Copii balbaiti
Vin si eu cu o problema, daca s-a mai discutat, dati-mi si mie linkul, va rog.
Mandarina mea a inceput sa vorbeasca destul de repede. Acum de vreo luna face propozitii. Nu sofisticate, de genul "face mami baie lu bebe", "da mami pape lu bebe" Problema e ca a inceput sa se balbaie. Initial ne-a amuzat. Asta cred ca a confuzat-o si a inceput sa-i placa balbaiala. Apoi am inceput sa ma enervez cand o auzem ce,ce,ce,ce,ce faci mami? Am certat-o putin. Ulterior mi-am dat seama ca o zapacesc si mai tare si cu rabdare, i-am zis hai zi mai departe, mami stie ca poti sa zici tot deodata etc. Acu parca nu se mai balbaie chiar asa tare. I-am spus si pediatrei dar a zis ca nu avem nici un motiv de ingrijoarare, ca e prea mica, sa zicem mersi ca face propozitii, ca alti copii la varsta ei nici nu au inceput sa vorbeasca.
De la ce varsta ar trebui sa ma ingrijoreze situatia? Cum trebuie procedat in vederea corectarii, daca pana la urma ne confruntam cu un defect de vorbire? Nu vreau sa pun raul inainte, ci doar sa fiu prevazatoare.
Multumesc,
nadina
Raspunsuri
ana maria spune:
Nu se poate vorbi de un defect de vorbire. Nu stiu ce varsta are fetita ta. Specialistul care se ocupa de probleme de vorbire se numeste logoped (psihopedagog de fapt), dar din ce stiu eu nu se iau cazuri decat de copii trecuti de 3 ani. Daca vrei pot sa ma interesez mai mult. Eventual da-mi un PM.
Oricum NU o certa, ea nu are nici o vina. Poate sa fie un usor efect al concentrarii, nu o forta sa repete cuvinte dupa tine. Las-o libera si apreciaza foarte fericita fiecare progres pe care il face.
Ana Maria
Succes si s-auzim numai de bine!!!
Tanaion spune:
Aceeasi problema o am si eu cu Toma (2 ani si 10 luni).
A inceput sa vorbeasca foarte repede, acum vorbeste in fraze lungi, aproape corect gramatical, dar cand se grabeste se balbaie. Nici Toma nu s-a balbait de la inceput, abia dupa 2 ani si cateva luni.
De la 3 ani ar trebui sa-l duc la logoped?
Tana
craluca spune:
atunci cand un copil incepe sa vorbeasca in propozitii aceste "tulburari" sunt absolut normale; apar ezitari in exprimare, pauze, repetitii de silabe. Nu atrage atentia copilului asupra acestor greseli pentru ca astfel le poate constientiza si se va teme sa nu devina balbait plus va capata nesiguranta atunci cand va vrea sa se exprime. Incearca sa-i vorbesti copilului calm, lent si exprima tu foarte bine silabele. De obicei aceste defecte dispar spontan.
Mama Raluca, baiat Alex si bebita mica Ioana
http://community.webshots.com/user/craluca100
lavi02 spune:
Dar balbaiala la maturitata mai are leac? Adica mai pot face ceva psihologii, logopezii?