Aluat sfaramicios, de ce?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Daiopri/Daiopri.jpg)
Dragi gospodine,
Va citesc cu drag, desi nu apuc sa pun in aplicare prea multe retete. Dar nu contenesc sa ma minunez cat de gospodine sunteti toate. Doar eu mai greu la capitolul asta.
As avea si eu o intrebare. Am facut o placinta cu mere, dupa o reteta data de soacra mea:)
Aluatul se face cu ou, faina, zahar, margarina si amidon stins cu otet. Acuma amidonul meu e cam de mult, asa ca am scos cu greu probabil juma de lingurita. In reteta ar fi trebuit sa pun o lingurita.
Problema: aluatul meu a iesit f. sfaramacios, nici nu am putut intinde foaia. Stie cineva de ce s-a intamplat asta? Am pus prea putina faina sau prea multa?
Stiu ca va ganditi de ce n-am intrebat soacra, dar m-am dat si eu rotunda ca a iesit bine, si ca am pus aluatul ras de fantezie:)))
Am zis ca poate aflu intai de la voi. Nu prea imi plac mie retetele care zic faina cat cuprinde, caci niciodata nu stiu cat sa pun.
Multumesc mult si spor la treaba in continuare.
Raspunsuri
![](images/user_woman.png)
ancutzathree spune:
asa am patzit si eu cu o retzeta(tot de la socrela,ce coincidentza)mi se faramitza si mie aluatul cand voiam sa-l intind...eu am pus aluatul in tava si l-am intins acolo pana am descoperit altceva:am folosit margarina tartinabila(care se unge pe paine si e putzin mai moale)si nu s-a mai farimitzat pe urma.bafta si sa-mi spui daca ai mai incercat si daca tzi-a reusit
ancutzathree&
alex***raza de lumina si fericire din viatza mea***(17iulie 2005)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=60236" target="_blank">POVESTEA NASTERII
www.snugglepie.com/cb/52888" target="_blank">Varsta lui Alex
poze cu noi
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
floriinutza spune:
daca aluatul e sfaramicios, e clar: ori e prea multa faina, ori margarina nu-i buna.
eu, personal, folosesc doar unt (stiu, nu-i dietetic, dar gustul nu se compara), si acela nemtesc, pt. ca nu are pic de apa.
cat despre "faina cat cuprinde", inseamna ca pui tot cate putin si amesteci bine de fiecare data, pana ajunge la consistenta care trebuie . ar trebui sa spuna pe undeva daca aluatul tre' sa iasa moale, vartos sau chestii de genul asta. oricum, repetitia e mama invataturii, asa ca nu te lasa!
p.s. am avut o data o reteta de chec tare buna, dar nu reuseam sa-l coc cum trebuie, ca nu scria la cate grade Celsius sa fie cuptorul. prima data mi-a curs din forma, a doua oara nu era destul de copt...
l-am facut de 5 ori din ambitie si am gasit temperatura optima: 130°C.
asa ca, KEEP TRYING!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
april spune:
mie imi mai iese uneori sfaramicios daca pun prea multa grasime (vegetala sau animala), altfel nu.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Monika@USA spune:
quote:
Aluatul se face cu ou, faina, zahar, margarina si amidon stins cu otet. Acuma amidonul meu e cam de mult, asa ca am scos cu greu probabil juma de lingurita. In reteta ar fi trebuit sa pun o lingurita.
De ce amidon ? Si de ce stins cu otet ?
Aluatul iese sfarimicios cind cantitatea de faina e in proportie prea mare comparativ cu cantitatea de grasime (unt, untura, margarina..), sau daca se foloseste un "inlocuitor"
![](icon_smile_dead.gif)
Daca foaia se intinde greu incearca sa o intinzi intre doua foi de plastic.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
michelle7 spune:
lamuriti-ma si pe mine care e treaba cu amidonul . eu stiam ca baking soda se stinge cu otet sau lamaie ( sau ma insel?) amidonul e practic ca si faina nu????
Michelle 7
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)