Egalitate femei-barbati?!?
Acum vreo saptamana am inteles ca au fost ceva discutii ca femeile se simt frustate ca semnele de circulatie se refera in general la barbati, nu si la femei. De exemplu: acolo unde zice accesul biciclistilor (Radfahrer) interzis, asta poate insemna ca numai accesul biciclistilor e interzis, nu si a biciclistelor (RadfahrerInnen) .
Si tot felul de ciudatenii de-astea. Nu stiu cum s-a terminat chestia asta si daca s-a ajuns la vreo concluzie.
Acum am inteles ca sunt ceva discutii despre armata/serviciu civil. Daca vrem asa tare sa fim egali, de ce numai barbatii sa fie obligati sa faca armata sau serviciu civil. Ar trebui sa fie obligatoriu si pentru femei.
La inceput am crezut ca oamenii din tara asta se plictisesc de atata bine si-si cauta subiecte de discutii.
Dar intrebarea mea ar fi totusi: egalitate, egalitate, dar pana unde? La urma urmelor, chiar natura a vrut sa ne faca diferiti. Si totusi... cat de diferiti?
Raspunsuri
Samy spune:
Subiectul e interpretabil. Normal ca din punct de vedere fizic exista diferente intre femei si barbati, dar din punct de vedere intelectual nu cred ca exista deosebiri. Psihic uneori barbatii sunt mai avantajati. Depinde de la caz la caz.
Apoi, daca femeile ar face armata (eu una am apucat sa fac armata in facultate) atunci barbatii ce n-ar naste copii? De ce nu stau ei sa-i creasca si in acelasi timp sa mearga si la serviciu? Sunt diferente ca mod de abordare a problemelor sociale, familiale dar cred ca in fiecare cuib exista propriile solutii.
Si ca sa va distrez nitel, am sa va povestesc ce a spus baietelul meu la gradinita la varsta de 5 ani. L-a intrebat educatoarea ce-i sunt parintii, iar el a raspuns: "mama ii da sa manance celei mici, iar tata e muncitor, aducator de bani". Asa a perceput el situatia! Cred ca in mare parte raspunsul depinde de cum percepe fiecare dintre noi notiunea de barbat sau femeie.
Samy
nikomiko spune:
Mi s-a atrs atentia ca am pus putin gresit problema. Cica trebuia sa pun problema in felul urmator:
"E vorba ca toata populatia sa presteze obligatoriu serviciu in folosul comunitatii pe o perioada de 9 luni." Serviciul asta consta ori in armata, ori ceva munci in spitale, scoli (serviciu civil).
Acum ca am clarificat si problema asta, intrebarea ramane: egalitate, egalitate, dar pana unde?!?
bibi spune:
Pai cred ca depinde de fiecare cat si pana unde vrea sa fie egal. Uite eu, cand se pune problema de o partida la pescuit a consortului, zai : Suntem egali in drepturi si deci in contrapartida vreau si eu un clubbing cu fetele. Si e OK.
Atunci cand avem probleme cu masina sau cu un vecin si consortul nu reactioneaza pe masura asteptarilor mele, imi spune ca suntem egali in drepturi deci sunt libera sa rezolv problema asa cum consider eu de cuvinta. Ei... si atunci brusc mi-aduc aminte ca apartin sexului slab.
Bibi si David
sinzi_ana spune:
Nu putem vorbi de egalitate barbati-femei cum nu putem vorbi nici de egalitate intre oameni (negri, scunzi, obezi, handicapati). Intotdeuna va exista o discriminare pe baza de sex, nationalitate, culoare, orientare politica. Este o iluzie sa ne gandim ca vom ajunge vreodata la egalitate, poate sa mergem inspre si sa castigam niste puncte...dar nu cred ca vom fi vreodata egali...
Sinzi si David
http://community.webshots.com/user/sinzi_ana
buli spune:
eu nu cred ca sintem egale cu barbatii si nici nu vreau sa fim
asta nu inseamna ca sintem inferioare sau ca ei sint inferiori.
sintem facuti sa ne completam si sa ne iubim, nu-i asa?
pai daca am fi egale, ar trebui sa le aducem si noi flori fara motiv, nu-i asa? si sa reparam masina sau ce se mai strica prin casa, sa caram plasele grele de la cumparaturi samd.
sigur sint si femei care au indeminare la treburi mai masculine, dar si barbati care cos goblen, nu-i asa??
cit despre chestiunea cu armata sau cu serviciul in slujba comunitatii ... eu oricum nu sint de acord cu armata obligatorie.
ca doar nu ne mai "aparam glia strabuna" cu baioneta.
Anca si bebitza Matei (data nasterii - 1 ianuarie 2004)
http://community.webshots.com/user/ancutza124
try spune:
Sunt de acord cu sanzi_ana. Lumea asta prin natura ei a fost tot timpul structurata, ierarhizata dupa anumite criterii: azi criteriile sunt sex, varsta, culoarea pileii, religie, maine poate sa fie ierarhizare pe considerente biologice (superioritate biologica, ADN etc.). Orice inseamna viata pe pamant, pornind de la cele mai mici forme de viata, pana la cele mai mari si sofisticate, se bazeaza pe ierarhizare, deci lipsa de egalitate. E impotriva firii sa fii egal cu ceilalti.
