Concediu prenatal si maternitate
Pentru Liviu, Marius sau oricine poate sa-mi dea un raspuns.
Nu stiu daca s-a mai discutat acest subiect?!
Am o mare nelamurire. Sunt in concediu prenatal si zilele trecute am primit un telefon de la servici era o colega care lucreaza la serviciul personal, in care imi cere sa scriu o cerere prin care sa mi se suspende contractul de munca pe perioada concediului prenatal, postnatal si pe perioada concediului de maternitate. Intrebarea mea ar fi, daca este normal sa depun aceasta cerere? Eu nu am mai auzit de suspendare de contract, dar poate asa este legea, imi este un pic teama cu atatea probleme care apar cu patronii. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Multumesc !
Raspunsuri
marius spune:
Da este corect. Conform legii in perioada concediilor de maternitate sau CIC contractele de munca sunt sau devin suspendate. A nu se confunda cu anulate sau desfiintate. Odata cu revenirea la locul de munca se depune o cerere de reluare a contractului de munca adica de anulare a suspendarii. In mod normal cererea pt acordarea maternitatii sau CIC tine si loc "sine qua" deci implicit a suspendarii efectelor contractului de munca. Dar probabil vor sa fie mai exigenti si solicita aceasta cerere. Deci raspunsul este DA poti sa intocmesti linistita cererea de suspendare pe perioada concediilor de maternitate sau ingrijirea copilului.
Marius (www.desprecopii.com)
cool spune:
***Eu am o retinere si nu sunt de acord sa faci cerere scrisa de suspendare a contractului individual de munca pe perioada concediului de maternitate (adica: concediu prenatal + concediu postnatal)
deoarece in asemenea situatie Contractul de munca SE SUSPENDA DE DREPt cf. Art. 50 lit. "a" din Codul muncii.
Suspendarea si incetarea suspendarii se face in baza CERTIFICATULUI MEDICAL prezentat.
***In cazul solicitarii CIC, suspendarea se face din INITIATIVA SALARIATULUI cf Art. 51 lit. "a" din Codul muncii, ceea ce implica intocmirea unei cereri scrise.
Probabil, colega de la personal nu s-a exprimat corect spunandu-ti sa scri o cerere, trebuia sa-ti spuna ca este necesar sa COMPLETEZI "Cererea tip privind solicitarea drepturilor de asigurari sociale" care este obligatorie si se mai numeste si "ANEXA 39".