Clubul repatriatilor???
Poate n-am cautat destul (sau n-am cautat unde trebuie), dar nu am gasit inca un loc care sa-i adune pe repatriatii romani la discutii.
Un loc unde sa-si discute experientele, problemele, realizarile sau dezamagirile drumului inapoi si reintegrarii...
Acest segment exista in societatea romaneasca şi cred ca repatriatii se confrunta, pe langa problemele specifice vietii în Ro, cu un set de probleme specifice acestui grup de oameni, probleme care nu stiu in ce masura sunt adresate (s-au intelese) de societate, daca sunt...
Asadar, curaj! Haideti, sunt atatea site-uri, sfaturi si discutii pe tema emigrarii si mult prea putine pentru cei ce s-au repatriat, planuiesc sau viseaza sa se intoarca...
P.S.Noi dorim sa ne întoarcem an vara si am dori sa aflam cat mai multe despre voi. Poate mai sunt si altii?
Raspunsuri
Amonar spune:
Cruis
Ma bucur ca ai inceput acest subiect aici. Si eu caut ceva asemanator dar nu am inceput inca un subiect nou. Am gasit ceva asemanator aici http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=60807.
Si eu/noi ne gandim sa ne repatriem (el fiind Occidental), cel putin sa incercam o perioada. Gandurile de frica si neliniste ma strabat din ce in ce mai des. Pt el e o aventura. Eu imi pun tot felul de intrebari cum ar fi:
- este o reintoarcere in timp..ma va soca acest lucru
- mai pot sa inteleg mentalitatea de acolo
- ma pot adapta societatii mai putin "cizelate"
- de ce vreau sa ma intorc? ce-mi lipseste aici?
- de ce altii vor sa plece iar eu vreau sa ma intorc
- este chiar asa dracul de negru cum spun Romanii care traiesc acolo
Lista as putea sa o fac infinita.....dar vreau sa nu-mi fac rau. Frica cea mai mare este SISTEMUL inca necizelat, mai precis functionarii. Ma tot intreb in ce masura voi avea de face cu ei....dar totusi. Mi-e frica ca voi trai intr-o permanenta lupta de din dorinta de a schimba si "cizela".
Am sa-ti dau un exemplu (de fapt doua) de experiente cand eram doar in vizita.
Primul:
- sun la taxi, imi raspune o "cocoana", pardon o doamna. Voce repezita fara a da impresia ca este vreo interactie intre noi. Seaca. Ii spun ce doresc, dupa modelul de aici: destinatia si locul unde sa vina sa te ia. Astept 5 minute pe linie pt confirmare...bazait...pt mine un mister ce se intampla. La un moment dat spun ALO? Sa scurtez o poveste lunga si prea detaliata, "doamna" incepe sa tipe la mine prin telefon ca nu stiu ce nu i-am spus....nu auzisem de asa ceva inca....ceva despre un bon...pt ca aici e un alt model. Pe mine faza cu tipatul m-a SOCAT! Am ramas fara cuvinte vreo 5 secunde...I-am spus ca sant un client si ca de fapt sant painea ei de toate zilele (de fapt o felie) si doresc sa fiu tratata civilizat....mi-a inchis pur si simplu!!!!
Al doilea:
In taxi, taximetristul ma "cearta" ca nu stiu cum se procedeaza....adica ca nu am voie sa ma asez langa el!!!!!???? Pe drum ma mai "cearta" ca vreau chitanta.....
Nu stiu ce sa spun daca am nimerit eu o zi proasta sau este o realitate de zi cu zi in Romania. Mi-e draga tara..dar ce s-a intamplat cu oamenii ei?
Sant si eu curioasa care sant gandurile/sentimentele tale sau ale celor aspiranti de a se intoarce "acasa".
O seara aplacuta!
PS. Vreau sa te rog daca vrei sa folosesti tastatura europeana...traditionala, fara prea multe bucle si alte cele..e obositor textul in modul in care-l scrii tu. Mersi
michelle7 spune:
am patit si eu o faza gen cocoana Taxi dar cu Romtelecom. Mai demult cand nu puteam sa sun direct in strainatate am incercat sa fac o comanda telefonica pt strainatate. Cocoana m-a intrebat " ce numar" eu am intrebat-o ce numar am eu sau la ce numar vreau sa sun. A repetat indignata "ce numar " fara alte completari . Eu calma ( dar cu chef de scandal ) am repetat intrebarea mea . Mi-a inchis telefonul in nas. Am sunat-o inapoi de 5 ori si am avut aceeasi discutie ( nici macar nu mai vroiam sa sun in strainatate dar am vrut sa vad pana unde ajungem cu nesimtirea). Evident ca de 5 ori mi-a inchis telefonul in nas . Dar nu dau vina pe ea ( ca atata o duce capul ) dau vina pe sistem .Adica daca seful nu te da afara ca esti nesimtita banuiesc ca nici nu te felicita daca vorbesti frumos asa ca de ce sa te obosesti....
