Tot despre bone(salariu, program, concediu etc)

Tot despre bone(salariu, program, concediu etc) | Autor: angi_gemeni

Link direct la acest mesaj

Dragele mele,
eu am mai scris despre tantica ce are grija de copiii mei si ma sfatuiam, anul trecut, cu voi in privinta salariului.
Si acum va cer sfatul si sper sa fiti cat mai obiective si sa ma invatati cum e mai bine, pentru ca, in aceasta privinta nu am deloc cu cine sa ma sfatuiesc!
Doamna asta care are grija de copii are program de 8 ore/zi, mai putin sambata si duminica cand nu vine deloc! De multe ori, sta si peste program, pentru ca am nevoie de ea. In aceste zile cand sta mai mult, pleaca mereu cu cate ceva de la mine(de cele mai multe ori ii dau bani, pentru ca stiu ca asta ii incanta pe toti!).
Dar, salariul ei lunar este:
100 $, plus 1.200.000 asigurari de pensie, sanatate si nu-mai-stiu-ce(pe care nu si le-a platit deloc de cand e la mine,cu toate ca eu le platesc lunar), plus 300.000 abonament(nu si-l scoate, vine pe jos, nu comentez, e problema ei!!!)
Din septembrie pana acum, si-a luat liber(cu acordul meu) 2 saptamani de Craciun, cateva zile de Paste si acum, 2 saptamani pentru tratament(vrea sa mearga la Techirghiol la tratament pentru ca intepeneste, dara zi am vb cu ea si mi-a zis ca au venit copiii ei de la Ploiesti, ca saptamana viitoare va veni sora ei de la Bucuresti, asa ca tratamente SUFLETU'!!!). In toate aceste perioade libere, salariul l-a primit fara nici un fel de retineri, nu am scazut, nu am recalculat... Mentionez ca de cand e la mine, i-am facut si o sumedenie de cumparaturi pe care nu i-am luat banii, mici cadouri, atentii.
Ea se tot plange de bani, dar eu ma fac ca nu pricep.
Intrebarea 1: vi se pare ca-i dau putin?
Am 2 copii si ea si gateste. Face si curatenie(pentru ca vrea, eu i-am spus ca nu e cazul pt ca fac eu curatenie)

Intrebarea 2: cat sa-i dau din septembrie, cand as vrea sa-i maresc programul la 10 ore pe zi si sa vina si sambata cateva ore?

Ideea e ca sunt tare multumita de ea, copiii se inteleg minunat cu ea, ii iubeste, se poarta frumos cu ei, e un om deosebit.
Dar nici nu as vrea sa profite de generozitatea mea. In plus, financiar nu stiu daca ma voi descurca, dar pentru copiii mei fac orice sacrificiu.
Va rog mult sa ma sfatuiti, sa ma ajutati sa ii dau banii pe care-i merita.
Va multumesc mult, mult de tot si... contez pe voi!

Angi&Andrei&Andreea

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bebetica spune:

Eu cred ca ii dai ENORM de multi bani. Pana la urma nu da cu sapa.

Eu am o doamana caruia ii dau 100 000 lei pe zi adica 2 mil pe luna, 5 zile pe saptamana de la 8 - 17, plus produse prospete de tara o data de doua ori pe saptamna. Este drept ca decat sta cu BB si ii da sa manance si iese cu el in parc si doarme cand doarme si el.

Deci nu da cu sapa. Sta cu BB de la 6 luni pana in prezent cand BB are 1,9 an .

Mai mult nu pot sa-i dau chiar daca vrea. i-am spus asta si se pare ca a inteles. Este destul de tanara are 48 ani si este pensionata.

daca incepe sa se vaiete isi ia jucariile si pleaca.

Ioana si al ei STEFAN DIMITRI
http://babycenter.shutterfly.com/osi.jsp?i=67b0de21b371605805da

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Miki8 spune:

Eu zic sa-i maresti programul la zece ore si sa nu-i dai nimic in plus pentru ca mi se pare ca-i dai foarte mult. E drept, e vorba de doi copii care nu cred ca sint bebelusi sa stea cu ochii pe ei tot timpul. Mie nu mi se pare in regula cu absentele astea. Eu in locul tau, cu urmatoarea ocazie i-as spune ca poate sa lipseasca dar nu va fi platita in acea perioada. Facem noi orice pentru copii, dar parca e prea de tot ce spui ca face doamna ta.

