O SITUATIE APARTE!!!
buna!
vreau sa va povestesc ce vreau eu sa fac si apoi va rog sa ma ajutati daca se poate unde nu inteleg!
Lucrez de 6 ani fara intrerupere, si momentan sunt insarcinata, DPN este 30 august, acum: vreau sa imi dau demisia de la firma unde sunt angajata acuma, din motive personale. Am sunat la Casa de pensii si mi-au zis ca se poate, sa imi dau demisia si sa fac cu ei un contract de asigurare inainte de a intra in prenatal.
Nu stiu daca ati mai avut astfel de cazuri, sa iti faci contract direct cu Casa de pensii, acuma eu am urmatoarele intrebari:
- cartea mea de munca va ramane la Pensii, eu beneficiez de asigurare medicala?de acele vignete?cat timp sunt in ingrijire copil?pentru medicul de familie?
- pot sa iau credit din banca? sau sa imi fac rate in acest timp?
- pe perioada asta care este venitul meu brut? (in perioada cat sunt in prenatal si mai apoi in concediu de ingrijire copil)
Cam astea ar fi, daca imi mai aduc aminte de ceva va spun.
Ma gandesc ca venitul meu lunar se calculeaza ca media veniturilor pe ultimile 6 luni impartit la zilele lucrate, si mai apoi suma respectiva se inulteste cu numarul de zile lucratoare din luna?(asta pentru prenatal)
de exemplu:
media veniturilor lunare ar fi 18000000/126=142857lei/zi ? care se imulteste cu numarul de zile lucratoare din luna?
Cred ca v-am zapacit de tot... dar as vrea sa merg la Pensii cu lectia cat de cat invatzata...
Crede-ti ca as pierde ceva daca as proceda in felul acesta?adica sa imi dau demisia?Oricum nu ma mai intorc aici dupa cei 2 ani, si nu vreau sa mai trec pe aici sa imi de-a banii astia!!!
O zi buna tuturor!si numa bine!
Ana si puiutul din burtica
Raspunsuri
dandana spune:
ana, daca iti dai demisia pierzi o gramada de drepturi dar tu alegi pana la urma
nu stiu exact cum este cu sanatatea dar cred (repet, trebuie sa citesc inca o data) ca cei de la casa de pensii iti vor vira contributia si ramai asigurata, trebuie insa sa intrebi
in ceea ce priveste ratele cred ca este o problema. in primul rand venitul asa cum l-ai calculat tu, cu aproximatie, e valabil pt cele 4 luni de pre si post natal, apoi, in cic va fi de aprox 6mil si ceva, indiferent de veniturile anterioare. problema e ca nu-mi dau seama cum vei face dovada veniturilor astea. in principiu e simplu, o adeverinta de la casa dar in realitate, birocratia ne omoara....ca sa nu spun ca exista banci care cer contract de munca pe durata nedeterminata sau determinata dar mai mare decat durata de rambursare rate
cartea de munca nu cred ca va sta la casa de pensii pt ca tu nu ai o relatie de munca cu ei, dimpotriva, va trebui sa le dai bani, pana intri in prenatal
sfat, mai bine rezista cu stoicism la job, nu mai ai mult, poti sa-ti iei eventual concedii medicale si apoi faci cerere sa-ti vireze banii intr-un cont. statutul de angajat e ceva mai sigur si nu te obliga nimeni sa te intorci la ei de tot, te intorci, ii dai demisia si stai cele 15 zile de preaviz, daca chiar sunteti in cearta rau
e doar o parere, pt ca am vazut ca nu ti-a raspuns nimeni
mag2 spune:
Bun Ana,
iti spun cum am facut eu... dar te rog ca hotararea sa fie a ta dupa ce te interesezi la casa de pensii de la tine din oras (pot fi diferite interpretari).
(atentie! - la noi pana nu mergi cu "flori" nu iti spune nimeni nimic!)
Lucram de 4 ani neintrerup. Trebuie sa nasc in iulie 18.
Pe 3.05 am incetat contractul de munca si tot pe 3.05 am facut contract de asigurare (am tinut sa fie aceeasi data sa am continuitate la stagiu de cotizare).
Acu am inteles de la cei de la casa de pensii ca pot pune cererea de concediu de maternitate din momentul in care am certificatul de la medic.
De ce am procedat asa?
1. Nu ma asteptam ca patronul sa-mi plateasca drepturile de maternitate si CIC
2. Am intrebat la casa de pensii daca pot face o cerere sa mi se trimita banii intr-un cont personal si ei mi-au spus ca atata timp cat sunt angajata - numai angajatorul poate sa-mi trimita banii. La noi in oras - cam asta e procedura - nu stiu cum se face in alte parti.
Am primit si eu sfaturi sa fac cerere sa primesc banii permanent si era o veste super, dar cei de la casa de pensii au spus ca asa ceva nu exista.
Vestea buna e ca cei de la casa de pensii trimit banii prin mandat postal si chiar daca ei intarzie (sa zicem 1, 2, 3 luni - banii tot ii vezi).
Eu am facut deja contractul de asigurare dar mai am un pic de stress pana vad ca primesc prima indemnizatie de maternitate.
Pasul urmator e sa merg la ei cu concediu de la medic, ei imi scot o adeverinta de cotizare, si imi calculeaza drepturile.
Eu nu am inteles cum se fac calculele astea.Poate ma ajutati sa inteleg.
Sal pe cartea de munca
nov = 3.500.000lei
dec-april=4.000.000 lei
3mai-contract asigurare =2.000.000 lei (am platit la ei 31,5%=630.000lei)
Sa nu uit,
cat timp ai contract de asigurare cu casa de pensii trebuie sa iti asiguri si sanatatea la casa de sanatate(nu stiu cum se cheama exact?). De acolo mi-au spus ca daca sotul meu lucreaza eu pot fi co-asigurat daca nu am venituri agricole (tre sa scot adeverinta de la el la serv, de la primarie ca nu am venituri agricole si de la finante ca nu am altfel de venituri) si in cazul asta nu mai trebuie sa platesc 182.000 lei/luna pentru un contract de 2.000.000 lei.
Apoi, pe durata concediului prenatal si postnatal cei de la casa de pensii platesc si sanatatea din drepturile care ti se cuvin (acu nu stiu - cred ca e o lege noua si e gratuit pt viitoarele mamici - asta nu stiu prea sigur).
Dupa ce intrebi la casa de pensii (am inteles ca mergi luni) scrie-mi si mie te rog.
Te pup si sa ai o yi frumoasa,
Magda