Oala sub presiune - retete pentru
![](images/user_woman.png)
Nu stiu cum sa folosesc oala sub presiune. De ex, azi am vrut sa fac o ciorba...am pus de toate in ea (inclusiv bors) si dupa ce am "sigilat-o" a inceput sa "tzipe" si sa iasa prin fluier ciorba dinauntru...Zbura peste tot, si oale se "infunda"...Am stins repede focul, si mi s-a parut ca daca o mai lasam un pic exploda...
M-am speriat tare...
Oare am umplut-o prea mult? Am pus ceva ce nu trebuia?? (facuse spuma) Cand e cazul sa te sperii???
Si ce putem sa gatim la oala??? Putem sa facem si felul 2???
Cum???
Iau in fiecare zi viata de la capat
Sinzi, Radusi David
Raspunsuri
![](images/user_woman.png)
a.cicel spune:
quote:
Initial creeata de sinzi_ana
Nu stiu cum sa folosesc oala sub presiune. De ex, azi am vrut sa fac o ciorba...am pus de toate in ea (inclusiv bors) si dupa ce am "sigilat-o" a inceput sa "tzipe" si sa iasa prin fluier ciorba dinauntru...Zbura peste tot, si oale se "infunda"...Am stins repede focul, si mi s-a parut ca daca o mai lasam un pic exploda...
M-am speriat tare...
Oare am umplut-o prea mult? Am pus ceva ce nu trebuia?? (facuse spuma) Cand e cazul sa te sperii???
Si ce putem sa gatim la oala??? Putem sa facem si felul 2???
Cum???
Iau in fiecare zi viata de la capat
Sinzi, Radusi David
In interior ai niste semne pana unde trebuie sa fie apa. Daca depaseste semnul respectiv si o sigilezi iti pe dinafara tot (apa). Sa ai grija sa nu depasesti semnele alea.
Gateste numai la foc foarte mic.
Eu fac si sarmale in oala asta, si iahnia/ciorba de fasole. Fierbe mult mai repede. La fel si ciorba de burta. Dar cand fac ciorba nu pun de toate in ea, ci doar fasolea/burta si sare (la ciorba/iahnia de fasole pun si costita/ciolanul afumat). Abia cand a fiert complet (sau pe jumatate, in functie de zarzavat) pun zarzavatul, o acresc si asa mai departe.
Cand a fiert, sau consideri tu asta ia oala de pe foc si ridica-i dopu ala care se invarte si pe unde ies aburii, ca sa iasa toata presiunea din ea. Abia apoi sa o deschizi. Ca sa fi sigura ca totul e ok cand o deschizi, poti sa pui oala sub un jet de apa rece, la robinet.
POZE
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Ontica_sp_Camelia/Ontica_sp_Camelia.jpg)
Ontica Camelia spune:
Sinzi draga se pare ca ai avut parte de senzatii tari azi in bucatarie. Cand am folosit prima data oala subpresiune am patit la fel, motivul a fost prea mult lichid inauntru.
Eu folosesc oala subpresiune cand vreau sa gatesc fasole, vita, ciorba de burta, piftie. Eu pun si zarzavatul la fiert, dar finalizarea o fac in alt vas. Borsul, pastele fainoase spumeaza la fiert si se pun la sfarsit.
Am auzit ca se pot fierbe si sarmale, dar trebuie facuta o pauza pt completare cu apa. Eu nu am incercat.
poze cu noi
Camelia & Alexandra Elena (27 feb 2004)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
a.cicel spune:
quote:
Originally posted by Ontica Camelia
Am auzit ca se pot fierbe si sarmale, dar trebuie facuta o pauza pt completare cu apa. Eu nu am incercat.
Eu nu fac pauza pt completarea cu apa atunci cand fac sarmare. Tocmai de aceea e oala sub presiune, ca nu se pierde foarte multa apa, ca la o oala obisnuita.
POZE
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
oana_mm spune:
Eu sunt o inveterata a oalei sub presiune!!1
Fara ea as fi moarta.
Iata cum fac eu ciorba:
pun in oala sub presiune dupa cum urmeaza: carnea, o mana de orez, zarzavat de ciorba, cartofi si apa cat sa le acopere. Las la foc mare pana incepe sa invarta supapa si apoi dau la minim unde mai las aproximativ o jumatate de ora sau mai mult daca este carne de vita. Dupa ce sting focul, daca am timp, o las sa termine de scos presiunea, daca nu am timp prea mult la dispozitie o pune in chiuveta si las sa curga apa rece pe ea pana cand iese toata presiunea si o pot deschide. Atunci o iau si o pun din nou pe foc, o astept sa inceapa sa clocoteasca, fara capac, pun o cutie de rosii maruntite si decojite, si apoi borsul. O las sa ajunga din nou la punctul de fierbere. O dreg, si ... gata!!!
