In ce forma dati legume copiilor?

In ce forma dati legume copiilor? | Autor: goguta

Link direct la acest mesaj

Salutare!

fetele mele nu mananca legume crude. Tocanite- in care as putea ascunde cate o leguma - nop.
Voi cum hraniti copii asa, intr-un mod cat mai sanatos? Eu sunt obsedata ca nu mananca legume (la 4 ani..)

Trebuie neaparat sa iau masuri. La gradi le da invariabil: cartofi, paste, varza..

Multumesc

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ana68 spune:

Goguta,

ma bag si io in seama p-aici prin subiectul tau ,sa-mi dau cu parerea.Sunt doua variante,dupa parerea mea:una ca nu vor mai manca niciodata legume - sau foarte rar si vor crea o aversiun pentru ele,iar a doua ca ,cu timpul,vor incepe sa le placa si atunci vor manca din nou.
In primul caz,ca nu vor manca niciodata,vorbesc din ceea ce am vazut si am auzit,adica persoane care nici ca adulte nu mananca legumele in ciorba sau tocanite,din cauza ca in copilarie au fost obligate sa manance si au creat acea aversiune fata de legume ,in general sau fata de anumite legume.De exemplu eu nu suport spanacul,ma cutremur numai gandindu-ma la el.Sau urzici,ori conopida....chiar si stevie uneori.Se mai poate ca aversiunea fata de legume sa se mosteneasca,ca sa zic asa.Uite,eu daca nu mananc spanac nici ai mei copii nu mananca si asta nu ca nu le-as fi preparat si nu le-as fi servit la masa(culmea e ca mi-au spus ca e delicios si l-am facut pe negustate).Insa mananca o data ,de doua ori cel mult pe an si gata,nu le mai trebuie.
In al doilea caz,dupa parerea mea,tot de la obligatia ,fata de copii a parintilor, de a-i forta sa manance legume,ca sunt bune si sanatoase,dar noi le dam lor fara macar sa gustam in fata lor din ele.Sau,caz nefericit(constatat pe pielea proprie) gustam si nu ne putem infrana reflexul de sila in fata copiilor...Tie iti place piure de cartofi cu morcov si dovlecel?Ca mi mi se face ...beah!Si atunci,ai nostri copilasi,cred ca isi zic;"daca mama se stramba,mie de ce imi da?"Sau:"daca mama nu mananca mie de ce imi da?".Surorile mele,cam dupa varsta de 5 ani,au inceput sa aleaga legumele din farfuria cu ciorba,sa le dea pe margine si sa manance doar zeama si carnea(carnea cateodata),spre disperarea ambilor mei parinti.Cu timpul si-au revenit si acum mananca aproape orice legume,depinde cum sunt gatite...Oricum nu mai sunt mofturoasele din copilarie.Insa o prietena a lor si una din nasele fetitei mele,m-a socat cand am vazut-o,femeie la 30 de ani,cum alege legumele din ciorba si le da deoparte,manacand doar zeama.
Asa ca,zic eu,dupa toata polologhia mea de mai sus,ca cu rabdarea treci marea si,daca ai tras ceva concluzii din cele scrise de mine....printesele tale isi vor reveni cu timpul.Si eu m-as satura de legume dupa 1 an jumate de gradi cu varza,fasole,conopida,supa de rosii si ghiveci...Sincer!
Mult succes si sa fiti sanatoase!

Ana-Maria,mami deAlex&Luana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Stinu spune:

Vladut nu mananca morcov si radacinoase si atunci le dau pe razatoare sau le bag la robot si le fac marunte ,marunte si nu le simte si le mananca .In schimb mananca fasole verde ,conopida ,ardei,sfecla rosie si daca fac ghiveci mananca si din "nesuferitele "lui .E un copil mancacios dar mofturos .
Ironia este ca morcovul nu il mananca dar ii place sucul de morcovi !
Iustina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adi69 spune:

Fetita mea,3ani si 9 luni,nu mananca legume crude,nici salate nici nimic.In schimb mananca brocolli si conopida fierte putin doar cu sare,cartofii in piure,iar celelalte legume in borsulet sau budinci.Ii fac budinci de praz,dovlecei,conopida,morcov cu cartofi,spanac,pastai.Vinetele le mananca facute salata.
Trei probleme are,rosiile,ardeii si salata verde.De astea n-am reusit s-o fac sa manance...le mananca doar in borsulet..cum am spus.