michelle7
cruis spune:
Nah, am postat chiar acolo azi fara sa verific aici intai (n-am primit notificare, dar poate forumul asta nu trimite notificari la postari noi)
Scuze pentru caractere, experimentam si eu de plictiseala, e prima data cand am incercat sa le folosesc si nu rezistam "long-term" oricum
Am aceleasi temeri ca si tine (am fi inconstienti sa ne-asteptam sa fie totul perfect, ca-n visele copilariei), am citit chiar mai mult decat ai scris tu , Amonar, printre randuri. Temerile noastre sunt motivul pentru care am si deschis topicul. Mi s-au intamplat si mie chestii "ciudate" cand am fost in vizita, am avut indignari si cresteri de tensiune subite, dar am vazut si schimbari in bine. Cred ca e doar o chestiune de timp pana cand schimbarile se vor extinde in tot mai multe arii. Nu pot sa fac o regula din acele schimbari, poate or fi fost doar noroacele noastre... Am avut de-a face cu vamesi, politie, inspectorat scolar, director de scoala, banca cu diverse intrebari si chestii si nu ma pot plange de customer service-ul pe care l-am gasit. Poate doar ar trebui sa zambeasca mai mult. Ce m-a depresat a fost ca toata lumea se plange. De toate.
De aceea vom si merge cu ideea clara de a incerca pentru un an. Pentru sotul tau insa cred ca va fi foarte greu, noi restul avand ceva experienta anterioara si maleabilitatea de a acorda circumstante atenuante...
Daca stai si te gandesti: oare soferul de taxi nu s-o fi simtind la fel de nedreptatit cand suna la romtelecom si tanti de-acolo striga la el? Iar tanticii de la romtelecom ii place cand soferul de taxi striga la ea? Cred ca nu! De ce isi fac fazele astea e peste puterile mele de intelegere...
E paradoxal cum, aceeasi oameni care in particular sunt ospitalieri, prietenosi si deschisi, cand merg la serviciu se transforma in monumente de irascibilitate...
Azi am vorbit cu contabilul meu aici, si asa din una in alta i-am spus de planurile noastre. Spre surpriza mea, a inceput sa insire o multime de exemple de familii care s-au intors si care sunt bine acolo, cu detalii de ce faceau aici si ce fac acolo, cat au stat pe-aici, etc. Mi-a dat un licar de speranta. Deci se poate! Tare mi-ar placea sa aud vesti de la unii ca ei... Dar in final cine stie poate nu prea sunt repatriati care citesc forumuri?!?
Tu unde doresti sa te stabilesti in Ro?
Noi mergem in Ardeal, unde, chiar daca oamenii sunt la fel de "la limita" nervos, este un pic un alt stil, mai moale, care pe mine personal ma streseaza mai putin...
Cu siguranta imi va lipsi "birocratia" canadiana (lipsa ei de fapt), e un rai, dar viata de toate zilele e foarte rece si plictisitoare aici, iar relatiile interumane aproape inexistente... Material nu am de ce ma plange, dar nu ne simtim acasa si nu ne vedem imbatranind aici sub nici un chip...
Eu sunt in continuare o idealista si cred ca schimbarea incepe cu fiecare persoana in parte!
michelle7, ai luat legatura cu seful individei, sau cu seful sefului? Poate daca ai fi facut asta, si daca si altii ar face asta s-ar putea contribui in mod real la mult doritele schimbari. Sistemul e o chestie abstracta pe care am inventat-o noi ca sa avem pe cine da vina, cred eu...
Hai sa va dau si eu cateva exemple negative (am sa incerc sa le prescurtez cat mai mult posibil): iarna trecuta am petrecut sarbatorile in Ro. In trecere prin Cluj, un caine aciuit pe langa un bloc a zgariat-o usor cu dintii pe nepotica mea la deget. Au dus-o la spital unde i-au facut anti-tetanusul si-au trimis-o la altul, unde i-au facut anti-rabicul pt orice eventualitate. Asta se administreaza in 3 doze lunare. Pe cand sa-i dea a doua doza erau deja acasa la ei, intr-un orasel. Ei bine, nu au acest vaccin decat la un anumit spital judetean, asa ca si-au luat liber de la serviciu, au condus 40 km ca sa-i faca copilului a doua si a treia doza. Asa s-a incheiat povestea. Eu, pe de alta parte cred ca as fi incercat sa "do something about it". Intr-o tara unde maidanezii sunt la fel de numerosi ca veveritele canadiene, nu au vaccin anti-rabic decat la "centru"? Stiu ca se va spune ca mergeam degeaba ca, deh, e in Ro, asa-i sistemul, dar, daca noi nu incercam sa facem ceva, atunci cine? Care-i solutia? Sa plece toti?