Poti sa mai incerci sa faci urmatoarea reteta:
Aproximativ 1 kg - 1 kg si jumatate de pulpa de vita o tai felii nu prea mari, cam cat palma. Le ungi cu putin mustar si le tavalesti prin faina. Le instalezi in oala alaturi de 1 kg de vin alb (poti pune si mai putin si completezi cu apa), cateva foi de dafin, boabe de mustar (optional), boabe de piper, sare. Le lasi la fiert, cam 3/4 de ora la foc ff mic dupa ce a inceput sa fiarba. Poti servi cu piure de cartofi sau cu icre de fasole batuta. Este tare buna!!!! Si pentru bebi!!
Poti face si ciorba de burta tot la oala sub presiune!! REduci timpii de fierbere de cateva ori.
Succes la bucatareala!
Oana si bb Eric
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=61071" target="_blank">PARTICIPATI la Craciun de vis pentru copiii dintr-un orfelinat
Pozele noastre 1
Site-ul meu pentru gravidutze
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
adrienne12 spune:
Same here, adica fara ea as fi un om mort. Motivul? Fierbe mult mai repede si nu iti face abur in casa. Eu pun legume + pui in oala (dar mai lasa loc trebuie sa ai niste semne pe peretii oalei pina unde se pune lichid) si cind incepe sa fisiie o mai las 1 minut pe ceas. Apoi o pun repede in chiuveta si las apa rece sa curga pe ea. In felul asta apasind pe capac nu mai scoate aburi. Sa nu deschizi capacul cind e inca sub presiune! O vecina de-a mea a deschis (fierbea niste spaghete) i-au sarit toate pe fata, s-a ars ingrozitor.... Dupa ce deschid capacul pun borsul si mai las un clocot. Sau daca fac supa cu galusti dupa ce deschis capacul, scot bucatile de pui si legumele, mai pun un pic de Vegeta si fac galustele.In ea fierb cartofii pt. piure si fasolea pt. fasole batuta.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Ontica_sp_Camelia/Ontica_sp_Camelia.jpg)
Ontica Camelia spune:
quote:
Originally posted by a.cicel
Eu nu fac pauza pt completarea cu apa atunci cand fac sarmare. Tocmai de aceea e oala sub presiune, ca nu se pierde foarte multa apa, ca la o oala obisnuita.
POZE
Te rog sa-mi spui cam cat fierbi sarmalele. Ma tenteaza sa le fierb astfel pt Craciun. Merci!
![](bucatar.gif)
poze cu noi
![](pupic.gif)
Camelia & Alexandra Elena
![](bonjovi.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
a.cicel spune:
quote:
Originally posted by Ontica Cameliaquote:
Originally posted by a.cicel
Eu nu fac pauza pt completarea cu apa atunci cand fac sarmare. Tocmai de aceea e oala sub presiune, ca nu se pierde foarte multa apa, ca la o oala obisnuita.
POZE
Te rog sa-mi spui cam cat fierbi sarmalele. Ma tenteaza sa le fierb astfel pt Craciun. Merci!
poze cu noi
Camelia & Alexandra Elena(27 feb 2004)
Pai cu aproximatie, 1 ora jumate. Maxim 2 ore. Eu nu las mai mult, dar daca nu sunt fierte poti sa le mai lasi. Pui capacul inapoi si le pui la foc din nou.
POZE
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
inaioana spune:
Oooo, oala sub presiune e preferata mea!
Trebuie sa o umpli cam 2 treimi. Pentru ciorbe eu procedez asa: pun carnea (vita, porc, pui) la fiert cu apa cat s-o acopere vreo 4 cm, o spuia o pauzasc bine si apoi pun capacul. din momentul in care incepe sa scoata presiune o mai las in functie de ce carne este , oricum cam un sfert din timpul de fiert intr-o oala normala. Apoi, sting focul, bag o lingura sub supapa de presiune, ea incepe sa scoata aburul si cand nu mai iese nimic... scot capacul. Daca , sa zicem nu s-a fiert inca, pui din nou capacul si mai fierbi.Legumele le adaug dupa aceea si le fierb fara capac pentru ca oricum fierb repede. Borsul si verdeatza le pun la sfarsit de tot, le dau numai un clocot.
La fasole si sarmale procedez la fel, doar ca le pun de la inceput cu capac si toate ingredientele.
Nu stiu ce sa-ti mai spun...daca mai e ceva, intreaba-ma.
Ioana 14 saptamani si
Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)