Va rog lamuriri cu privire la recunoasterea BBului
Revin cu inca o rugaminte!
Sunt intr-o situatie cum probabil ca au mai fost si alte persoane dintre cei care posteaza pe aici...
Pe scurt: sunt insarcinata in 24 de saptamani si tatal copilului mi-a adus deja la cunostinta ca nu va recunoaste BBul. Eu n-am nici o problema cu asta, insa sper sa se mai gandeasca si pana va veni momentul sa se si razgandeasca, numai si numai de dragul copilului, pentru ca el stie deja ca nu am nici o pretentie si nu astept nimic de la el! Recunosc ca-mi doresc sa recunoasca copilul numai pentru ca nu stiu cum va reactiona copilul mai tarziu, cand o sa fie mai mare si va afla ca tatal lui nu l-a recunoscut...
De aceea vin sa va intreb care este termenul limita pana la care trebuie declarat copilul si eventual ce se mai poate face dupa acest termen limita daca in cele din urma copilul nu a fost recunoscut de tatal lui?!?
Stiu ca mai e ceva timp pana voi naste, dar vreau sa ma documentez din timp.
In speranta ca ma va ajuta cineva cu un raspuns pertinent, va multumesc anticipat si va urez toate cele bune tuturor!!
Pupici pentru mamici, bebici si tatici!
Raspunsuri
liliana csaki spune:
Copilul poate fi recunoscut prin delaratia data de tata la serviciul de stare civila odata cu inregistrarea nasterii sau dupa aceea printr-un inscris autentic.
Daca tatal nu doreste sa recunoasca copilul atunci ai varianta actiunii in justitie, actiune ce va fi introdusa in termen de 1 an de la nasterea copilului. In dovedirea celor sustinute in cerere pot fi admise orice mijloace de proba.
http://community.webshots.com/user/lilianacsaki
liviu`s spune:
Fiind vorba de un copilul din afara căsătoriei, filiația se stabilește fie prin recunoaștere, fie prin acțiune în stabilirea paternității, potrivit prevederilor art.56 C. fam. și art.2 din Convenția europeană asupra statutului juridic al copiilor născuți în afara căsătoriei.
Recunoașterea de paternitate este actul prin care un bărbat declară că un anumit copil este al său. Potrivit art.57 C. fam., copilul conceput și născut în afară de căsătorie poate fi recunoscut de tatăl său.
Copilul din afara căsătoriei își poate stabili filiația pe calea unei acțiuni în justiție, dacă tatăl nu recunoaște. Remarcabil este faptul că, potrivit Codului familiei, cercetarea paternității este liberă, adică legea nu stabilește limitativ cazurile în care se poate porni o asemenea acțiune, singura condiție fiind aceea, ca prin această acțiune să se urmărească stabilirea paternității unui copil din afara căsătoriei. Această acțiune prezintă unele trăsături specifice, din punctul de vedere al titularului, al termenului în care se poate porni și al procedurii de judecată. Acțiunea în stabilirea paternității are un caracter personal și aparține copilului. Deoarece copilul este lipsit de capacitate de exercițiu, acțiunea se pornește de către mamă în termen de un an de la nașterea copilului.
Enia spune:
'Neatza!
Si multumesc frumos pentru raspunsuri!
Cu alte cuvinte, daca tatal nu recunoaste copilul atunci cand este declarat la starea civila sau ulterior printr-un inscris autentic, cum spune Liliana, tot ce se mai poate face este actionarea in justitie pe care o pot face eu atat timp cat copilul nu are aceasta capacitate, sau o poate face copilul dupa varsta care ii va permite acest lucru, dupa cum spune Liviu's.
Sper ca am inteles bine...
In cazul asta, daca nu va vrea sa-l recunoasca de buna voie, copilul nu va avea tata in certificatul de nastere... pentru ca nici nu-mi pun problema sa fac eu vreo actiune in justitie sau copilul meu mai tarziu.
Va multumesc inca o data pentru lamuriri!
Multa sanatate tuturor si Dumnezeu sa va aiba in paza!
Rozi spune:
Deci tatal poate face recunoasterea voluntara ORICAND, oricat timp ar fi trecut de la nasterea copilului?
In acel moment, i se poate schimba copilului certificatul de nastere, ca sa apara acolo numele tatalui?
Enia spune:
Multumesc frumos Liviu's!
Prea multe sperante nu-mi pun... vorba unui bun prieten... "nu-mi fac iluzii, ca sa n-am deziluizii".
Rozi, te pup! Si eu am inteles ca tatal poate recunoaste copilul printr-un act autentic, oricand ulterior datei la care a fost declarat la starea civila.
Eu as mai avea o nelamurire... daca vrea cumva Liviu's sa ma ajute...
Recunoasterea (benevola! din partea tatalui) ulterioara datei la care a fost declarat copilul se face pur si simplu doar printr-un act autentic si eventual vreo declaratie tip/scrisa la starea civila sau chiar daca tatal doreste sa recunoasca copilul benevol, trebuie sa deschida vreo actiune in instanta?!? Eu asa am auzit nu demult, cum ca daca nu-l recunoaste cand e declarat, ulterior daca vrea sa-l recunoasca, trebuie sa faca actiune in justitie...
Mersic anticipat!
Pupici pentru mamici, bebici si tatici!
liliana csaki spune:
Da, recunoasterea poate fi facuta oricand, urmarea acestei recunoasteri este eliberarea unui nou certif de nastere unde in dreptul tatalui va aparea cel ce a facut recunoasterea.
In cazul actiunii in stabilirea paternitatii, pe parcursul procesului, chiar inainte de administrarea probelor, paratul poate face recunoasterea in fata instantei, caz in care instanta ia act de acest lucru si va exista o hotarare judecatoreasca care stabileste paternitatea insa nu pe baza de probe ci ca urmare a recunoasterii.
http://community.webshots.com/user/lilianacsaki