AJUTOR!!! Un sfat din partea unui avocat!!!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/maria2mami/maria2mami.jpg)
Ok, sa va povestesc....
Prietena si colega mea de serviciu, Teo, are o mare problema in legatura cu un imobil pe care doreste sa-l achizitioneze impreuna cu prietenul ei. Nu sunt casatoriti, nu locuiesc impreuna, fiecare sta la parinti, sunt impreuna de mai bine de 4 ani si le este tare greu sa mai continuue asa..." ba la mine...ba la tine...(sper ca intelegeti la ce ma refer!!!)"
Pentru asta, s-au hotarat sa cumpere un apartament cu 2 camere....au o parte din bani iar diferenta o vor lua dintr-un credit bancar care va fi facut pe numele prietenului ei si al mamei acestuia.
Acum, ea este ingrijorata, nedumerita si sfatuita sa se gandeasca inainte sa se "bage" intr-o chestie asa de importanta, pentru ca oricat de multa iubire ar fii la mijloc, trebuie sa se gandeasca si la faptul ca oricand se pot ivi certuri si discutii pe tot felul de teme...si nu poti stii la ce se va ajunge... si uite asa, pa si la revedere.
Ce trebuie sa faca ea ?...exista vreun act,orice, pe care-l poate face la notariat..undeva... in care sa se specifice ca si ea contribuie la plata ratei lunare la banca...sau, ca si ea este intr-un fel "proprietara" la fel ca si prietenul ei?
Stiu ca in urma achitarii contractului de imprumut de la banca...peste 20 de ani...se va face contractul propriu-zis de vanzare-cumparare...si tocmai atunci si ea va fi trecuta in acel act....dar pana atunci ...ce sa faca sa aiba siguranta ca toti banii pe care-i va investii in aceea casa (in achitarea ratelor lunare), la un moment dat, in urma unei despartiri definitive, nu se vor duce pe apa sambetei?
Sper ca m-am facut inteleasa in explicatiile mele "neprofesioniste" si mai sper ca cineva sa ma poata ajuta ca totul sa fie ok!!!
Multumesc frumos, sanatate multa si sa auzim numai de bine!!!
Maria bb & mami Mihaela
Poze cu ingerasi creti si zambareti :)
http://community.webshots.com/user/maria2mami
http://www.babiesonline.com/babies/m/maria2mami/
mmiha
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/maria2mami/maria2mami.jpg)
maria2mami spune:
Da, se pare ca nu ma poate ajuta nimeni...ciudat...sa nu fie pe aici nici un avocat sau nu m-am exprimat eu cum trebuie?
Daca nu doreste nimeni sa-mi raspunda, rog moderatorii sau administratori sa inchida subiectul.
Multumesc frumos!
Maria bb & mami Mihaela
Poze cu ingerasi creti si zambareti :)
http://community.webshots.com/user/maria2mami
http://www.babiesonline.com/babies/m/maria2mami/
Salvati-l pe Mihaita!
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=38225
mmiha
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/alma/alma.jpg)
alma spune:
Maria, nu sunt avocat, dar pot sa-ti raspund intr-o anumita masura. Contractul de vanzare-cumparare a apartamentului se face inca de la achizitionarea acestuia, iar prietenul va fi unic proprietar daca va contracta un credit ipotecar. Daca spui ca e facut pe o durata de 20 de ani, ipotecar este. Mare atentie! Apartamentul va fi doar al lui in aceste conditii, iar ea nu va avea nici un drept.
Prietena ta va trebui sa mearga la un notar impreuna cu prietenul ei sa intocmeasca un act prin care declara ca l-a imprumutat pe acesta cu x lei (valuta). Aici sunt mai multe dedesubturi, pentru ca, daca relatia nu va merge, pe 3-5 ani, suma pe care i-a imprumutat-o nu va mai insemna mare lucru.
http://community.webshots.com/user/freediaro
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Orice as raspunde acum depinde in realitate extrem de mult de politica bancii finantatoare. Nu cred ca ar trebui sa fie atat de ingrijorata din urmatoarele motive:
1. Imobilul in cauza este finantat partial de banca prin creditul in cauza
2. O parte din imobil este achitata de terte persoane (in speta si ea sau doar ea)
3. Imobilul in cauza nu este proprietatea bancii ci doar este grevat de sarcini in sensul ca nu poate fi instrainat fara acordul bancii finatatoare prin asa numita ipoteca.
4. Proprietatea asupra imobilului este multipla in functie de cumparatori si asta reiese din actul de cumparare-vanzare de la vanzator act intocmit si legalizat obligatoriu la notariat.
5. Probabil proprietari vor fi:
a. cei care au achitat sume de bani de la ei
b. cei care au achitat indirect prin contract de credit bancar
Cotele parti detinute in proprietate sunt stabilite intre ei de comun acord prin act de vointa in pricipiu se stabilesc in functie de aportul fiecaruia din total valoare.
