Salarizarea si sporurile de vechime
As vrea sa va intreb si eu despre o problema. Care este practica in ceea ce priveste nivelul salariilor raportat la vechimea salariatilor in institutiile bugetare sau in cele private? Adica mai precis : un salariat care are vechime mai mare in munca are oricum un salariu mai mare din cauza sporului de vechime pe care-l poseda, si in cazul acesta cum ar trebui sa procedeze directorii, respectiv patronii in cazul negocierilor, sa le dea mai mult celor cu vechime mai mare sau celor cu vechime mai mica??? Cum este corect? In functie de ce se acorda negocierile? Cum procedeaza de obicei directorii si patronii in astfel de cazuri?
Sper ca m-am facut inteleasa, daca nu mai revin.
Oana si Paul (03.07.2002)
Raspunsuri
Oana spune:
Nu vrea nimeni sa raspunda la subiectul asta? Poata sa raspunda oricine nu neaparat juristii, cum se intampla la voi in institutiile in care lucrati, sau in firmele in care lucrati?
cool spune:
Salariul de baza se stabileste pt fiecare salariat in raport cu calificarea, importanta, complexitatea lucrarilor ce revin postului in care este incadrat, cu pregatirea si competenta profesionala.
Multe sisteme de salarizare prevad, pt acelasi postde lucru mai multe salarii de baza sau un interval de salarii de baza, astfel incat sa existe posibilitatea de a corela salariul de baza acordat unei persoane cu competenta sa profesionala. Pentru eliminarea arbitrariului in stabilirea competentei profesionale a executantului, au fost stabilite criterii de evaluare a acesteia.
Stabilirea salariilor de baza pt personalul contractual din sectorul bugetar se face, incepand cu 01.04.2000, cf. O.U. nr. 24/2000.
Pentru fiecare functie de executie si grad sau treapta profesionala, ocupata de personalul contractual, au fost prevazute, in anexele ordonantei mentionata, limitele minime si maxime ale salariilor de baza.
***Stabilirea salariului de baza intre limitele prevazute se face o data pe an, PE BAZA EVALUARII ANUALE A PERFORMANTEI PROFESIONALE INDIVIDUALE, EFECTUATE IN CONDITIILE LEGII.***
Pot fi studiate: HG 749/1998 si HG 775/1998
Oana spune:
Cool mersi pt. raspuns, poti sa imi dai un link catre ordonanta de urgenta 24/2000 despre care ai vorbit?
Oana spune:
Cool, am primit mailul cu ordonanta 24/2000, multumesc. Acum as vrea sa intreb daca au mai aparut modificari sau adaugiri la aceasta ordonanta de atunci din anul 2000 si pana in prezent? Stie cineva? Un site legislativ unde gasesc?
liviu`s spune:
Oana, OUG 24/2000 a suferit pana in prezent numeroase modificari si completari. Te sfatuiesc sa consulti paginile legislative ale www.cdep.ro sau www.clr.ro
Oana spune:
Liviu, am intrat pe siteurile respective, am vazut ca exista completare la OU24/2000, de exemplu OU123/2003, dar cand sa intru pe ea sa o deschid nu am gasit-o efectiv. Nu stiu de ce. ..? Poti sa ma ajuti sa imi dai vreo sugestie, se pot accesa si legile respective sau doar este o evidenta a lor acolo?
liviu`s spune:
Pe http://www.clr.ro/rep_dil_2002/rep.aspx poti sa si vizualizezi actele normative in format .pdf