diagnostic HTA
Nu stiu daca am postat bine.
Sotului meu, in urma unui EKG, i s-a pus diagnosticul HTA de „granita”. Tulburari minore de conducere interventriculare, iar ca medicamtente i-au fost prescrise urmatoarele: egylok, preductal MR 35, aspacardin, aspenter.
As dori sa-mi explice cineva cam ce inseamna acest diagnostic, si cat de grav este?
Singura explicatie care i-a fost data ar fi ca este de la stres, si ca ar trebui repetat EKG ceea ce mie nu-mi miroase a bine.
Astept raspunsurile voastre.
"Cine se amesteca in Legenda Personala a altuia, niciodata nu si-o va descoperi pe a lui." ~ Paulo Coelho
Raspunsuri
megbeng spune:
mai, badjoke..cum adica diagnostic de hipertensiune pus pe baza unii ekg? sunt sigura ca ai inteles ceva gresit...pe ekg, da , "Tulburari minore de conducere interventriculare" merge..pt tensiune tensiometrul e "arma"..ce tensiune avea sotul tau? cati ani are?
"Cand timpul masoara cu anii pacatul/in el e sentinta, nu-n judecatori!" (Vali Sterian)
badjoke spune:
Tensiunea a avut-o 14,5 cu 8. Varsta 35 ani si este foarte gras. La 1,78 m are 100 kg. Nu bea alcool, nu fumeaza. Dar bea cafea.
Masurarea tensiunii si EKG au fost singurele teste care i-au fost facute. Si in urma lor i s-a pus acest diagnostic. Cica se vede pe EKG ca se unesc niste linii si ca acolo ar fi "buba".
Nu stiu cum sa ma exprim ca sa ma intelegi mai bine.
Si mi se pare ca i-a dat cam multe medicamete deodata. Nici nu stie ce sa faca: sa le ia sau nu.
Despre Egylok si preductal n-am gasit informatii pe net.
Poate daca esti in tema imi mai dai niste informatii si sfaturi.
Multumesc!
"Cine se amesteca in Legenda Personala a altuia, niciodata nu si-o va descoperi pe a lui." ~ Paulo Coelho
megbeng spune:
egiloc e metoprolol, un betablocant, cu efect antihipertensiv...preductalul e un vasodilatator (din nou, prin vasodiatatie csade tensiunea), aspenterul e aspirina, iar aspacardinul e din categoria sarurilor de potasiu...
acum, eu stiu asa: nu se incepe tratament antihipertensiv dupa o singura determinare a tensiunii, se urmareste cateva zile...sotul tau ce tensiune are, in general? si-a mai masurat-o? 14 nu e asa mare, e de granitza, si poate sa apara si daca era mai stresat, daca s-a speriat (chiar se citeaza efectul de "halat alb", asa ca e recomandabil sa se mai ia tensiunea o data, dupa cateva minute...)
oricum, de inceput se incepe cu un singur medicament, de regula diuretic SAU beta-blocant (de ex egiloc-ul ala)..in plus sunt f f importante alte masuri:scaderea in greutate (asta sunt convinsa ca stie:D ), mai putina sare in mancare, cu fumatul mai rarutz...un colesterol si-a facut?
"Cand timpul masoara cu anii pacatul/in el e sentinta, nu-n judecatori!" (Vali Sterian)
megbeng spune:
pardon! nu citisem cu atentie..e nefumator sotul..oricum, cafeaua si tensiunea mare nu fac casa buna..poate renunta, sau o inlocuieste cu decofeinizata
badjoke spune:
Multumesc pt informatii.
Colesterolul total este 227. In schimb TGP-ul este 60.
Iar tensiunea de regula este cam 13 cu 6.
Doctorul i-a spus sa ia timp de 7 zile aceste medicamente si sa se mai duca o data sa-i ia tensiunea si sa mai faca un EKG.
Si mie mi s-au parut cam multe medicamente deodata.
Dar din cate informatii mi-ai dat, cred ca o sa inceapa cu Egilocul.
megbeng spune:
colesterolul e nitel cam mare..cat de sanatos mananca el? sa reduca (!) cat se poate grasimile (unt, smantana, carne de porc sau alta carne grasa, inghetzata..)..nu e bine sa acumuleze ata de multi factori de risc pt inima (tensiune, obezitate, colesterol marit). e sedentar? scoate-l la o pimbarica seara, macar juma de ora -o ora.
TGP-ul 60 nu e nici o problema...cam pana la 70 merg valorile normale (sigur, depinde si de laborator)..alte analize mai are?
badjoke spune:
Unt, smantana, carne de porc nu mananca. Mananca doar carne slaba (acasa), in schimb la servici mananca fast-food-uri. Este sedentar in sensul ca merge numai cu masina. Are munca de birou +teren. Ajunge acasa seara dupa ora 19. Nici gand sa iasa la plimbare la ora aia.
Problema e ca si un pahar de apa daca-l bea il asimileaza imediat.
Mai e inca un aspect: dupa ce mananca, cand este acasa, trebuie sa stea la orizontala, sa-si faca siesta.
Referiror la analize: a facut hematologie si anume (VSH la 1 h 11), hemoleucograma completa la care a iesit mai prost nr.de eozinofile 4,6, biochimia. Cam atat.
kity2004 spune:
Eu zic ca mai bine sa isi faca si eu test holter de tensiune. I se monteaza un aparat si dupa 24 de oere se descarca pe calculator si i se vad f clar variatiile de tensiune in cursul unei zile normale. Abea dupa aceea paote primi un tratament adecvat .
Eu m-am tratat ceva timp de hipertensiune la medici cardiologi ( daca se pot numi asa) pina am ajuns la unul care dupae ceva teste mi-a spus ca tiroida e de vina si nu inima.
Asa ca aveti grija.
Oana si Iza-Maria DN 19 iulie 2004
http://community.webshots.com/user/oanavilcu