ciorbe fara bors

ciorbe fara bors | Autor: IrinaT

Link direct la acest mesaj

Dragelor, desi va citesc de mult, asta e primul meu mesaj. :)
Eu sunt de origine din Constanta dar de aproape 4 ani stau in Olanda. Si mi-e un dor de ciorba cu bors de nu mai pot! Mi-ar place asa de mult daca ati putea sa imi sugerat-ti cu ce poate fii inlocuit borsul sau chiar o reteta de facut bors....

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

aici reteta de bors:

http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=21700

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Eu cand nu am bors (pe care am invatat sa-l fac dupa retetele de mai sus) pun mai multe rosii proaspete (3-4). Imi place ciorba mai mult asa decat acrita cu otet sau lamaie.
Mi-am adus aminte ca soacra mea mai pune corcoduse verzi, sau prune, caise, toate verzi si acre. Am auzit ca si frunza de telina mai acreste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Milia spune:

quote:
Originally posted by Donia
Mi-am adus aminte ca soacra mea mai pune corcoduse verzi, sau prune, caise, toate verzi si acre. Am auzit ca si frunza de telina mai acreste.

Corcodusele se fierb separat si se dau prin sita. Adica samburii si cojile raman in sita, iar in ciorba se pune doar miezul pasat. De prune sau caise verzi nu am auzit, dar e posibil, caz in care cred ca "tehnologia" e tot cea de mai sus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns slakje spune:

Eu nu am mancat bors niciodata.Dar noi in Ardeal acrim ciorbele cu otzet.
Potzi eventual incerca.
Alina.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns IrinaT spune:

Va multumesc foarte mult la toate pentru sugestii! Am sa incerc sa fac de una singura desi sunt sigura ca nu e asa usor. Si de gasit aici nu stiu daca am sanse...
Draga Alina, eu mananc otet de nu mai pot... Colegii de la serviciu fac misto de mine si spun ca eu as putea supravietui pe o insula pustie numai cu otet
Oricum, crescuta in Dobrogea, nimic nu se compara pentru mine cu borsul... Pentru mine ciorba e jumate bors jumate supa. Stiu ca nu e prea normal dar ce sa fac... :)

Mergi la inceput

Irina scumpa daca ai o mamica sau vreo prietena buna in Romania dispusa sa cheltuiasca putzin timp si putzini banutzi pentru tine, sa stii ca au aparut in Romania niste pliculetze cred ca de la Knorr, Bors Magic parca se numesc(tatal meu a cumparat odata acum vreun an parca) si iti pot trimite.
Cei din Romania sigur stiu.

Incearca, iti poate trimite cateva zeci de pliculetze odata.

Alina.

Mergi la inceput

Draga Alina, am incercat pliculetele. Din pacate au un gust foarte artificial... de prafuri. Am incercat praf de bors de la toate firmele si nu sfatuiesc pe nimeni sa incerce!
Stiu ca fetele din Germania pot gasi asa ceva dar nu stiu cum sa il traduc in olandeza. Ca poate gasim si aici..

Mergi la inceput

Uffff nu stiu daca gasesti, sincer, iti spun ca eu crescuta in Ardeal nu am mancat niciodata, stiam ca se mananca in Moldova doar atat dar nu am avut niciodata ocazia sa incerc.
Mama ta cum il facea, nu iti poate spune ea exact cum sa-l prepari?
Sau e dificil de preparat?

Alina.

Mergi la inceput

Scumpa, mama mea nu facea ca puteam sa cumparam de la vecina si stii cum e cu 7 ani de acasa ca ce inveti atunci ti se pare cel mai bun... Eu compar toate borsurile cu ala care era asa de bun si foarte acruuuuu :)
Da eu stiu cum e cu voi in Ardeal. Eu am avut prieten din Ardeal prea mult timp si facea misto de mine ca imi place ciorba cu bors:) Da eu il iubeam de nu mai putem si in aclasi timp mancam bors.... Pana si acum am o mare slabiciune pentru ardeleni
Dar revenind la bors, tot mi-e dor......

Mergi la inceput