Schimbarea numelui - argumente pro si contra

Schimbarea numelui - argumente pro si contra | Autor: bibi

Link direct la acest mesaj

Daca as risca sa fac o aprecieze cu iz de statistica as zice ca in 95% din cazuri femeile renunta la numele lor odata cu incheierea unei casatorii. Restul de 5% probabil sunt femei celebre care si-au construit cariera sau imaginea sub numele lor de domnisoare.
Intrebarea mea este de ce exista o disproportie asa de mare?
De ce barbatii se considera lezati atunci cand viitoarea consoarta (femeie de rand) incerca numai sa-i bata un apropos ca ar dori sa-si pastreze numele, de ce parintii lui fac ca Vega, de ce e atat de important sa faci lucrul asta?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mamaruta spune:

Sa poarte acelasi nume, nu cred ca este important pentru femeie, cred ca este important doar pentru copil. In sensul ca daca toti copii din clasa au acelasi nume cu ambii parinti eu de ce sunt altfel??

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bibi spune:

quote:
Sa poarte acelasi nume, nu cred ca este important pentru femeie, cred ca este important doar pentru copil. In sensul ca daca toti copii din clasa au acelasi nume cu ambii parinti eu de ce sunt altfel??

Pertinent, dar ce te faci daca ai de-a face cu o mamica care isi doreste din tot sufletul ca fiul ei sa o strige (atunci cand va vorbi)pe nume si nu "mami" si care spera ca mai tarziu sa o ia cu el la un concert de jazz in Laptarie

Sau ce te faci daca bebelusul a aparut pe lume in afara unei casatorii?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Theodora spune:

In Grecia,la casatorie,femeia isi pastreaza numele de fata.
Dupa aceea,daca vrea,poate merge la primarie,face o cerere,si ia numele sotului!
Eu am inca numele tatalui,dar am de gind sa il schim,doar din motive de pronuntie,grecii nu pot pronunta DRAGNEA corect si mereu ma trezesc cu alt nume!

Theodora, Alexandros, Yannis
POZELE NOASTRE: web3 www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=4480" target="_blank">Povestea-nasterii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eliza5 spune:

Mie chiar mi-a propus sotul meu sa-mi pastrez numele de fata (i se parea deosebit, frumos), insa eu am ales sa mi-l schimb pentru ca nu vreau ca eu sa am un nume si copilul meu alt nume... Cred ca ar apare mici complicatii, frecusuri...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Daca te mariti in Quebec, prin lege, iti pastrezi numele de fata, nu ai posibilitatea sa iti schimbi numele cu al sotului. Daca esti maritata deja cand ajungi in Quebec, in actele provinciale folosesti numele de fata si, daca vrei, la coada, iti poate aparea si numele dobandit prin casatorie, in actele federale folosesti numele din pasaport.

In Arabia Saudita tot asa, femeia isi pastreaza numele si dupa casatorie. Se pare ca pastratul numelui nu e neaparat o dovada de emancipare.

Si in Romania, citisem undeva, ca in nordul tarii, barbatii au inceput sa ia numele sotiei dupa casatorie, asta pentru ca aveau probleme cu pasapoartele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lu.more spune:

Eu port numele sotului meu si sunt mandra de asta, la fel si el.
Ni s-a parut ca acest "mic" aspect era bucatica ce intregea puzzlelul ... Sa avem amandoi acelasi nume.
Ce frumos suna, apoi: Monsieur et Madame X sau Domnul si Doamna Y...

« C’est une grande folie que de vouloir ętre sage tout seul. »
La Rochefoucauld

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

eu mi-am pastrat numele, el si-a pastrat numele.
simplu, fara sa ne facem probleme si fara sa discutam prea mult.
nu-s celebra si el are un nume absolut normal, dar eu ma obisnuisem cu numele meu.

am avut mici probleme cu mama lui , iar tatal meu nu intelegea "cum vine asta"

pe Matei il cheama ca pe tatal lui

Anca si bebitza Matei (data nasterii - 1 ianuarie 2004)

http://community.webshots.com/user/ancutza124

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns slakje spune:

Bibi parerea mea este: da 95% dintre femei fac asta pentru ca asa este obiceiul.Si nu numai in Romania ci peste tot.
Asta ca raspuns la intrebarea ta : de ce este o disproportzie asa de mare.

La fel de bine pot si eu sa zic: la ce te mai maritzi atunci, potzi trai la fel de bine si in concubinaj.Ce este casatoria in fond?

Eu banui ca tu esti pusa in situatzia asta de a vrea sa-tzi pastrezi numele de fata, caci eu nu am intalnit barbatzi care sa strambe chiar asa din nas cand consoartele vor sa-si pastreze numele.Eu stiu ca in Ro sunt 3 posibilitatzi: iti pastrezi numele, iti iei numele sotzului, le iei pe amandoua.Nici o problema, de toate pentru totzi.

Este parerea mea personala, sper ca nu te-am suparat cu ceva.
Precizez ca mie mi s-a parut normal sa iau numele sotzului, indiferent de realizarile sau nerealizarile mele de dinainte(ele raman tot ale mele).

Cu drag,
Alina.

quote:
Initial creeata de bibi

Daca as risca sa fac o aprecieze cu iz de statistica as zice ca in 95% din cazuri femeile renunta la numele lor odata cu incheierea unei casatorii. Restul de 5% probabil sunt femei celebre care si-au construit cariera sau imaginea sub numele lor de domnisoare.
Intrebarea mea este de ce exista o disproportie asa de mare?
De ce barbatii se considera lezati atunci cand viitoarea consoarta (femeie de rand) incerca numai sa-i bata un apropos ca ar dori sa-si pastreze numele, de ce parintii lui fac ca Vega, de ce e atat de important sa faci lucrul asta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelei_19 spune:

Mie mi se pare foarte frumos ca ambii sotzi sa aiba doar un nume: ca si cum ar fi o singura fiinta. Faptul ca e numele barbatului, e chestie de obisnuinta, de educatie. Nici macar nu m-am gandit la asta si am asteptat cu multa nerabdare momentul in care am devenit doamna Sch... - am un nume taaare lung si complicat. Doar ca pe aici, in Elvetia, legea e asha: se pastreaza numele la amandoi. Asha ca acum ne numim Sch...- Stefan- numele meu de acasa. Noroc ca numele meu suna mai international si se potrivesc.

Salvati un inger:
www.casa-romanilor.ch/teodora.htm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ancuta06 spune:

Eu am luat numele sotului. In primul rand pentru ca imi place, apoi pentru ca suntem o familie, si pentru ca avem un bebel care poarta acelasi nume.

Dar, ne-am casatorit in Romania, Daca ne casatoream in Olanda, era mai greu, aici fiecare isi pastreaza numele, si apoi poate adauga in coada numele sotului.

Ancuta & Martijn, (24.10.2003)

http://community.webshots.com/user/Busch_family

Mergi la inceput