Creditul bancar insa este un alt act ce se stabileste intre contractant(i) si banca finantatoare si nu priveste dreptul de proprietate ci doar imposibilitatea cedarii acestui drept inaintea achitarii obligatiilor de plata ce decurg din contractul de credit care face obiectul finantarii imobilului respectiv.
Daca in virtutea unei terte situatii intre partile detinatoare in proprietate (proprietarii cumparatori) apar divergente care pot sa afecteze drepturile lor acestea nu vor afecta dreptul la proprietate sau orice drept ce decurge din actul de proprietate comuna aceste drepturi fiind conditionate doar de cuantumul cotei parti detinute in proprietate din total parte.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
adivio spune:
Maria, contractul de vinzare-sumparare intocmit la notariat ii poate avea pe amindoi coproprietari, chiar daca sunt necasatoriti. Chiar daca se face credit la banca pentru diferenta de bani, in actul de vanzare-cumparare va fi specificata clat cota de participare a fiecarui coproprietar la achitarea imobilului si modalitatea de plata, respectiv partea ei, stabilita de comun acord care va fi platita cash si partea lui care va fi achitata prin credit bancar. Nu am inteles exact ce cauta mama lui in aceasta actiune, dar daca este doar in calitate de girant al fiului nu are de ce sa fie trecuta in actul de proprietate. Notarul va stii exact cum sa formuleze actul de vanzare-cumparare astfel incit nici una dintre parti sa nu fie nedreptatita sau descoperita. Pupici
Adivio&Ioana-nazdravana
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/maria2mami/maria2mami.jpg)
maria2mami spune:
Adivio, Marius si Alma...sunt super fericita ca prin intermediul vostru am putut sa-mi ajut prietena.
Va multumim din suflet pentru toate raspunsurile voastre. I-am trimis tot ce a-ti postat voi si acum este mult mai linistita...stie exact ce are de facut.
Maria bb & mami Mihaela
Poze cu ingerasi creti si zambareti :)
http://community.webshots.com/user/maria2mami
http://www.babiesonline.com/babies/m/maria2mami/
mmiha
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Adina C spune:
Mihaela,
Solutia propusa de Adivio e cea mai buna. Exista totusi riscul ca banca aleasa sa nu accepte (bancile in general au o pozitie destul de putin receptiva la solutii mai complicate).
Asa cum s-a spus deja, din momentul semnarii contractului de vanzare cumparare, prietenul va deveni proprietar, iar banca va avea un drept de ipoteca de rangul I (adica primul drept la vanzarea apartamentului si la indestularea cu suma obtinuta din vanzare) pe intraga perioada de plata a creditului.
In acest caz, contractul facut la notar din care sa reiasa ca prietena ta a imprumutat o anumita suma pt. cumpararea apartamentului, in cel mai bun caz va fi inscrisa in cartea funciara a imobilului, dupa ipoteca bancii. Rezultatul acestei inscrieri este ca pentru recuperarea banilor respectivi, prietena ta va trebui sa se adreseze justitiei, daca nu ii primeste de buna voie.
Nu prea ai multe solutii. Singura care ar putea sa mearga este redactarea unui antecontract de vanzare-cumparare, care sa intre in vigoare la semnarea lui (preferabil imediat dupa achizitionarea apartamentului de catre prieten), in care sa se stabileasca:
- dupa plata imprumutului si incetarea ipotecii bancii (ipoteca bancii include, in mod sigur, o interdictie de instrainare pana la plata imprumutului), prietenul se obliga sa vanda prietenei 1/2 din apartament.
- in cazul in care prietenul nu va semna contractul de vanzare cumparare, se va plati o despagubire egala cu 1/2 din valoarea apartamentului.
Antecontractul trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu acordul expres si irevocabil al prietenului de a inscrie in cartea funciara o interdictie de instrainare si grevare in favoarea prietenei(adica dupa terminarea tuturor obligatiilor cu banca, prietenul nu va putea sa vanda sau sa ipotecheze apartamentul pana la vanzarea cotei parti din apartament prietenei).
O asemenea interdictie va avea, desigur, valoare secundara dupa cea a bancii, dar fi.
O singura mentiune am: trebuie sa gasesti un notar care sa fie mai descurcaret (prin notari se fac acum inscrierile in cartea funciara), ca sa explice celor de la cartea funciara constructia (adica sa inteleaga ca interdictia in favoarea prietenei tale nu va afecta pe cea a bancii, ci va fi subsecventa).
Ca rezultat practic, daca nu se inteleg de buna voie, tot justitiei o sa se adreseze, dar cu mai multe sanse.
Sper sa fie de ajutor.
Adina
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)