Adriana
http://community.webshots.com/user/adrianamo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bella spune:

Fetitelor mele le plac toate legumele. Am "muncit" mult in sensul acesta dar am avut si noroc ca le-au placut. Scoteam cate o leguma din frigider si ma "bucuram" cu ea in mana vreo jumatate de ora uneori, le intrebam cu ce vor sa o pape si le faceam diverse sosuri de branza sau de smantana. Dar vai! Ele au ales. Cu ketch-up! Si dupa ce m-am caznit sa le gatesc in felurite chipuri, am decis ca sunt mai hranitoare daca le papa crude(aici sunt foarte fragede toate legumele). Si asa am ajuns sa le fac salate chiar si din conopida cruda sau broccoli dar si din multe alte legume, cat mai divers taiate si in culori diferite(m-au intrebat daca nu sunt si legume albastre chiar, sa pun si din alea). Asta tine acum, cat sunt mici, vedem noi mai tarziu. Cred ca trebuie multa rabdare ca sa le creem obiceiuri alimentare sanatoase. Si sa incercam mai multe "tehnici" pana gasim una care sa se potriveasca. Cand imi propuneam sa le introduc o noua leguma in alimentatie le-o aratam mai intai printr-o carte sau reviste, de cateva ori, la interval de cateva zile chiar si cand o "descopeream" la magazin, in raft, erau atat de uimite si eu paream atat de "surprinsa" ca le-am gasit incat nu era bucurie mai mare pentru ele decat aceea de a le pune in cos. Le-am dezamagit insa foarte tare cu varza rosie. Nu facusem "temele" acasa cu asta si ce plansete si disperare a fost cand am vrut sa o cumpar, cu lacrimi in ochi imi spuneau ca "vaza e vede, mami, asta nu e vaza, de ce e osie, ce-i asta, mami?" Si-asa am ajuns si eu sa mananc legume, "fortata" de copii. Rabdare si succes va doresc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrianafedorca spune:

piticul meu papa orice, noi suntem mici asa ca i le dau fierte si pasate , accepta orice, sper sa-i placa si crude cand o fi mai mare

Adriana si Cezarica (n. 23 Aprilie 2005 )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Stinu spune:

Ce ma uimeste pe mine la fiul meu este ca mananca verdeturi la greu :spanac ,ciorba de loboda e preferata lui ,salata verde nu ai loc de el .Ca sa nu mai vorbesc de ceapa si usturoi si verzi dar si uscate .Ce i-o fi picat lui pe bietul morcov ?
Iustina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lauraa spune:

Buna goguta,

la 4 ani poti da frau imaginatiei.. Uite, am vazut in germania tot feluld ecarti de bucate pt. copii (bucatele,nu cartile) si imi lasa mie gura apa cand vad ce retete ingenioase. De exemplu,clatite de mazare. Nu am cartea la indemnana dar din amintiri pot sa spun ca se pune mazarea fiarta in tigaia cu putin ulei si peste ea se toarna aluat de clatite. Se prajeste pe ambele parti, bobitele de mazare o sa se inchege in aluat si o sa fie ca o clatita cu multe bobite,arata super.Sau fetele cu care ma intalnesc la grupa de bebei au spus ca fac muffins cu dovlecel sau cu morcov, de ala cu morcov am si mancat,e delicios. Sau aranjez legumele sub forma unui clovn,sau closca cu pui, buchet de flori,etc. Si incepi asa un joculet: azi papam niste flori...etc...La 4 ai intelege ca e doar joc, a mea s-ar apuca sa infulece apoi toate florile :)
I-as face chiar si pizza, din aluat de paine,uns cu ulei de masline si presarat dupa imaginatie cu porumb,broccoli,ardei,rosie,masline,ceapa,etc si totul acoperit cu branzica rasa (cascaval). E delicios si sanatos :)
Inca o idee, cuibusoare de cartofi cu umplutura colorata de legume
sau - spaghetti cu sos colorat, verde (leguem verzi fierte si pasate),rosu (rosii,ardei)
sau - fâshii de legume prajite, arata ca spaghetti,f. bune :)
sau - posetute de aluat frantuzesc cu umplutura de spanac

Succes :)

Mama de Lara Celine

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Miruna Enescu spune:

Buna,

Eu am mai citit si despre frigarui de legume, ca garnitura la altceva.

Intr-adevar sunt copii care mananca cu placere legume si altii nu: eu am doi si unul nu le poate suferi.
Ce fac: seara mancam salata. Eu ma extaziez de fiecare data ca ce buna este. La inceput le dadeam doar cate o inghititura, apoi putin in farfurie. Acum cel mare mananca mai mult ca mine, cel mic foarte putin, dar mananca. Asta este mancarea de seara, nu mananca, sa fie sanatos, ramane nemancat.

Mergi la inceput