Branza telemea

Branza telemea | Autor: magicEye

Link direct la acest mesaj

Salutare tuturor,

Am incercat sa gasesc ceva retete pentru a face acasa branza telemea sau branza feta. Fara succes. Exista oare retete pentru asa ceva? Sau este un domeniu destinat in exclusivitate ciobanilor?

Astept orice fel de idei, pareri, sugestii.

Magic

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gorjan spune:

exista. eu am gasit pe net si chiar am facut pt o perioada buna de timp. Nu stiu daca o mai am , o sa ma uit. Oricum da o cautare pe net, sigur o sa gasesti mai multe . CAuta cu feta cheese. In principiu laptele trebuie sa fie caldut in jur de 38-39 grade se adauga o cultura eu puneam lapte batut( butter milk) se lasa putin apoi cheagul( renet in engleza sper ca am scris corect e posibil sa fie cu doi 't' ) . chestia cu chagul e cea mai delicata. cu cit pui mai mult cheag cu atit se face mai cauciucata si nici nu tine in saramura se inmoaie. se lasa sa se inchege-se pastreaza totimppul temperatura constanta( eu o puneam pe aragaz oala si dadeam drumul la cuptor), apoi se taie in bucati cit mai mici in toate directiile cu un cutit f lung. se lasa putin sa se aseze si apoi se pune in sadila(tifon sau alta pinza )la scurs. Se scurge si se lasa la temperatura camerei cam 48 de ore sa se matureze. Rezultatul este cazul ne sarat. Se taie in bucati cit vrei de mari si se freaca cu sare mare si se mai lasa in frigider parca 2 zile( in cutii inchise) si apoi se pune la saramura sau se maninca. Saramura se face sa pluteasca oul deasupra. Daca ai mult zar se poate face urda(ricotta cheese). Se fierbe zerul si atentie cind da in clocot ca incepe sa se separe. Se strecoara. E bine ca saramura pt brinza sa se faca cu zar inainte sau dupa urda

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Caroline spune:

uite aici cu poze cu tot
http://biology.clc.uc.edu/Fankhauser/Cheese/Cheese_5_gallons/CHEESE_5gal_00.htm
sau aici pentru toate tipurile de branza:

http://biology.clc.uc.edu/Fankhauser/Cheese/Cheese.html



Ca nu te-nalti de jos pana nu cazi
Cu fruntea-n pulberea amara,
Si de re-nvii in cantecul de azi,
E c-ai murit in plansetul de-aseara.
(Radu Gyr)

Mergi la inceput