plange noaptea
Baietelul meu de 6 ani si 10 luni se trezeste des din somn plangand ca dupa un cosmar,dar nu reusesc deloc sa-l fac sa se trezeasca complet,el pare ca traieste visul in continuare,plange surd si tremura si nu vorbeste coerent ca sa pot pricepe ce a visat.A doua zi dimineata nu-si mai aduce aminte de incident.De obicei asta se intampla la o ora sau doua dupa ce adoarme.Ar trebuie sa ma ingrijorez?
• Nu-i suficient sa-i iubim pe cei buni, trebuie sa-i iubim si pe cei rai, caci numai prin dragoste poate fi alungata rautatea din ei.(Henryk Sienkiewicz)
Raspunsuri
karmen spune:
Rosa, baietelul tau traieste ceea ce pedopsihiatrii numesc "teroare nocturna". Uite cum e descrisa, citez: " copilul incepe sa tipe in pat, buimac si cu o figura inspaimantata. Nu-i recunoaste pe cei din jur, nici chiar pe mama lui. In mod obisnuit se observa paloare, transpiratie si tahicardie. Criza dureaza cel mult cateva minute. Apoi copilul adoarme imediat" De obicei aceste terori nocturne intervin la inceputul primului ciclu de somn la inceputul noptii. In mod obisnuit copilul nu-si aminteste nimic la trezire.
Acest fenomen este destul de comun pe la 3-4 ani , la inceputul perioadei oedipiene (cand copilul se identifica cu parintele de sex opus si se poate "indragosti de mama" in cazul baiatului si se arata agresiv fata de tata, este gelos). Complexul lui Oedip, ca asa se numeste situatia de mai sus, se rezolva de la sine pana in adolescenta, odata ce copilul incepe sa refuleze (sa treaca in subconstient) atractia lui sexuala fata de mama si nu mai este ostil fata de tata, doreste sa fie viril, fara sa se revolte si ajunge sa fie mai putin dependent de mama.
In cazul tau, cred ca este vorba de un "complex a lui Oedip" nerezolvat si din cauza disensiunii care exista intre baiatul tau si tatal lui. Si de aceea,la baietelul tau, aceste vise pot avea un substat nevrotic (adica pot apare fobii, anumite temeri fata de ceva sau cineva, etc)tocmai pentru ca apar si persista mai tarziu, la aproape 7 ani.
Ce trebuie facut? Trebuie sa existe o apropiere si o comunicare autentica intre tata si fiu.
Carmen
prettysunshine spune:
Multumesc pentru raspuns,Carmen,dar ce-as putea face eu pentru el?Azi noapte iar a plans, de data asta mai mult si nu l-am putut potoli deloc, a plans vreo 10 minute si tot ce se putea intelege din ce spunea era ca nu vrea sa moara,este prima data cand pomeneste de asa ceva.Incep sa ma ingrijorez,fiindca a plans doua nopti la rand si abia acum am aflat ca a mai facut asa si acum doua saptamani cand eu am fost plecata pentru o saptamana la Bucuresti,iar mama mea,care a stat cu el, nu mi-a spus decat acum.
• Nu-i suficient sa-i iubim pe cei buni, trebuie sa-i iubim si pe cei rai, caci numai prin dragoste poate fi alungata rautatea din ei.(Henryk Sienkiewicz)
karmen spune:
Rosa, trebuie vazut de un psiholog. Am vazut ca esti din Iasi. Mergi cu el la Spitalul "Sf. Maria', la d-na psiholog Mihaela Ghircoias. Macar sa-i spui ce se intampla si ea va decide cum trebuie procedat in continuare. Eu am lucrat cu ea si poti avea toata increderea in ea. Astept vesti.
Carmen
prettysunshine spune:
Multumesc mult Carmen,o sa merg de urgenta.
GabrielaG spune:
Si eu am auzit numai vorbe bune despre d-na Ghircoias(sh la urma , sau s ca la sarpe).Astept si eu vesti, de fapt vreau sa ajung si eu cu Otto ,dar nu stiu cand.
Oricum mai fa si tu niste "sapaturi" afla cam ce a mai discutat in ultimul timp la gradi sau cu bunica sau poate a vazut cine stie ce desene animate care l-au impresionat.
Sanatate,
Gabriela si baietii
prettysunshine spune:
Gabriela,el nu-si aminteste nimic dimineata,iar in timpul crizelor nu pot sa scot mare lucru de la el,tremura si plange cu sughituri de nu inteleg nimic din ce spune.