copil care fura bani de acasa
azi dimineata m-a sunat invatatoarea de la scoala si mi-a spus ca baiatul meu a platit ieri un coleg cu 40 euro pentru a-i aduce desenele preferate,acel copil are talent la desen.Tatal copilului a adus insa banii de la fiul sau,pentru ca presimtea ca sepetrece ceva necurat.
nu stiu cum ar trebui sa procedez,el este in clasa intaia,banii erau din geanta lui de sport pe care o mai folosesc si eu cand merg la antrenament.Este cert faptul ca i-a luat din geanta fara sa intrebe-deci ,i-a furat.
Este la o scoala buna,(step by step)unde face religie,invata numai lucruri bune,duminicile merge la biserica,insa nu as vrea sa se creada ca i-a furat atunci vcand voi merge la scoala.Trebuie sa imi apar copilul in fata invatatoarei,nu vreau sa il fac mincinos si hot,dar cand ajung acasa trebuie sa il pedepsesc,dar nu stiu care este pedeapsa ideala.
De cand a inceput scoala ,acest trimestru face numai porcari,alaltaieri m-a chemat invatatoarea in clasa,el era ultimul,si mi-a spus ca este pedepssit pentru ca a inpins un alt copil la ora de educatie fizica,pedeapsa a primit-o si pentru faptul ca vorbeste tare in timpul lectiilor.S-a facut rau si nu il inteleg,,nu asculta,comenteaza cu noi,sunt foarte dezamagita,iar acuma fura bani.
Pentru ca a fost rau in clasa nu il mai las o luna la desene si calculator.
Pentru ca a furat bani cred ca am sa ii alpic cureaua,ca eu nu mai stiu ce sa fac cu el sa isi revina.
Ce ma sfatuiti?cum sa procedez astazi la scoala ?care sa fie pedeapsa?
Raspunsuri
Darria spune:
Nu stiu ce sa-ti spun, cum sa reactionezi dar cu un lucru nu sunt de acord si anume cu aplicarea curelei."Pentru ca a furat bani cred ca am sa ii alpic cureaua,ca eu nu mai stiu ce sa fac cu el sa isi revina."
Nu e decat o solutie de moment, care poate avea sau nu rezultat dar care in timp nu o sa aiba efectul dorit ci unul negativ. Un copil se poate obisnui cu bataia si atunci ce mai faci? Cunosc un copil care nu a urmat o cale tocmai buna, parintii au crezut ca-l indreapta prin bataie iar rezultatul: copilul s-a invatat cu bataia si facea tot ce vroia el, razand cand era batut.
Invatatoarei nu tb. sa-i dai nici o explicatie, o sa-i multumesti ca te-a anuntat si ca impreuna cu sotul tau o sa discutati cu baietelul acasa.
De fapt el nu a furat banii(daca-i lua de undeva din casa sau din portofelul tau era altceva), erau uitati de tine in geanta lui. In clasa intai nu prea stie saracu ce si cum, a gresit, trebuie sa vb. cu el calm si fara bataie.
El nu tb. sa se "cuminteasca" de frica pedepselor(corporale sau nu) ci pt. ca intelege de ce nu tb. sa mai faca. Mult calm si aveti rabdare cu el.
miris_ spune:
E greu sa zici chiar ca i-a furat din moment ce erau in geanta lui! Nu il disculp in totalitate, a gresit, dar nu ai zis daca e prima data sau nu. Oricum, eu cred ca vorba, comunicarea, pedepse dar nu corporale, ceva de genul...nu mai ai voie la calculator, si poate vorbesti cu un psiholog. Te poate sfatui cel mai bine vis-a-vis de reactiile pe care trebuie sa le ai (ca e totusi mic), si modul in care sa vorbesti cu el.
Succes.
Cristina si Mihnea Stefan
miris_ spune:
Si pt faptul ca atitudinea lui in clasa eu as vorbi cu un psiholog si l-as lua si pe el cu mine.
Bine, zic asta si pt ca eu imi duc copilul la psihoterapie, si am invatat acolo si cum sa relationez mai bine cu el. Iar efectele pe care le are terapia asupra lui se vad. Oricum, problemele sunt de alta natura, insa ... mi-am dat si eu cu parerea, sper sa nu te superi, kiwwy.
Natasa spune:
Poate a fost doar un accident si nu a constientizat ca a furat, dar masuri trebuie sa iei, cu atit mai mult cu cit zici ca are si alte probleme. Bataia nu cred ca este o solutie, risti sa-l faci introvertit si nu neaparat mai cuminte. Eu l-as certa, n-as mai vorbi cu el decit strictul necesar-o zi, doua, i-as taia accesul la distractiile care si asa nu sint tocmai sanatoase si educative-si nu as ceda sub nici o forma. Pe urma, cum ar face ceva bun, la scoala sau acasa, l-as lauda si incuraja si as pune si celorlalti sa faca la fel, sa vada cit de apreciat e daca face ce trebuie. Daca ai timp, inlocuieste-i calculatorul si televizorul cu un patinaj, o plimbare, ceva, sa se simta recompensat si in acelasi timp sa nu se intoarca in fata computerului. MIe mi se pare ca multe dintre problemele copiilor de azi vin tocmai de la izolarea asta. Parintii ii stiu cuminti, ei se uita sau se joaca la toate bazaconiile, traiesc intr-o lume ireala si pe urma interactiunea cu cea reala e de multe ori gresita.
