Va rog sa ma scuzati daca s-a mai discutat acest subiect; am cautat indelung in arhiva dar tot nu l-am gasit, desi imi amintesc ca-l vazusem pe undeva.
Intrebare: concediul de odihna pe 2005 poate fi luat in intregime, chiar daca in 2005 am urma sa beneficiem de pre- si postnatal? Am aflat de situatii in care acesta se acorda integral (chiar daca sintem in ianuarie) fie inainte de prenatal, fie dupa postnatal - dar inainte de intrarea in cic.
Contra opiniei ca s-ar putea acorda numai in functie de numarul de zile efectiv lucrate se pare ca ar fi chiar codul muncii, unde se spune (scuze iar nu am apucat sa verific!) ca acest concediu de odihna se ia proportional cu numarul de zile efectiv lucrate in anul respectiv - in cazul in care angajatul si-a schimbat locul de munca! sau are perioade de concediu fara plata, concediu de studii etc.
Va rog sa ma lamuriti - si impreuna cu mine pe toate viitoarele mamici de 2005.
Cu multumiri,
Ioana
Da, Codul Muncii da dreptul la concediu de odihna proportional cu timpul lucrat in an.
In practica insa unele firme acorda angajatilor "favoarea" de a le plati niste zile nelucrate. Nu e ilegal, dar nici obligatoriu.
Victoras (24.08.2004)
Rozi, multumesc pentru mesaj. Totusi nu sint pe deplin lamurita. Ma refer tocmai la situatia cind ramin in continuare angajata firmei, chiar daca intru in concediu pre- si postnatal. Din interpretarea care imi place a codului muncii, reiese tocmai ca imi pot lua concediul de odihna in intregime, indiferent de perioada deja lucrata din an (de ex. din ianuarie!). Ai putea sa confirmi?
Multumesc,
Ioana