Pensie alimentara
Care sunt drepturile cuvenite copilului privind pensia alimentara?
De cand se platesc aceste drepturi, de la inaintarea actiunii de divort, sau de la pronuntarea sentintei si incredintarea copilului uneia dintre parti?
Multumesc mult,
Boga
Raspunsuri
mariagi spune:
sa-ti spun caz concret.cand s-a procedat la desfacerea casatoriei,avocata mea a solicitat 1.500.000,judecatoarea l-a intrebat pe fostul daca mai da ceva peste .a zis ca mai pune 500.000.total 2.000.000.ce sa zic.m-am simtit ca la piata.si era vorba si de copilul lui.dar din pacate,nu am putut sa cer mai mult,deoarece in momentul in care am inaintat cererea de divort am avut nevoie de o adeverinta de salariat de la fostul sot in care era trecut salariul de 5 milioane.cu toate ca el are mult mai mult,in final dovada principala este copia dupa cartea de munca.pensia a platit-o in luna urmatoare,dupa ce s-a pronuntat desfacerea casatorie.
mitub spune:
Drga Liviu's,
multumesc mult de raspuns. Ai putea sa-mi zici si legea care stipuleaza asta?
Multumiri anticipate,
Boga
pakos2004 spune:
Draga Liviu's imi pare rau ca te contrazic, insa pensia alimentara se plateste de la data introducerii actiunii. Daca actiunea de divort cuprinde si plata pensiei alimentare, atunci,de la data inregistrarii acesteia. Lucru stipulat in Codul Familiei.
Numai bine.
Gabi
liviu`s spune:
Gabi, poti sa imi spui numarul articolului din C Fam pe care iti intemeiezi afirmatia?
pakos2004 spune:
Potrivit art. 86 alin. 2 din Codul familiei, are drept la intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavind putinta unui cistig din munca, din cauza incapacitatii de a munci.
In ceea ce priveste pe descendentii minori, alin. 3 din articolul mentionat precizeaza ca acestia au drept la intretinere oricare ar fi pricina nevoii in care se afla.
Asadar pensia de intretinere, avand drept scop sa asigure satisfacerea nevoilor celui care o solicita, nu poate fi acordata decat din momentul formularii unei atare cereri, iar nu si pe un interval anterior, deoarece, pana la sesizarea instantei, se prezuma ca cel indreptatit nu a avut nevoie de pensie din partea celui chemat in judecata.
Pensia se stabileste incepand cu data introducerii actiunii de chemare in judecata, data de la care se prezuma ca s-a ivit starea de nevoie a minorilor.
Ratiunea acestei modalitati de stabilire a datei de la care se datoreaza pensia de intretinere rezida in prezumtia ca intretinerea nu este necesara daca nu se cere.
Vezi si art. 41 din C fam
ART. 41
"Pina la desfacerea casatoriei in conditiile prevazute de art. 39, sotii isi datoreaza intretinere.
Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie, ori in timpul casatoriei; el are dreptul la intretinere si atunci cind incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea se datoreaza unei imprejurari in legatura cu casatoria.
Intretinerea datorata potrivit dispozitiilor alin. (2) poate fi stabilita pina la o treime din venitul net din munca al sotului obligat la plata ei, potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati. Aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, nu va putea depasi jumatate din venitul net din munca al sotului obligat la plata."
De asemenea, printre alte decizii, de exemplu, vezi
DECIZIE nr. 1078 din 4 mai 1989
Obligatie de intretinere. Data de la care se datoreaza pensia de intretinere pentru minor.
EMITENT: TRIBUNALUL SUPREM
SECTIA CIVILA
Desigur, intr-o speta de genul reclamanta cere divort, incredintare minor, pensie alimentara, insa in timpul desfasurarii procesului minorul sta la parat, este normal ca paratul sa nu plateasca pensie pentru minor de la data cererii, ci de la defintivarea hotararii. Insa nu prea este cazul...
Numa bine, Gabi
mitub spune:
Pana la urma am lamurit, scria in hotararea de divort. In cazul de fata, se platea de la data pronuntarii sentintei de divort.
Multumesc mult pentru ajutor si timpul acordat,
Boga
danacaltan spune:
1.Daca sotul care trebuie sa plateasca pensia alimentara nu are nici un venit legal, (lucreaza fara carte de munca...)acesta a scapat de achitarea PENSIEI ALIMENTARE???? Sau poate parintii respectivului sunt obligati sa achite aceasta pensie?? Care este suma minima care se stabileste in aceste conditii?
2.La divortz, firesc, minorul se incredinteaza unuia dintre parinti.Parintele care nu are in incredintare minorul, in ce conditii poate pierde dreptul de vizita , incredintare temporara (sau mai stiu eu ce...)? Adica, daca se demonstreaza ca este alcoolic, violent si evident un pericol pt. copil, TOTUSI are drepturi????Chestiile astea sunt variabile, tin de avocatul pe care ti-l iei, sau exista niste scheme clare???
3.In urma unei agresiuni in timpul casatoriei, pt. a demonstra aceasta,dar neexistind martori "directi", certificat medico-legal, ci doar martori ulteriori evenimentului, mai ai vreo sansa sa demonstrezi ceva???
4.Un avocat bun pt. un astfel de caz??
Multumesc.