E chestie de rabdare si timp sa-l intorci pe calea cea buna, lasa cureaua la locul ei!
mamica dulce spune:
kiwwi,lasa cureaua in cui ca nu e cazul.Nu de prima data macar.Copilul e clar ca nu constientizeaza valoarea banului ,altfel nu dadea 40 de euro!!!pe desenele alea.Sigur stie in clasa intai ce-s aia euro,dar ca-s 40 sau 10 ..poate nu face diferenta.In plus ,i-a gasit in geanta lui,a crezut poate ca i-ai dat lui si a facut ce a crezut de cuviinta cu banii lui de buzunar.Daca platea desenele cu banii lui de pranz sa zic,n-ar fi fost nici un bai,bine ca il duce mintea,iese om de afaceri daca asa de mic plateste pentru servicii:)N-o lua asa de rau,explica-i valoarea banului,euro,lei,faptul ca trebuie sa se sfatuiasca cu tine,spune-i ca nu a procedat corect dand banii asa de capul lui,explica-i ce ar fi putut cumpara de atatia bani pentru el(jocuri,haine,mancare..ce-i place lui,in ideea sa faca diferenta),ia-l des la cumparaturi,explica-i ca in familie nu face nimeni ce-l tuna capul,toate astea treptat si intelege copilul,mai ales daca nu a avut intentia sa fure!
Daca mai face odata,atunci e de luat masuri drastice.
Mai rau e daca are 16 ani si ia bani pt tigari sau baruri,atunci e caz grav.Ala este furt si este grav.
Si faptul ca e obraznicut la ore nu inseamna musai ca trebuie dus la psiholog,sunt atatea cauze care pot duce la asta si pe care le puteti afla voi insiva.
Mult succes!
poze de la mare-super!:)
http://de.pg.photos.yahoo.com/ph/ancuta_hoppe/album?.dir=1b51&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//de.pg.photos.yahoo.com/ph/ancuta_hoppe/my_photos
Insula Mainau,Bodensee-Marc 2 ani jumate aprilie 2005
http://de.pg.photos.yahoo.com/ph/ancuta_hoppe/album?.dir=/8c1c
kiwwy spune:
Am fost la scoala si am explicat invatatoarei ca acei bani erau banii lui,iar fiul meu a ales sa isi cumpere desenele acelea,spunandu-mi ca i-au fost ceruti acei bani de catre coleg,in schimbul desenului pe care nici nu l-a primit in final.
ideea cu psihologul este una buna.Am citit intr-o carte ca nu este bine sa bati copilul cand fura,si niciodata nu l-am batut indiferent ce a facut.
Am discutat cu el,a recunoscut ca a gresit,si a promis ca nu va mai face nicicand asa ceva.Pedeapsa am sa i-o aplic atunci cand se va intoarce acasa duminica,el este acum la bunicii lui.
miris_ spune:
Copilul tau stie ce ai vorbit tu cu invatatoarea? Stie ca ai mintit? De vorbit cu el despre cele intamplate ai facut-o face to face, sau telefonic (ca ai zis ca e la bunici). Si oare aplicarea PEDEPSEI pe care vrei sa i-o aplici, e bine sa i-o aplici la ceva timp dupa incident? Eu una, nu stiu, sunt intrebarile mele, le-am pus in speranta ca poate va intra chiar un psiholog (si pe aceasta cale te salut, Principesa, si sper sa citesti) si va citi postarile si isi va spune parerea. Pana atunci, sa nu va suparati pe mine, dar eu nu as mai aplica pedeapsa (care o fi aia, tu stii, kiwwy) la cateva zile de la eveniment, mai ales ca ati vorbit si a si promis ca nu mai face. Eu i-as arata ca am incredere in el dar as fi cu ochii-n patru, cum se spune. Si daca se mai repeta, vom vedea atunci ce e de facut, ce restrictii temporare as aplica. Asta e parerea mea, nu zic ca e buna sau ca trebuie sa mi-o impartasiti...
Ramba spune:
Poate ca ar merge o pedeapsa de genul "munca in folosul comunitatii", adica sa il pui sa faca ceva care nu facea pana acum, pe puterile lui. Sa mature curtea, sa plimbe cainele vecinului sau orice altceva pana serviciile lui "acopera" suma pe care a luat-o.
kiwwy spune:
evident ca fiul meu nu stie ce anume am vorbit eu cu invatatoarea.I-am spus sa astepte in curte cat timp stau de vorba cu invatatoarea lui.Impreuna cu mine a venit si bunicul sau,care l-a si dus la ei acasa pana duminica.Am discutat cu el foarte putin,pana l-am suit in masina sa plece la ai mei.Maine voi discuta din nou cu el.Nu stiu de ce priviti atat de senin intamplarea lui.Cred ca nici voi nu ati accepta sa va faca copilul asa o surpriza.Exista si expresia asta:"cine fura azi un ou ,maine va fura un bou" ,deci daca il las nepedepsit,va fura poate si din casa altuia,si nu as vrea sa se intample una ca asta...
am stabilit ca pana in luna martie nu se va uita la desene,de calculator nu mai incape vorba!
Va face curat in camera lui vinerea,si va dormi la ora 9 seara.
filofteia spune:
Kiwwy a mai fost un subiect asemanator si mi s-a parut foarte interesant cum a rezolvat o mamica problema... A pus in camera baiatului un afis cu "....(numele baiatului) este hot" . Poate te ajuta si pe tine...