sa-i incurcati...in plus, nici varianta in care preotii nu ar sti ca nasul e musulman nu e tocmai potrivita, pentru ca in fata lui Dumnezeu, acea slujba nu ar avea nici o valoare(conform dogmelor bisericii ortodoxe, bineinteles!!)

cu fiecare zi mai aproape de bebe al meu!!!
http://daisyPath.com/days/060902/0/0/+1/1

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Daca el e musulman,presupun ca nu sunteti cununati orodox.Si daca nu sunteti cununati nu puteti fi nasi.Doar daca ascundeti acest "amanunt" parintelui,care poate ca n-o sa va intrebe,fiindca va presupune ca e de la sine inteles ca stiti ce inseamna sa fiti nasi.
Iar la botez ,practic tu ai fost nasa,iar sotzul tau doar a asistat.Si ceremonia in Biserica nu inseamna pupat icoane si cruci,ci are un sens spiritual,dar in fine...Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralucah spune:

Nasul meu e libanez. Nu e musulman, dar cred ca nici el nu mai stie sigur ce religie are . Si la noi la biserica nasul a refuzat sa pupe crucifixul si icoanele...dar nu a zis nimeni nimic Si daca zicea se alegea cu un buchet in cap de la mireasa pt ca nasul meu e un drag si un scump, si cel mai minunat nas pe care il puteam avea, un tata si sot extraordinar, un exemplu pentru noi. a fost primul meu sef si ne stim de 8 ani ..nici nu concepeam sa am alt nas. So, draga mea, eu mi-am ales nasul pe aceste criterii mai putin religioase, dar am ales un om aproape de sufletele noastre, un om pe care il respect pentru ceea ce este si pentru familia pe care o are. daca asa cred si finii vostri despre voi, cred ca s-ar simti raniti sa ii refuzati. Cununia am facut-o in Buc la biserica Domnita Balasa si nu ne-a intrebat nimeni de sanatate..si ce e cu nasul!

Mergi la inceput

Normal ca nu v-a intrebat,s-a presupus (din pacate) ca stiti ce e cununia si cu ce se mananca ea.Presupun ca in acest caz casatoria voastra nu prea e in regula,chiar ma voi interesa daca e valabila canonic.Sincer,nu prea cred,dar o sa-ti spun sigur,n-as vrea sa te induc in eroare.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralucah spune:

Draga mea, dar noi chiar STIM ce e cununia...in mod ciudat de aceea ne-am si dus la biserica. Iar casatoria noastra este chiar foarte in regula ca sa ma exprim poetic .

quote:
Originally posted by irina.c.

Normal ca nu v-a intrebat,s-a presupus (din pacate) ca stiti ce e cununia si cu ce se mananca ea.Presupun ca in acest caz casatoria voastra nu prea e in regula,chiar ma voi interesa daca e valabila canonic.Sincer,nu prea cred,dar o sa-ti spun sigur,n-as vrea sa te induc in eroare.

Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by ralucah

Draga mea, dar noi chiar STIM ce e cununia...in mod ciudat de aceea ne-am si dus la biserica. Iar casatoria noastra este chiar foarte in regula ca sa ma exprim poetic .
quote:
Originally posted by irina.c.

Normal ca nu v-a intrebat,s-a presupus (din pacate) ca stiti ce e cununia si cu ce se mananca ea.Presupun ca in acest caz casatoria voastra nu prea e in regula,chiar ma voi interesa daca e valabila canonic.Sincer,nu prea cred,dar o sa-ti spun sigur,n-as vrea sa te induc in eroare.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today

Daca nasul nu e crestin ortodox nu e deloc in regula.El e cununat ortodox cu sotia lui?Daca nu,iar nu e ok.N-as vrea sa te supar,dar exista niste reguli ale Bisericii care trebuie respectate,fiindca au un substrat duhovnicesc.Nu oricine poate cununa,chiar daca uneori practica vad ca ne contrazice.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns matildasep spune:

Multumesc pt. raspunsuri. La asta m-am gandit si eu, avand in vedere ca nu implinim cerintele ortodoxe, nu putem fi nasi. ei s-au gandit la noi, pt. ca i-am botezat baiatul si suntem si prieteni buni.
Noi nu suntem casatoriti in biserica, pt. ca preotul nu a acceptat. Singura solutie ar fi fost sa se dea el pe religia noastra, la care nu am acceptat pt, ca el e mai religios decat sunt eu (tine toate posturile....), eu nici nu mai stiu cand am tinut post ultima data. in concluzie, nu as vrea sa le stric ceremonia, cu toate ca, s-ar putea ca preotul de la biserica (pe undeva prin Dristor) sa accepte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dyadya spune:

Sunt de acord cu ce au spus fetele pe aici, mai ales ca nici macar nu sunteti cununati in biserica. Repet, e adevarat ca la ora actuala poti sa faci ce vrei, fara sa respecti nici un canon, si nimeni nu te intreaba de sanatate, dar ma intreb si eu: daca tot nu vrem sa respectam nimic impus de biserica pt slujba de nunta, daca tot suntem chititi sa le tinem pe alea noastre, sa omitem a anunta preotul mici detalii de genul: stiti, noi nu suntem ortodocsi, atunci de ce mai insistam sa ne cununam in biserica?! Doar pentru ca da bine in poze?! Eu una nu mi-as dori o cununie religioasa bazata pe minciuna. Si chiar daca am tot zis eu pe aici ca nu vreau sa merg la spovedanie inainte de nunta, asta nu inseamna ca o sa-mi permit sa mint preotul si sa-i spun senina in fata : da, parinte sigur ca ne-am spovedit. Daca la biserica unde facem noi, ni se va spune ca e obligatoriu, o vom face si basta. Asa si voi cu nasitul. Daca stiti ca este ceva total in neregula, n-are rost sa jucati teatru. Prieteni buni veti ramane si daca nu ii nasiti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns matildasep spune:

Multumesc, dyadya, de-asta am si cerut pe forum opinia voastra. pt, a avea, intr-un fel, o confirmare, si sa-mi fie mai usor sa le explic situatia.
Bineinteles ca nu vreau sa joc teatru, cum de-altfel nu am acceptat nici cununia nostra in biserica, desi ni s-a spus ca, pt. o anumita suma de bani ne poate cununa fara nici o pb..
Acum am sa-i refuz, sper sa nu se supere pe noi.

Mergi la inceput