"Oala minune" Zepter

"Oala minune" Zepter | Autor: alinuta

Link direct la acest mesaj

Fetele - ajutor!!!

Am primit cadou o astfel de oala, din pacate n-am primit nici un fel de instructiune odata cu ea. Ca atare, nu stiu cum s-o folosesc.

Nici pe site-ul celor de la Zepter n-am gasit mare lucru, asa ca din suflet va rog, cele care posedati minunatia cu pricina, luminati-ma si pe mine!

Multumesc mult,
Alina

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Laura B spune:

E vorba de oala cu termostat pe capac? Eu asa am, asa ca iti pot spune cum se foloseste.
Daca e vorba de alt model, descrie-mi te rog oala si am sa incerc sa-ti dau informatiie in cateva zile.

Laura
http://photos.yahoo.com/laura00ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuta spune:

Multumesc Laura! Da e vorba de oala cu termostat pe capac.

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura B spune:

In primul rand, oalele noi trebuiesc curatate foarte bine de uleiul/lacul protector cu care vin. Interior, exterior si capac. Foloseste un burete fara asperitati si un detergent lichid (daca vrei sa arate oala oglinda, fara zgarieturi), insa atunci trebuie sa insisti mai mult.
Sa-ti spun adevarul, mie initial mi le-a curatat mama.
Eu, ca sa-mi fie mai comod, folosesc acum bureti mai aspri pe o fata si o crema de curatat.

Cand gatesti, regleaza temperatura aragazului asa incat termostatul sa-ti indice valori in zona din mijloc (verde).
In ceea ce priveste la ce o folosesti, depinde de ce capacitate are oala. Eu am mai multe, de dimensiuni diferite. Cea mai mica (aproximativ 1,5l) o folosesc la facut mamaliguta, gris cu lapte; mai am o tigaie in care frig carnea fara nici un fel de ulei, sau fac omlete cu foarte putin ulei; o oala mijlocie pentru mancarea principala; si una mai inalta si mai mare pentru supe/ciorbe.
Mama avea o cartulie in care scria cat timp trebuie sa stea pe foc fiecare mancare. Eu le-am cam facut dupa ureche, destul de aproape de gatitul "clasic", dar am tinut cont ca dupa ce opresc aragazul oala ramane fierbinte inca destula vreme din cauza fundului ei gros.

Oalele mele nu merg puse in cuptor.

Ca "facilitate": eu am mai pus oala (de exemplu cu mamaliguta) direct pe masa, sub ea punand capacul intors pe dos -termostatul sta in jos, ca baza, iar fundul oalei se sprijina pe interiorul capacului-; asa nu se arde lemnul mesei. Incerca inainte, cu oala goala; teoria zice ca oala nu se va rasturna din cauza modului in care e construit capacul.

Sunt multe de spus, dar acum nu-mi mai vin in cap. Cand imi mai amintesc, iti mai scriu daca te mai intereseaza.
Dar poate tu aveai alte nelamuriri, la care nu am raspuns. Sau poate vrei informatii despre un anume fel de mancare. Intreaba-ma si, daca stiu raspunsul, ti-l zic cu cea mai mare placere.

Laura
http://photos.yahoo.com/laura00ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuta spune:

Pe mine ma interesa concret cum anume se pregatesc mincarurile, legume, carne, orez etc. Ca marime, oala e medie, pentru ciorba nu prea e loc, asa ca de un felul 2 merge.
Ideea e ca am incercat ieri sa fac niste orez, si ieseau aburi din oala intr-o veselie, drept pentru care fireste orezul meu s-a cam prins.
Daca poti sa-mi dai niste instructiuni referitoare la modul de preparare mi-ar fi de mare folos.
Inca o data, multumesc mult!

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura B spune:

Cu orezul m-ai lovit! Eu fac din cel instant (comoditatea, deh!).
Am sa o intreb pe mama cum se procedeaza cu orezul normal, dar cred ca: trebuie sa ai grija sa nu creasca foarte tare temperatura in oala, adica sa nu sara acul la termostat in zona rosie; din cand in cand poti sa amesteci in orez; pune capacul asa incat sa iasa putin abur afara.

Ieri mi s-a prins si mie grisul cu lapte. Tot "instant' era, dar......am uitat oala pe foc, si cu temperatura cam mare. Vestea buna a fost ca partea de gris buna nu mirosea a prins. Am pus in oala apa calda si am curatat-o fara mare greutate, dupa ce s-a inmuiat.

Am observat ca si omleta se prinde de fiecare data daca nu las tigaia sa se incinga suficient de bine (pana in zona verde) inainte sa pun ouale batute.

Acum doua zile am facut o mancarica cu carne de vita. Dupa ce am calit ceapa si morcovi am calit putin si carnea (in ulei de masline- cantitate mica), apoi am pus peste suc de rosii si am lasat la fiert 1 ora jumatate, amestecand din timp in timp.
Friptura o fac destul de des asa: carne de vita, felii subtiri, batute. Las sa se incinga cratita cu capacul pus si fara ulei, pana in zona verde, apoi pun carnea direct; uneori carnea o marinez inainte, alteori pun ierburi peste, dar o pun si fara absolut nimic. Carnea se prinde usor de tigaie/cratita, insa o intorc repede pe ambele parti ca sa se coaguleze rapid, dupa care o las intre 5 si 15 minute pe fiecare fata, depinde cat de bine o vrem facuta. Fundul tigaii arata ca s-a prins de ea sosul de la carne, insa eu o pun chiar si fierbinte in chiuveta sub jet de apa; cand am timp, astept sa se mai raceasca inainte de a pune apa in ea. Se curata foarte bine, fara mare efort, chiar daca iti va parea ca e arsa rau. (Conditia principala e sa nu uiti cratita necuratata. Asa am facut eu dupa ce am prajit paine in tigaie, inainte de a lua toasterul. Am frecat la ea dupa doua zile in care nici la inmuit nu am pus-o, de am crezut ca nu-i mai scot fata. Si totusi, am reusit!)
Daca vrei carne inabusita, o poti pune in tigaie/cratita cand termostatul e inca in zona galbena; ii pui si capacul, ca sa se faca in abur propriu. Asa fac de obicei ficateii de pasare.

Legumele noi le preferam putin inabusite, aproape crude. Pun ulei de masline, legumele diverse taiate, diverse ierburi peste, sare, uneori sos de soia, amestec din cand in cand cu o lingura de lemn si in 10 minute opresc focul; uneori pun dupa ce am oprit aragazul capacul peste cratita, si mai las sa stea asa cateva minute.
Daca vrei insa sa le lasi mai mult pe foc, sa faci o mancare de legume, nu e nici o problema. Dar urmareste termostatul si lasa un spatiu mic ca sa poata iasi din abur. Poti pune apa mai putina decat intr-o cratita clasica, dar e bine sa te uiti ca sa nu ramana fara apa.

Am sa o intreb pe mama, in zilele urmatoare, cat timp recomanda cei de la firma sa se fiarba diversele mancaruri, si o sa-ti scriu ce spun si ei.


Laura
http://photos.yahoo.com/laura00ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuta spune:

Laura, saru'mina mult de tot! gata, m-apuc de gateli!

Alina

Mergi la inceput