Un alt exemplu: pt serbarea de Craciun, parintii unei grupe mici au adunat bani pentru cadou d-nei educatoare. Cateva mamici "de bine" au considerat necesar sa adune bani pt o bratara de AUR. Si au facut regula. Sa va spun ca nimeni n-a cracnit? Eu am fost mai ceva decat "shock and awe". Si vorbim aici de majoritatea familiilor carora nu le-ajungeau banii pt cheltuielile de intretinere, chiar un grup de 4 copii orfani crescuti de un preot inimos din bani publici si donatii. Ei, da, lor li s-a facut un rabat de 50% din suma. SI NIMENI N-A COMENTAT!!! Pe fata. Sa vedeti voi indignari si consum nervos in culise. Dar s-au supus toti. Asa ca raman la parerea mea: de multe ori e vina noastra pentru ceea ce ni se intampla... Eu sunt din fire o luptatoare, si nu exclud ca mi se vor termina bateriile si-am sa renunt, dar sunt dispusa sa investesc niste energie acolo!
Si totusi cred ca poate fi o optiune viabila, doar sunt straini care traiesc in Ro de ani de zile si nu-i leaga decat jobul sau afacerile... Si stau.
Saso spune:
fetelor ce sa va spun..
eu mi-am luat inima in dinti..si i-am zis sotului.., ca nu stiu in ce tara vreau sa traiesc, si ca daca nu ma duc iar in ro sa incerc cum sta treaba( dupa 5 ani de trai in germania) eu ma voi gindi toata viata la ce si cum ar fi fost daca.
asa ca in aprilie anul asta am plecat in ro cu tot cu fetita noastra!
si m-am apucat iar de meseria mult visata..a trebuit sa iau de la inceput totul! sint o groaza de schimbari legislative...si formulare..si nu mai stiu ce si cit!
acum ca ma uit inapoi ..acum 6 luni.. a fost greu..dar asta imi doream..! am invata iar sa ma port cu functionarii...ca am avut parte de birocratie..cit china!
nu cred ca de asta trebuie sa va fie frica!
asta-i nimic!
ce ma sperie pe mine..e servicuul de sanatate ro!
n-am exemple traite..nici nu-mi doresc..dar ma inspaimanta gindul sa ajung sa ma imbolnavesc in ro!
pe mine ma omoara cum se poarta doctorii! cu toate ca unii din ro mi-au zis ca daca ai bani..si sti cui sa-i dai..n-ai treaba!
greu e ca .."prietenii" din ro..te vad ca pe un neamt si asteapta sa decartezi ..ca in germania..si eu nu am fost dispusa!aici ..asta mi se pare problemna! ajung sa nu mai stiu cine e prieten..nu am mai rezistat sa fac restaunrant la noi acasa dupa vre-o luna..de vizite si ... facut de mincare..am cedat...si am facut sa se rareasca vizitele...
sau alt soc..
apar din d in ro.. spun la lume ca ..as vrea sa ne intorcem..sa vad cum merge treba..si primesc la invitatii de nasit nunti si copii..ca ma simteam ca si cum....nu stiu cuvintul..dar ciudat rau..parac astia ma steptau toti pe mine ca sa poata sa-si continue viata..sau eu ma insingurasemn in tara adoptiva deja asa de mult?
cam atita cu experientele!
Nathalie si Sofi
http://www.nathalie-marie.de/ http://community.webshots.com/user/sophias250973
“The duty of the architect is to give life a more sensitive structure.” Alvar Aalto
michelle7 spune:
michelle7, ai luat legatura cu seful individei, sau cu seful sefului? Poate daca ai fi facut asta, si daca si altii ar face asta s-ar putea contribui in mod real la mult doritele schimbari. Sistemul e o chestie abstracta pe care am inventat-o noi ca sa avem pe cine da vina, cred eu...
am preferat sa plec din tara ... glumesc. nu am sunat pt ca stiam ca nu se ajunge nicaieri. reclamatiile se fac in scris ( nu cred ca le citeste cine trebuie) si oricum nu stiam numele persoanei asa ca m-as fi plimbat degeaba. Oricum daca convorbirile ar fi periodic ascultate pentru evaluarea angajatului nu s-ar ajunge aici. La connex sau orange ti se vorbeste f. frumos 1. pt ca trec prin zeci de traininguri si 2 pt ca-si pierd job-ul daca iti vorbesc nasol. Acolo chiar ca se iau in seama reclamatiile.
michelle7
cruis spune:
Saso, esti tot in Ro si acum? La Cluj vrem si noi sa mergem! Yay! Tu te-ai repatriat legal? Adica ti-ai adus lucrurile?