Miki

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LYADA spune:

Draga Angi,

Si eu imi pun constant intrebarea asta in ce ma priveste. Comparat cu ce platesc eu la un copil, 9 ore pe zi, plus doua sambete pe luna program scurt, cu destul de multe depasiri de luni pana vineri mi se pare OK. Nici mult, dar nici putin.

Eu ii dau 3,5 milioane. Ma gandesc ca ai putea sa verifici la doua agentii sa vezi ce se practica pe piata la doi copii. Nu mi se pare normal sa se dubleze suma. Eu cunosc insa multe persoane care dau 4 milioane bonei pentru un singur copil (pentru ei nu este un efort). Bine, cunosc si mai multe care dau 3 milioane. Daca ea se compara insa cu cineva care primeste 4 si ea ia doar un milion in plus, poate e nemultumita.

Am mai spus la alt subiect si eu ii platesc concediile asa cum si mie mi le plateste seful meu.

Si sint de parere ca este mai greu decat a da cu sapa. Atunci cand o femeie ma inlocuieste ca mama pe timpul zilei si imi hraneste, sterge la fund, alina copilul cand se loveste, ii citeste carti, il duce la joacea,etc nu m-as gandi s-o compar cu cineva care depune doar efort fizic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ana-oana spune:

eu am o bona pe care am gasit-o in ziar si sunt fff multumita, ii dau 3 mil/luna sta cu bebusa ( 1 an si 8 luni) pana cand ajungem noi acasa (si 7, 8 seara), cand am nevoie (ii ies dintii) sta si noaptea, fara sa-i dau nimic in plus. cadouri i-am facut numai de pasti, craciun sau ziua ei, in rest nu m-am aventurat pt ca e bine sa stabilesti niste limite. concediile, pe care le are cand avem noi concediu, i le-am platit. ce sa-ti spun, cred ca am avut mare noroc, pentru ca bebusa se intelege excelent cu ea si nici n-a calcat stramb pana acum. o colega de serviciu are tot gemene, a avut o bona careia ii dadea 2,5 milioane (tot pt 8 ore), dar statea si ea acasa si o ajuta. bona i-a cerut sa-i mareasca salariul la 3 mil, colega mea nu a vrut (sau nu a putut) si de atunci (aproape 8 luni) n-a mai gasit alta. stiu de la ea ca e fff greu sa gasesti bona pt gemeni. daca esti multumita de bona actuala, stai de vb cu ea cand se intoarce, ii spui noile conditii si ajungi la un numitor comun. sfatul meu e sa nu mai faci compromisuri.
succese.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angi_gemeni spune:

Va multumesc pentru raspunsuri.
Toata lumea-mi zice ca dau mult, mai ales ca, atunci cand sta in plus, pleaca tot timpul cu ceva(fie bani, fie ceva de mancare etc...)
Sunt de foarte multe ori in dificultate cand se plange de bani si-mi da tot felul de exemple de bone care primesc mai mult decat ea.
Eu stiu ca este o responsabilitate dubla cand sunt 2, dar trebuie sa va marturisesc ca aici nu e galera! Copiii adorm in acelasi tim, se trezesc in acelasi timp, se joaca impreuna, mananca impreuna.
M-am gandit sa vb cu ea(stie deja ca am de gand sa-i maresc programul) si sa-i zic ca pentru acest program ii pot da un milion in plus la ceea ce deja primeste!
Cred ca 6 milioane nu sunt de ici de colo, ci e un salariu foarte bun!
Ce credeti?
Va multumesc ca ati avut rabdare sa citit mesajele mele si multumesc pentru sfaturi si idei.
Va pupam, cu drag

Angi&Andrei&Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Eu dau 2 mil pentru 4 ore/zi 5 zile/sapt.
A fost 1 saptamana bolnava (n-a fost nici o problema din partea mea); dar a tinut sa recupereze sambetele.(bila alba pentru ea)
A mea nu face nimic altceva decat sta cu copilul (plimbat pe afara, adus in casa, pregatit si dat biberonul cu laptic). Nu calca, nu spala, nimic altceva.
Si inca mi-e groaza ca incepem sa dam suculete si apoi diversificarea si nu stiu daca s-o pricepe.

