Apreciez sfaturi ,totul despre educatia bilingva
Baietelul nostru are 2 ani si,noi dorim ca el sa invete si romaneste.
Bunica lui din romania ar fi foarte fericita+ mamica lui care se chinuie din rasputeri si se pare ca nu are prea mult succes.
Intodeauna cind incep sa vorbesc romaneste cu el ,isi acopere fata cu miinile se ascunde,si imi spune "Go away mommy"
Ce sfaturi imi dati?
Pentru ca invatarea celor doua limbi sa fie reusita, cum trebuie procedat?
Ceva materiale ajutatoare se gasesc si unde?
Va multumesc frumos.
Raspunsuri
dodo spune:
Continua sa-i vorbesti paralel in romana si engleza, dar insista pe romana cind cere ceva- ii spui in romana:spune-mi ce vrei, ca nu te inteleg!- treci la santaj ca altfel....nu vad nici o alta cale. Cei de aici asa recomanda, sa mergi paralel cu ambele limbi iar le va invata la fel de bine simultan. Perseverenta si fii barbata, Zoe!
Lia spune:
Toate sfaturile pe care le-am primit si tot ce am citit contrazice cele spuse de dodo.Adica:fiecare parinte se adreseaza copilului CONSISTENT si IN MOD CONTINUU intr-o singura limba(de preferinta limba sa materna).Amestecarea limbilor duce la confuzie.Daca spui ca nici nu-i place,atunci ar trebui sa-i vorbesti numai in limba romana si sa refuzi bland conversatia in engleza.Am vazut ca locuiti in US,deci invatarea limbii engleze e inevitabila.
Numai bine!
Lia&Andrew
dodo spune:
Doctorii de aici, generalisti si mai ales logopezi, recomanda utilizarea simultana a doua limbi si dau asigurari ca nu duce la nici o confuzie in capul copilului. Poate bb va vorbi putin mai tirziu, din cauza ca "proceseaza" informatiile, dar va vorbi cu siguranta si mai ales, va avea aptitudinea sa gindeasca simultan in doua limbi, ceea ce noi nu putem, oricite limbi am invatat, procesarea informatiei se face la noi tot in romana, din pacate!
Julie spune:
Citeste-i carti, pune-i casete cu cantecele si povesti in romaneste, pune radio romanesc sau tv romanesc (gasesti pe internet), fa in asa fel incat copilului sa nu i se para limba romana o ciudatenie vorbita doar de mama lui. Insistentele si explicatiile nu-si au rostul. Chiar daca va vorbi mai mult si mai bine in engleza, va invata si limba romana, mai ales daca vine o bunica sau mergeti cu copilul in vacante in Romania.
Matei al meu e bilingv si acum vorbeste japoneza mai bine decat romana, ba chiar se chinuie sa ciripeasca si in engleza (nu pentru ca il oblig eu, ci pentru ca si-a dat seama ca e o limba in care adultii isi pot spune secrete) si nu cred ca i-a daunat pana acum. La romana face progrese uimitoare in vacantele pe care le petrecem la parintii nostri (in defavoarea limbii japoneze... copiii invata, dar si uita mult mai usor).
Nu cred ca e cazul sa te alarmezi, ci doar sa te inarmezi cu tact si multa rabdare, caci e o batalie de lunga durata.
Ah, o idee - nu aveti prieteni romani, cu copii de aceeasi varsta, sa va intalniti si sa exersati aceasta limba? Zic si eu... noi aici nu avem aceasta posibilitate, ca mi-ar placea sa o testez...
Lia spune:
Mai dodo,simultan e si daca fiecare parinte ii vorbeste copilului intr-o singura limba(ca se presupune ca parinti sunt doi-implicit doua limbi invatate simultan...si ajuta la "procesare".
Numai bine!
Lia&Andrew
dodo spune:
Draga Lia, (nu-mi place sa folosesc cuvintul "mai"),
Nu sint Mafalda sa dau cel mai competent sfat. Eu am spus despre parerea medicilor australieni si experienta proprie, fiul meu are aproape 2 ani si "lucrez" la acelasi "subiect" cu el. Noi folosim simultan 3 limbi si, desi pina acum cuvinte foloseste numai in engleza, din cind in cind mai "scapa" si cite unul in romana si araba, deci functioneaza metoda mea: spun intii in engleza, dupa care acelasi lucru il spun in romana si in araba. Pina la urma cel mai bun sfat e cel care functioneaza. Fara suparare!
Ender spune:
Si eu sunt de acord cu Lia:
Un parinte sa incerce sa vorbeasca doar intr-o limba (pe cat posibil)
Lia spune:
Draga Dodo(imi iau mai-ul inapoi daca nu-ti place,
Si situatia lui Andrew(2 ani si o luna) e similara.Locuim in Japonia,eu ii vorbesc doar in limba romana,sotul meu ii vorbeste doar in engleza,bunicii si restul lumii doar japoneza....avem cativa prieteni vorbitori de lb. engleza.Ai crezut ca vorbesc din experientele altora?
Da' de ce e nevoie sa fii Mafalda?-ca mie-mi scapa motivatia afirmatiei.
Lia&Andrew
Andrada spune:
N-am sfat,
sint numai trista, de dimineata baietelul meu de 2 ani care vorbeste perfect romaneste si care nu vorbeste engleza DELOC, incepuse in fata invatatoarei sa-mi explice ceva de intrumente muzicale (pasiunea lui). Cind s-a intors spre ea sa-i spuna si ei ceva tot in romaneste, invatatoarea a raspuns ironic: "Yeah, sure". Stiu ca e o proasta, dar sufar. Am crezut ca fac bine ca-l invat romaneste, ca engleza, el tot va invata, dar uite ca intre timp ii e greu. As vrea sa invete mai repede engleza, sa comunica cu ceilalti, sa fie comfortabil... Nici eu nu mai stiu cum. Nu e interesat si ma opreste daca vreau sa-i vorbesc in enggleza, situatia pe dos decit cea postata de Mama. N-am solutii deocamdata. Cind il iau de acolo, destul de tirziu cind invatatoare principala a plecat deja, sint numai suplinitoare, sta si se joaca singur iar ele vorbesc cu ceilalti, care le raspund, sau care inteleg.
Multu tristu!!!
Mama spune:
Va multumesc,pt raspunsuri
Mi-ati dat curaj fetelor,va multumesc inca o data.
Am sa va scriu cum vor evolua lucrurile in viitor.
Ar fi bine daca as avea prieteni din Romania in apropiere.
Noi locuim in Tennessee ,US.
Este cineva pe site prin apropiere ,as fi bucuroasa sa aflu.
Invitatie,vrea cineva sa ne faca o vizita?
Avem o camera de oaspeti libera.
Toate cele bune va doresc.