Incalzire casa
Cei care isi construiesc sau si-au construit case unde nu este gaz metan, cum faceti cu incalzirea/apa calda?
Am o casa la tara, gazul metan este departe (cca 500 m) si nu stiu ce sa aleg, centrala pe curent sau rezervoare GPL. Care e solutia cea mai buna, mai ales din punct de vedere al consumului? Am intrebat si pe site-ul www.instalatii.ro dar nu am primit deocamdata nici un raspuns si trebuie sa iau repede o decizie.
Deci, daca e cineva prin zona:
Centrala pe curent:
1. Cit costa o astfel de centrala si ce furnizori ati folosit?
2. Aveti si apa calda?
3. Cat este consumul lunar de curent electric?
Rezervoare GPL:
1. Cat este chiria pentru un astfel de rezervor?
2. Centrala pentru GPL cat costa si de asemenea ceva furnizori, va
rog frumos?
3. Cat va costa lunar (consum)?
Va rog, daca stiti ceva, cit de mic, raspundeti-mi la intrebari, nu sunt in tara si vreau sa aflu ceva din experienta celor care si-au instalat asa ceva, nu de la furnizori?
Multumesc, multumesc, multumesc!
Raspunsuri
cici spune:
Vad ca inca nu ti-a raspuns nimeni asa ca indraznesc eu.
Astept si eu de mult de tot sa apara gazul metan prin preajma mea dar...
Eu am centrala lemne (10 calorifere) si tot atatea incaperi, si ma costa cam 12-15 milioane pe an aprovizionarea cu lemne. Tine cont si de faptul ca aici iarna e lunga taaaaaaaare.Singurul inconvenient e ca eu am centrala in beci si trebuie sa merg des sa alimentez .Dar acum a aparut un nou tip de centrale ce are la baza procesul de gazeificare a lemnului -cu alimentare odata la 8 sau 10 ore - este ideala.
Ti-am scris toate astea deoarece am auzit in ultima vreme ca multa lume a renuntat la centralele pe gaz pentru ca gazul devine din ce in ce mai scump.Acelasi lucru e valabil si pentru rezervoare GPL.
Acum depinde si de cate calorifere vrei tu sa pui ,pentru ca daca casa nu e f. mare si iarna nu e foarte lunga acolo poate cel mai rentabil ar fi o centrala la curent electric.
Sa vedem ce mai spun si fetele despre gaz si costurile lui, eu am vrut sa te informez de varianta cu lemne care se pare ar fi cea mai ieftina.
cici
Danutza Mamaruta spune:
Cici, multumesc mult de raspuns. Si noi ne-am gindit initial la centrala pe lemne, dar casa intentionam sa o inchiriem si atunci incalzirea cu lemne poate fi un inconvenient pentru chirias. Nu cred ca un om activ, deci care nu sta pe acasa, va avea timp (si chef) sa alimenteze la 8-10 ore.
Casa nu este mare, are sub 80 mp (1 dormitor, sufragerie, bucatarie, baie) si nici iernile nu sunt foarte, foarte lungi dar nu am nici o cunostinta care sa aiba centrala pe curent sa imi dea o idee despre consum.
Multumesc inca o data si poate apare si vreun raspuns cu centrala pe curent si GPL.
cici spune:
Stii de pe acum cine va fi chiriasul?
Ai incredere in persoana care va locui?
Pentru ca e destul de costisitor pentru tine sa pui o centrala cu rezervor GPL ,nu stiu cand iti vei scoate cheltuiala,stiu multi oamneni cu bani care vor sa renunte si sa-si monteze centrala pe lemne.
Sa nu te trezesti buna de plata ,in sensul ca chiriasul va uita sa plateasca curentul electric,ca de alimentarea cu GPl nici nu poate fi vorba adica costa mai mult decat chiria (sigur)
Parerea mea e sa pui centrala cu gaz alimentata la o butelie normala si chiriasul sa se ocupe de schimbat si platit butelia in functie de cat consuma,iar cand va ajunge gazul metan si in zona casei va fi foarte simplu sa te racordezi.
cici