relatia noastra cu Dumnezeu
bine v-am gasit, sunt o cautatoare a frumosului si a binelui, mi-as dori sa deschidem o discutie pe teme spirituale, arta, literatura, credinta, ce inseamna acestea in viata noastra, in ce relatie suntem cu ele si implicit cu Dumnezeu.
Ce rol are smerenia, bunatatea, in zilele noastre. Ce mai inseamna pacea interioara, ajutorarea saracilor, rugaciunea in lumea aceasta dez-interesata, des-induhovnicita, dez-golita de orice sens? ce facem noi pentru a o ajuta si pentru cei din jurul nostru?
personal, imi place sa pictez icoane si mi-as dori sa aflu aici sfaturi in aceasta privinta. Sunt doar la inceput.
Va multumesc, si pacea Domnului nostru Iisus Hristos sa fie cu voi!
Raspunsuri
star33 spune:
quote:
Initial creeata de dida_lupan
Ce rol are smerenia, bunatatea, in zilele noastre. Ce mai inseamna pacea interioara, ajutorarea saracilor, rugaciunea in lumea aceasta dez-interesata, des-induhovnicita, dez-golita de orice sens? ce facem noi pentru a o ajuta si pentru cei din jurul nostru?
personal, imi place sa pictez icoane si mi-as dori sa aflu aici sfaturi in aceasta privinta. Sunt doar la inceput.
Draga Dida, bine ai venit pe acest forum, sper sa iti placa deoarece aici gasesti o multime de suflete bune si sensibile!

Smerenia ar trebui sa fie una din virtutile noastre de crestini, la fel si ajutorarea saracilor. In lumea asta 'moderna' cu job-uri care ne ocupa toata ziua, cu stres si tensiune la maxim, cred ca este greu sa ne gandim la ale sufletului...
Eu de exemplu, m-am 'trezit' dintr-o data din aceasta cursa neintrerupta si am incercat sa ma apropiu mai mult de Dumnezeu. Cum? ma rog mai mult, merg la biserica mai mult, incerc sa am ganduri mai bune despre cei din jur, chiar daca de multe ori ma necajesc, incerc sa ajut mai mult...si ma bucur ca am facut acest prim pas!
Iar smerenia ne ajuta sa fim mai ingaduitori cu ceilalti si mai apropiati de Dumnezeu. Stim doar ce exemplu de smerenie ne da Iisus cand spala picioarele apostolului sau. Oare cati dintre noi am face asta ?
Cand ne ocupam mai mult de credinta, de rugaciune, realizam cat de neimportante par toate celelalte: o cearta cu colegul de servici sau o persoana care intra in fata mea cand astept la coada la farmacie. Astfel putem deveni mai buni, cu fiecare zi care trece. Trebuie doar sa vrem!
Daca doresti, pori citi lucruri foarte frumoase la topicul "arta religioasa" din aceeasi sectiune. Numai bine!
Ce fel de icoane pictezi? Mie imi plac foarte tare cele pe piatra - ai incercat?

dida_lupan spune:
draga star,
ma bucur ca mi'ai raspuns, si ma bucur ca incerci sa cauti smerenia si dreapta socotinta.
intr-adevar, daca ne rugam mai mult, viata apare altfel, daca Dumnezeu e prezent in viata si in gandurile noastre in fiecare clipa (ceea ce nu mi se intampla, dar tanjesc dupa asta!) :) atunci nimic de aici din lume nu mai apare asa important. Nici un eveniment micut u mai capata proportii tragice.. sa ne gandim numai cat suntem de mici in fata lui Dumnezeu.
Nu pictez deocamdata decat pe...cartoane :) si lemn.
N'am incercat pe piatra. dar ar fi interesant.
Domnul sa fie cu tine!
star33 spune:
quote:
Originally posted by dida_lupan
intr-adevar, daca ne rugam mai mult, viata apare altfel, daca Dumnezeu e prezent in viata si in gandurile noastre in fiecare clipa (ceea ce nu mi se intampla, dar tanjesc dupa asta!) :) atunci nimic de aici din lume nu mai apare asa important. Nici un eveniment micut u mai capata proportii tragice.. sa ne gandim numai cat suntem de mici in fata lui Dumnezeu.
Este un lucru minunat ca tanjesti dupa apropierea de Dumnezeu si sunt sigura ca in fiecare zi te vei apropia tot mai mult. Cred ca acest lucru este putin greu: sa trecem din starea de indiferenta in starea de dorinta de a ne ruga si de a ne apropia de El. Ca dupa aceea El ne ajuta sa crestem in credinta cu fiecare clipa.
Dupa cum spuneam, eu m-am 'trezit' din indiferenta si acum tanjesc sa merg la biserica si inca mi se pare ca trece slujba prea repede.