Eu sincer, am gasit intamplarile cu nunti, botezuri, mese chiar inedite. Totul e sa stii sa fi diplomata
Sistemul de sanatate, asta e o mare sperietoare si pentru mine. No comment! Bulina neagra! Mai e si cel de invatamant, dar pe-asta sper sa pot sa-l fentez...
michelle, buna gluma Eu cand am plecat era SF sa faci asa ceva oricum...
cruis spune:
Saso, acum imi amintesc, am postat pe topicul tau de repatriere acum vreo luna, baba ce ma aflu
nematics spune:
problema cea mai grea in Ro este coruptia, care roade tot sistemul
(cititi raspunsul al doilea dat de Darael aici http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=61004)
coruptia nici nu va inceta, nici nu se va diminua, iar degradarea sistemului de invatamint face ca tinerii sa primeasca din ce in ce mai putina educatie si asta sa se reflecte in toate detaliile vietii de zi cu zi - uitati-va numa in ce hal se circula pe drumurile Romaniei, in care nu se mai respecta de mult nici o regula, nu mai ii e nimanui frica de politisti daca ai bani sau relatii, in care orice persoana cu o masina mai rasarita te calca fara nici o remuscare - ca sa dau numai un exemplu.
joe spune:
quote:
dar nu am gasit inca un loc care sa-i adune pe repatriatii romani la discutii.
Un loc unde sa-si discute experientele, problemele, realizarile sau dezamagirile drumului inapoi si reintegrarii...
uite un punct de plecare - www.exmigrant.org
Amonar spune:
cruis
Noi vrem sa mergem la Timisoara. Eu acolo am locuit intotdeauna. Ma bucur enorm ca am sansa de a locui acolo, pt ca este un oras care a inflorit intotdeauna. Si Clujul e la fel am auzit.
In ceea ce priveste repatrierea, deocamdata vreau o perioada de proba, deci de a nu renunta la totul aici. Am auzit de cazuri in care persoanele care au renuntat la tot aici foarte greu si-au reprimit drepturile aici (locuinta, adresa, etc), ei chiar fiind Olandezi. Numai daca ai proprietate personala si asta inseamna sa-ti dai in chirie locuinta pt ca toata lumea are ipoteca pe locuinta proprie si trebuie platita lunar rata la imprumut.
De schimbarea sistemului sincera nu-mi fac iluzii. Atat timp cat functionarii nu vor primii traininguri si nu vor "iesi" afara sa faca schimb de experienta sa-si largeasca orizontul nu se va schimba. Mentalitatea lor este: "vii tu sa-mi spui ce si cum sa fac..." Sau pana nu va fii concurenta, nu se va schimba nimic.
De birocratia de aici ai dreptate, e usor, nu trebuie sa gandesti, totul e pe tava, mai ales ca acum totul este digitalizat si nu trebuie sa te obosesti prea mult. Functionarii sant serviabili si chiar daca intrebi de 10 ori ceva ei raman calmi si politicosi. Asta imi va lipsi si mie. Sau atitudinea vanzatorilor. Te intampina cu zambetul pe buze cum intri in magazin, intra in vorba cu tine despre orice, este o atmosfera degajata.
nematics
Cu coruptia ai drepatate. E un cancer care nu se mai vindeca. Si se preda din generatiein generatie. In ceea ce priveste sisteul de invatamant sa stii ca si aici se nasoleste de tot. Diplomele se degradeaza pt ca invatamantula devenit o "afacere". Institutiile trebuie sa supravietuiasca din bugete acumulate personal, adica de la stdenti. Asta inseamna ca toata lumea trebuie sa treaca toti anii. Am vazut mediocritate cu carul in scoli, adica in facultati. Si totusi acei studenti devin manageri sau primesc joburi interesante. Si culmea e ca se descurcva si pot sa faca o afacere rentabila. Cred ca mult se bazeaza pe pragmatismul pe care aceste popoare il au in sange.
As vrea sa ramanem in contact pt a schimba idei si ganduri si eventual pt a urmarii odiseea repatrierii si de a ne ajuta atat cat se poate cu un sfat vreo vorba sau informatie.