![](images/user_woman.png)
Incerc sa gasesc retete de check (am scris bine?). In cartea mea de bucate din Ro (Nicolae Olexiuc aparuta acum 25 ani) nu sint decit 4 retete dintre care 2 sint cu nuca si unul numai cu albuse. Pe celalat l-am facut aseara si nu ma dau in vint dupa ce a iesit. As vrea o reteta de check in 2 culori, galben si cu ciocolata si pufos si aromat. Daca cineva are astfel de reteta va rog da-ti-mi-o si mie. Multumiri.
Raspunsuri
![](images/user_woman.png)
Amaya spune:
Cantitati pentru 2 checuri:
- 7-8 oua (in functie de marime)
- 1 cana si jumatate de zahar
- 1 cana si jumatate faina
- 2-3 pliculete zahar vanilinat (sau cu aroma de rom) - sau mai multe dupa gust (daca place mai aromat). Eu mai pun si o sticluta de rom.
- coaja rasa proaspat de la o lamaie micuta
- 25 g cacao (sau mai multa dupa gust)
Se bat bine, cu mixerul, albusurile cu zaharul (inclusiv cel vanilinat) si separat galbenusurile cu 2 linguri sterse de ulei si un varf de cutit de sare, apoi se incorporeaza, mixand permanent, galbenusurile peste spuma obtinuta din albusuri si zahar apoi se incorporeaza faina si coaja de lamaie. Dupa ce s-au amestecat ingredientele se pun 2/3 din cantitate in forme (unse in prealabil cu unt sau margarina) iar in restul ramas se incorporeaza bine cantitatea de cacao si se pune in forme. Cu un cutit subtire (sau o furculita) se fac cercuri in compozitie pentru a se amesteca putin din partea cu cacao si in partea de jos a compozitiei de chec.
Dupa gust, se pot adauga stafide, nuci, fructe confiate care se pun la sfarsit peste compozitia care se afla deja in forme si se imping spre mijloc. Daca se pun de la inceput in compozitie exista riscul sa cada la fund si sa se arda. Acelasi risc (de a se arde) exista in cazul in care sunt lasate la suprafata.
Se lasa la cuptor, la foc mediu (in functie de puterea cuptorului) , timp de aproximativ 15 minute - 25 de minute (se incearca textura compozitiei cu o scobitoare, iar cand nu se mai lipeste este gata).
Daca o incerci sa-mi spui daca ti-a placut.
Oana si bebe Andrei (18.02.2005)
Poze cu minunea mica, Andrei
www.desprecopii.com/forum/classDetail.asp?id=2763" target="_blank">Cu ce se ocupa sotul meu!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
Mama mea punea in compozitie lapte si ulei. Cel putin cate o jumatate de pahar, daca nu unul intreg. Nu separa albusul de galbenus. Din pacate, nu stiu exact reteta, iar pe mama nu mai am cum sa o intreb. Stiu doar ca era pufos checul si totusi consistent.
http://community.webshots.com/user/tora97
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
sexy spune:
gasesti aici pe reclamaaaa citeva retete de checuri.eu l-am incercat pe ms. tigru si ne-a placut mult.
http://www.reclamaaaa/forum/index.php?showtopic=9123
http://www.reclamaaaa/forum/index.php?showtopic=8344
http://www.reclamaaaa/forum/index.php?showtopic=8636
http://www.reclamaaaa/forum/index.php?showtopic=6718
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
adrienne12 spune:
Multumesc mult de tot. Nu stiam de acest site. Rufus imi amintesc si eu ca parca am mincat la cineva un check cu smintina care era pufos dar nu mai stiu la cine... Sa va dau si eu un site frantuzesc. De pe el am facut clafoutis cu mere si a iesit exceptional, dar check nu au.http://www.isaveurs.com/recette/
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
greierash78 spune:
Buna!Eu checul il fac asha:
8 oua, 2 cani zahar (pun shi zahar vanilinat), 2 cani faina, 4-5 linguri de ulei, cacao, coaja rasa de lamaie.
Bat albushurile spuma cu zaharul, adaug galbenushurile unul cate unul, uleiul, faina in ploaie, coaja rasa de lamaie shi amestec bine.O cantitate mai mica din aluat o amestec cu cacao.Torn aluatul fara cacao in tavi (pun tava jumatate, vor creshte destul de mult!), torn la suprafatza shi din alutul cu cacao shi le dau la cuptor.Le tzin cam 30 - 25 min, cand sunt gata le pudrez cu zahar pudra cu aroma de vanilie.
Din aceasta compozitzie mie imi ies 3 checuri foarte bune, depinde de forma tavii....., cat e de mare!
ppv shi Sara Ioana(7 octombrie 2004)
pozele noastre:http://photos.yahoo.com/greierash78
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
floriinutza spune:
quote:
Initial creeata de adrienne12
Incerc sa gasesc retete de check (am scris bine?). In cartea mea de bucate din Ro (Nicolae Olexiuc aparuta acum 25 ani) nu sint decit 4 retete dintre care 2 sint cu nuca si unul numai cu albuse. Pe celalat l-am facut aseara si nu ma dau in vint dupa ce a iesit. As vrea o reteta de check in 2 culori, galben si cu ciocolata si pufos si aromat. Daca cineva are astfel de reteta va rog da-ti-mi-o si mie. Multumiri.
am reteta de "chec de albuse", dar e cu oua intregi si e teribil de bun:
250 g zahar
250 g unt
250 g faina
4 oua intregi
1 plic praf de copt (cam 8 g; praful de copt romanesc are cam 8 g, cel strain are 16 g, deci trebuie folosit doar jumatate)
80-100 ml rom (alb, daca se poate)*
150 g stafide*
coaja rasa de la 2 lamai
* eu il fac in 2 variante: cea de mai sus si inca una in care inlocuiesc stafidele si romul cu migdale taiate si limoncello (lichior de lamaie).
stafidele se pun in rom cam cu o zi sau macar cu cateva ore inainte, sa se inmoaie si sa se umfle.
se freaca untul cu zaharul pana devine ca o crema (eu topesc pe jumatate untul deasupra unui vas cu apa fierbinte). se adauga un ou, se amesteca pana se omogenizeaza, se pun apoi cam un sfert din faina+praful de copt, se amesteca din nou cu mixerul. apoi se pune al 2-lea ou, se mixeaza, apoi inca o parte de faina, se amesteca, si tot asa pana se termina. la sfarsit se pun stafidele cu tot cu romul ce a mai ramas (sau migdalele cu limoncello) si coaja rasa de lamaie.
se pune intr-o forma pregatita cu hartie de copt si se baga in cuptorul incalzit la 150°C. dupa ce a crescut se reduce focul la 130°C si se lasa sa se coaca mai departe. FFF Important: nu se deschide deloc usa cuptorului! nu stiu cat dureaza pana se coace, la mine e chestie de vreo 2 ore, poate mai mult, pt. ca temperatura e f. mica. se verifica daca e copt cu o scobitoare: se infige o scobitoare in chec, pana la capat, se scoate afara; daca se lipeste aluat de ea, inseamna ca nu e gata. cand scobitoarea iese curata, e facut. se pudreaza cu zahar pe toate partile. E super bun!!
se poate si glasa cu ciocolata, dar nu am incercat niciodata!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
adrienne12 spune:
Florinutza mama mersi mult pt. reteta. Nu stric eu mama limoncelo pe check nici sa ma bati ca e $20 / sticla si e teribil de bun asa de la mama lui. O sa incerc checul de albuse pt. anul nou.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)