buna! as dori citeva lamuriri. am inteles de la medicul de familie ca nu-mi poate da concediu medical incepind din luna a 7-a , ci trebuie prenatal. e adevarat? nu-mi prea convine prenatalul inca si va intreb daca medicul de familie poate sa-mi dea concediu pentru risc maternal( sau ceva de genul asta)incepind din luna a 7-a, urmind sa intru apoi in prenatal? va multumesc!
Buna,
Poate sa iti de un concediu pentru boala intervenita pe timpul sarcinii (sau ceva de genul asta) si poate sa fie chiar urgenta (care te-ar avantaja si la bani). Cu riscul maternal este mai complicat, trebuie referate, constatari, etc. Depinde si de locul de munca pe care il ai.
Tina
Buna! Si pe mine ma intereseaza daca pot lua concediu medical in loc de prenatal innainte de nastere. ar fi foarte util sa aflu si care este limita maxima de zile care se pot considera a fi platite 100%.
Multumesc anticipat!
Claudia
Nu exista o limita de numar de zile care pot fi platite 100%.
Singura limita este aceea de maxim 90 zile calendaristice de concediu medical intr-un an de zile, pentru o persoana asigurata. Mai mult de 90 de zile intr-un an se obtin numai cu comisie medicala, pana la limita de 180 de zile intr-un an. Peste 180 de zile se considera ca trebuie facuta pensionare anticipata.
Aceste zile de concediu medical se compenseaza de casa de asigurari fie cu 75% din baza de calcul, fie cu 100% daca este urgenta.
Acum problema este nu daca "poti lua" concediu medical, ci daca medicul "iti da" concediu medical
Mai pe romaneste: daca nu ai o problema de sanatate care sa impuna concediu medical, trebuie sa gasesti un medic "intelegator" care sa "iti dea" foaie de concediu atunci cand vrei tu, compensata eventual cu 100%.
Concediul de maternitate este de 126 zile calendaristice (pre si post natal)care nu se numara la cele 90 zile de concediu medical, concediul de maternitate este o categorie aparte.
Andries