Cat priveste egalitatea femeilor cu a barbatilor: cred ca intr-un fel totul porneste de la inegalitatea fizica. Fizic suntem diferiti. Natura, Dumnezeu sau cine vreti voi ne-a creat diferiti si ca urmare avem rolurile noastre in lantul vietii pe pamant sunt diferite. Din roluri diferite automat se nasc alte diferente si inegalitati. Avand roluri diferite, si gandim diferit, avem mentalitati diferite si de aici apar diferente pana la cele mai mici detalii.
Incercam noi sa ne facem egali unii cu altii, dar e doar o falsa egalitate. Poate ca in viitor generatiile urmatoare nu vor mai cauta egalitatea asta cu atata inversunare si vor reusi sa accepte diferenta asta si s-o foloseasca in scopuri benefice. Pana atunci insa, mereu vom tanji dupa ce are celalat in "gradina" si noi n-avem.
Mi-e greu sa raspund la intrebarea "pana unde egalitate?", mai degraba ma framanta intrebarea "de ce anume cautam noi egalitatea asta? Ce anume ne face sa ne dorim atat de mult egalitatea asta?"
25+ sapt DNP 31 oct.
try spune:
Aaa, si inca ceva.
Ati observat ca de regula femeile sunt cele care cauta aceasta egalitate? De ce oare barbatii nu tanjesc dupa dreptul de-a naste, dreptul de-a sta acasa cu copiii la fel cum tanjim noi dupa dreptul de-a munci la fel de mult si de a castiga la fel ca ei pentru aceeasi munca?
Sa fie oare pentru ca noi suntem sub ei in scara asta ierarhica a naturii? Eu cred ca e o falsa impresie pe care o avem...
Sa fie natura femeii mereu nemultumita si mereu doritoare de mai mult? Poate ca e si asta o explicatie...
Oricum eu sunt convinsa (acu' nu trebuie sa fiti si de acord cu mine, fie voi barbati ori femei) ca subspecia asta umana (femeia) e superioara celeilate, barbatul, atat dpdv fizic cat si psihologic.
Daca e asa, am alta intrebare: atunci de ce nu sta femeia pe varf de casa? De ce totusi barbatul e cocosul? El singur si-a atribuit statutu lasta de cocos sau oare noi singurele l-am incoronat si l-am cocotzat in varf de piramida?
Hai ca dac-o tin asa nu ma itermin cu intrebarile...
25+ sapt DNP 31 oct.
casandra spune:
Depinde cum se defineste relatia de egalitate.
Cand spuneti egalitate la ce va referiti de fapt?
Daca egalitate inseamna identitate, nu exista 2 oameni care sa fie egali intre ei, toti ne diferentiem prin ceva de ceilalti.
Danelutza spune:
TRY sint de acord cu tine. Si ca sa mai recunosc, eu chiar am stat cocotzata pe casa, dar in Romania, cind am vopsit acoperisul.
Asta da egalitate, de ce numai barbatzii trebuie sa faca treburi din astea , eventual, depinde de barbat, putem sa-l ajutam
ocebine spune:
Eu cred ca multe femei nu vor aceasta egalitate din comoditate. Este greu sa parasesti un loc familiar pentru necunoscut.
Aceasta diferenta intre sexe incepe din copilarie fiind un concept perpetuat de parinti. Daca ai fetita ii cumperi papusi, o inveti sa fie se joace la bucatarie,samd. Daca ai baieti le iei masini si pistoale. De cite ori nu am auzit frazele "vai, o fetita nu se comporta asa", sau "baietii nu pling".
Sint grade de egalitate. Sa ne amintim de Orwell cu Animal Farm "Unele animale sint mai egale decit celelate".
Acum 100 de ani femeia nu avea dreptul de proprietate. Daca iti murea sotul si rudele lui nu te placeau erai in strada. Nu aveam drept de vot. Nu puteam divorta. Nu aveam control asupra copiilor. Nu aveam voie la universitati (decit in cazuri extreme). Nu aveam voie sa avem servici. Deci nu eram egale cu barbatii. Ma intreb oare de ce? De ce era asa atunci si de ce tindem azi catre acelasi lucru? De ce femeile de atunic si-au dorit emaciparea si nu au ramas la fel? De ce a fost atit de greu sa ajungem undem sintem astazi?
Daca intorc ceasul cu inca 100 de ani lucrurile stau si mai rau.
Eu prefer o lume unde sint considerata pe masura capabilitatilor mele nu doar ce sex am. Prefer sa fiu libera sa-mi fac alegerile mele. Prefer sa fiu respectata in aceeasi masura in care respect si eu. Prefer sa ma completez cu sotul meu ca doua jumatati egale.
Prefer sa am acealsi oportunitati ca si un barbat. Prefer ca si barbatii sa aiba aceleasi oprortunitati ca femeile dar culmea e ca nu se prea inghesuie ei...oare de ce? O avea de a face cu motivul pentru care a fost atit de greu sa ne revendicam drepturile pe care le detin azi si care ni se par normale?
Eu cred ca am iesit din pestera de mult timp si nu mai este nevoie de cel mai tare barbat sa-si ia bita si sa-mi aduca cina. Eu zic ca am evoluat si diferentele fizice au prea putin impact in ziua de azi. Faptul ca un barbat are mai multa putere fizica decit mine ma lasa complet rece. Prefer un barbat care sa-mi ofere mai mult decit un varuit in casa sau un mutat de mobila.
Anamaria mama la Nick (6)& Alex (3)
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Alex3.jpg
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Nick3.jpg