Adina+ bebe Olivia Karla 04.03.2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LYADA spune:

Am ghicit bine ca se compara cu alte bone. Nu stiu cum se face ca bonele care iau multi bani gasesc intotdeauna alte bone care iau si mai multi bani, hmm...
Asta cu "toata lumea spune" depinde si pe cine intrebi. Fara suparare, lumea castiga diferit si se raporteaza diferit la bani. Bunicii mei nu stiu cat ia bona pentru ca ar sari in sus. Parintilor mei li se pare firesc, ba' maica-mea (rep Avon) ii mai da si cate un mic cadou la ocazii, asa din partea ei sa aiba grija de pui.
Stiu ca bonele pentru gemeni se gasesc greu, chiar si cand copiii sint cuminti. 6 milioane este deja un salariu de secretara in unele firme (unde se cer si calculator, engleza, etc) ar trebui sa fie super-multumita. Propune-i mai putin ca sa o lasi pe ea sa zica 6 milioane si sa cadeti la intelegere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angi_gemeni spune:

quote:
Originally posted by LYADA

Am ghicit bine ca se compara cu alte bone. Nu stiu cum se face ca bonele care iau multi bani gasesc intotdeauna alte bone care iau si mai multi bani, hmm...
Asta cu "toata lumea spune" depinde si pe cine intrebi. Fara suparare, lumea castiga diferit si se raporteaza diferit la bani. Bunicii mei nu stiu cat ia bona pentru ca ar sari in sus. Parintilor mei li se pare firesc, ba' maica-mea (rep Avon) ii mai da si cate un mic cadou la ocazii, asa din partea ei sa aiba grija de pui.
Stiu ca bonele pentru gemeni se gasesc greu, chiar si cand copiii sint cuminti. 6 milioane este deja un salariu de secretara in unele firme (unde se cer si calculator, engleza, etc) ar trebui sa fie super-multumita. Propune-i mai putin ca sa o lasi pe ea sa zica 6 milioane si sa cadeti la intelegere.

Bianca

Draga Bianca,
multumesc mult pentru raspuns.
Cei care-mi spun ca o platesc mult sunt tot persoane care au bona la copii. Si nu trebuie sa imi spuna cineva ca dau mult pentru ca stiu ca dau mult.
O colega de-a mea, tot profesoara, ii da bonei 2,5 milioane (+ abonament), pentru 12 ore pe zi si program scurt sambata(8-14). Este foarte adevarat ca are copii de 3 si 5 ani, dar asta nu schimba cu nimic datele problemei.
Ideea este ca ii dau banii acestia pentru ca se ocupa bine de copii, numai ca n-as fi vrut sa inceapa sa se intinda mai mult decat e cazul. Nici nu vreau sa o pierd, dar nici nu pot sa-i dau mai mult, pentru ca eu nu castig atat pe luna si acopar doar cu meditatii si traduceri. Si, la fel de adevarat este faptul ca n-as vrea sa profite. Poate am gresit si eu tot dandu-i in plus, tot tolerandu-i zilele libere s.a.m.d
Pe 2 august , vine inapoi la treaba. Voi vorbi, atunci, cu ea. Pana una alta, ma sfatuiesc cu voi si sper sa iau decizia corecta!
Va multumesc inca odata pentru tot.
Va pupam,

Angi&Andrei&Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Samy spune:

Draga Angi,
Eu am o bona tanara de 21 de ani care are grija de BBlina mea (~9 luni). Ii dau 3.000.000 /luna si o platesc si in concediu. Cand plec eu la mare pleaca si ea in concediu 2 saptamani. Nu vine sambetele si nici duminicile. Nu face mancare, curatenie sau altceva decat are grija de BBlina. Este din Moldova si e pocaita. Mi-a recomandat-o cineva. Eu sunt multumita de ea si vad ca si ea nu a avut alte pretentii pana acum.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Kehleyr spune:

Angi, mie nu mi se pare ca ii dai prea mult acum. Revine 5 mil luna pentru doi copii + curatenie... Eu dau 4 mil la bona cu un copil si 1,2 mil femeii care face curatenie.

Dar ar trebui totusi sa stabiliti cumva niste limite apropo de durata perioadei de concediu. Eu nu am discutat asta inca cu bona mea (o am abia din aprilie), dar s-a subinteles cumva ca isi va lua concediu cand imi iau si eu. Mi-a mai cerut doua zile libere (inmormantare+w/end lung) pe care i le-am dat. I-am platit un w/end in care a venit cu noi la munte si ii voi plati concediul.

Cat despre cat sa-i dai pentru ce vrei tu, cred ca te-ai gandit bine la 6 milioane.

Iar cu plansul cu banii, si femeia mea de la curatenie face la fel si ma fac ca nu pricep . Poate e si de caracter!

Mergi la inceput