Dida, tu intrebai mai devreme cum ii ajutam noi pe cei saraci...chiar, cum ii ajutam? Eu le mai dau bani celor care cersesc pe strada. Dar e infinit mai putin fata de cat ar trebui sa fac...
star33 spune:
Caci ce altceva este timpul, pentru credinciosi, decat perioada scursa intre chemarea lui Dumnezeu si raspunsul pe care ei il dau. Poate dura o clipa, o zi, un an sau poate chiar o eternitate. Dar niciodata nu este prea tarziu.
Ce frumos, nu? Va doresc tuturor ca acest timp sa fie pentru fiecare cat mai scurt!
camiT spune:
Amin.
Poze la: http://www.score.is.tsukuba.ac.jp/~dorinte/albums/albums/david/thumbs.html
dida_lupan spune:
draga star, da, se pare ca am iesit din indiferenta, insa din pacate recad mult prea repede in ea!
totul este un suis si un coboras, nu apuci sa sui putin ca recazi si mai mult, e un suis alunecos si totusi teribil de frumos si de datator de speranta
as vrea ca toata lumea sa cunoasca asta...cum spunea Sf.Siluan,"Da, Doamne, ca toate popoarele sa TE cunoasca pe Tine", cat de mult ii iubesti Tu pe oameni...
asa as vrea si eu ca oamenii sa se trezeasca din aceasta indiferenta care macina totul..valori, morala, totul..
pentru saraci nu putem face multe...de unii singuri...putem sa le dam o placinta in drum, sa le cumparam o paine, caci macar suntem siguri ca banii nu-i dau pe tigari si bautura
...putem sa ne gandim ca in orice sarac de pe strada poate fi Hristos deghizat...
putem sa ne gandim ca in orice semen de-al nostru, in autobuz, la coada la posta, este insusi Hristos deghizat si trebuie sa ne purtam ca atare..
putem multe...insa trebuie sa avem un sprijin, moral in special.,de unul singur e foarte greu...mai ales intr-un oras mic din Romania. In orasele mari existra fundatii, asociatii, in strainatate nici nu mai zic.
dida_lupan spune:
iata o rugaciune frumoasa, simpla...inaltatoare, induiosatoare, perfecta...care te face sa plangi si sa zbori, sa cauti si sa nu gasesti, sa gasesti si sa pierzi..
"Inima mea tânjeste dupa Domnul si-l caut cu lacrimi. Cum as putea sa nu Te caut ? Tu m-ai gasit, Tu, mai întâi. Tu mi-ai dat sa traiesc dulceata Sfântului Tau Duh si sufletul meu Te-a iubit. Tu vezi, Doamne, chinul si lacrimile mele… Daca nu m-ai fi atras prin iubirea Ta, nu Te-as cauta asa cum Te caut. Dar Duhul Tau mi-a dat sa te cunosc si sufletul meu se bucura ca Tu esti Dumnezeul si Domnul meu si tânjesc dupa Tine pâna la lacrimi.
Sufletul meu tânjeste dupa Dumnezeu si-L cauta cu lacrimi. Milostive Doamne, Tu vezi caderea si durerea mea. Dar cu smerenie rog îndurarea Ta : revarsa asupra pacatosului ce sunt, harul Sfântului Tau Duh. Amintirea lui îndeamna mintea mea sa caute din nou milostivirea Ta. Doamne, da-mi duhul smereniei Tale ca sa nu pierd din nou harul Tau, si sa nu ma tângui ca Adam care plângea dupa Dumnezeu si Raiul cel pierdut. "
Staretul Siluan - Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei
star33 spune:
Foarte frumoasa rugaciune!
Sfintii Parinti spun ca este normal ca omul sa aiba suisuri si coborasuri, ca Dumnezeu stie neputinta noastra. Important este sa incercam sa ne ridicam de fiecare data, sa ne dorim sa parasim pacatul, sa facem fapte bune.
Atunci cand cineva ne spune cuvinte grele, nu trebuie sa ne suparam pe acea persoana, ci din contra sa ii fim recunoscatori, ca prin aceasta cearta ne platim o rautate pe care am facut-o noi candva. Dumnezeu il lasa pe acel om sa ne certe, sa ne faca sa fim suparati, tocmai ca sa ne ierte fapta noastra din trecut.La inceput este greu de acceptat aceasta idee, dar daca ne gandim mai mult ne dam seama ca are o logica foarte frumoasa, crestineasca.