Dreptul la privacy

Dreptul la privacy | Autor: miha_tori

Link direct la acest mesaj

Buna,

As vrea sa stiu daca am dreptul sa interzic fostului sot, tatal copilului, sa faca publice poze cu copilul nostru.
Ex-ul se ocupa cu promovarea diverselor forme ale artei (muzica , grafica etc) si nu vreau ca bb in varsta de 9 luni sa devina o figura publica ,nu fara acordul in cunostinta de cauza al copilului(care acum evident este prea mic).

Am dreptul sa ii interzic? Mentionez ca am custodie deplina in ce priveste hotararile asupra minorului (scoala, gradinita, vacante etc)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Freia spune:

bebe poate fi intrebat abia pe la 18 ani sau la varsta la care in tzara in care locuiti il considera major.

din cate stiu eu trebuie acordul ambilor parinti, in cazul vostru al tau pt ca tu ai custodia. adr asta depinde de legile voastre de acolo. In principiu nu are voie sa se foloseasca de imaginea la bebe pt promovarea unor produse fara acordul tau scris.

asta din ce stiu eu.

Freia si Alexa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Nu stiu daca poti sa ii interzici (probabil ca da), dar in mod cert poti sa-l dai in judecata pentru drepturi de autor!! Si sa-i ceri o suma fabuloasa!! si sa ii interzici folosirea materialelor care contin pozele in cauza pana la solutionarea cauzei.

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Personal sunt extrem de rezervat in acest sens pentru ca dincolo de custodia copilului exista dreptul de parinte natural. In virtutea acestui drept sunt foarte rezervat ca ar exista vreo restrictie plauyzibila prin care tatal unui copil sa fie privat de dreptul de a-si arata copilul in poze de a publica aceasta poza sau orice fapta de acest gen care nu lezeaza vreun drept al copilului.
Dincolo de toate eu nu prea vad legatura intre tine ca si mama, el ca si tata si problema ridicata de tine care se leaga cel mult de copilul vostru al amandorora.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Marius, intrebare: are un parinte (ruda) dreptul sa faca bani folosind imaginea copilului sau, fara ca acesti bani sa fie folositi direct pentru copil in interesul lui?

Caci una este sa trimit eu poza copilului meu la 5 prieteni ca sa ma laud ce supercopil am si cu totul altceva este sa pun poza respectiva pe ambalajul unei cutii de lapte si sa bag toti banii in buzunar!! Mi se pare ca deja discut despre exploatarea comerciala a unui asset al copilului in cauza...

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miha_tori spune:

Va multumsec mult pentru raspunsuri.

Da, la asta ma refeream, la folosirea imaginii copilului in scop comercial.Poate sa se laude la toata tara, asta nu ma deranjeaza.

Multumri inca odata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

In principiu legile sunt de asa natura incat pot sa interzica afectarea unui drept al acelui cetatean fie el major fie el minor. Atata vreme cat asupra persoanei respective (majora sau minora) nu rxista nici un fel de repercursiuni fie ele fizice psihice intelectuale ale drepturilor omului sau a oricarei dispozitii recunoscute nu se poate discuta de o incalcare. In cazul in care cum e cazul de mai sus sau cel propus de tine exista si anumite legaturi de asemenea admise de legi in mod automat exista si drepturi suplimentare. Pe scurt orice mama, tata tutore poate sa foloseasca imaginea chiar si sub aspect comercial pentru simplul motiv ca nu incalca nici o dispozitie contrara. Cel mult fiscala. Avantajele comerciale de imagine cum sunt cele invocate sunt generate indirect deci cu atat mai mult sunt greu tangibile si/sau incadrabile chiar daca s-ar dori.
Si ca sa pun sare pe rana practica de a castiga bani sau foloase materiale sau nonmateriale (fond comercial de exemplu) din promovarea imaginii unui copil este larg intalnita pe tot mapamondul existand oferte chiar vanate de doritori ale firmelor de promotion prin care se preselectioneaza in mod extrem de dur (comercial discutand) persoanele (copiii si nu numai) care sa fie utilizate pentru promovare comerciala aceste avantaje fiind certe de ordin material si deloc neglijabil. Asa cum spuneam singurul aspect care personal il mai vad este cel de ordin fiscal daca exista si acesta. De aceea sunt extrem de retinut ca ar exista vreun drept legal de interdictie asa cum a fost prezentat mai sus parintii avand drepturi absolut egale asupra copilului (-iilor dupa caz) indiferent de custodia lui(lor). Restrictiile sunt in general doar cele admise prin hotarari judecatoresti insa nu privesc subiectul de fata ci alte laturi.
Ca sa va dau un exemplu simplu si aici pe DC s-a precizat(recomandat) in mai multe randuri precautie in privinta pozelor care sunt puse pe server pentru a nu fi de asa natura incat ulterior acestea sa devina sau sa poata deveni probleme personale (ma refer in mod special la imaginile nud). Dar deja intram pe un alt teren.
In concluzie ca sa inchei acest subiect dreptul la intimitate, la viata sau fapte private exista insa nu se refera la relatia parinte-copil minor cu atat mai mult cu cat este vorba de opinii divergente intre parintii copilului fata de imaginea acestuia din urma.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Ok am inteles, conteaza foarte mult scopul si felul in care este folosita imaginea.

Una este sa pui poza pe o cutie de lapte... desi la 7 ani cand va merge la scoala copilul s-ar putea trezi cu porecla "milumil" de exemplu... si sa o intrebe pe mama "de ce l-ai lasat pe tati sa faca asta?" - bine ca laptele in cauza are niste ursuleti pe cutie..

Una este sa pui poza pe un site porno... sau sa ajunga acolo...

Altceva este sa folosesti poza in scop umanitar de exemplu...

multumesc,




Andries

Mergi la inceput