Va mai aduceti aminte?

Va mai aduceti aminte? | Autor: natydea

Link direct la acest mesaj

Dacă erai un copil în anii 60, 70 sau 80, cum ai facut de să supravieţuiesti ?

1.- Când eram copii mergeam cu masini care nu aveau centuri de sigurantă si nici airbag...

2.- Să călătoresti în partea din spate a unui camion era o plimbare specială. Chiar si acum ne amintim…

3.- Pătuturile noastre erau pictate cu culori tari, cu vopseluri ce aveau la bază plumb !

4.- Nu aveam închizători speciale pentru copii la flacoanele de medicamente, în băi, la usi.

5.- Când mergeam cu bicicleta nu purtam căsti de protecţie.

6.- Am băut fiecare dintre noi apă de la furtunul de udat florile din grădina bunicii, în loc de apă minerală din sticlă...

7.- Stăteam ore în sir să ne facem rotile. Cei norocosi care aveau si o stradă în pantă îsi dădeau drumul de la capătul stăzii, iar la jumătatea drumului îsi aduceau aminte ca nu au frâne . După căteva “întâlniri” cu tufisurile verzi , am învătat să rezolvăm si această problemă. Pai da, că noi stricam tufisurile, nu ajungeam sub rotile masinilor !!!
8.- Ieseam să ne jucăm, iar singura conditie era să venim în casă la apusul soarelui.
9.- Scoala tinea până la 12 , ajungeam acasă să mâncăm de prânz . Nu aveam telefoane mobile... asa că nimeni nu putea să ne găsească. Ce bine, nu ?
10.- Ne zgâriam, ne făceam tot felul de zgaibe , ne fracturam o mână, un picior , pierdeam un dinte , dar nu era nici o reclamatie pentru aceste incidente la politie. Vina era în totalitate a noastră.
11.- Mâncam biscuiti, pâine cu unt, am băut atâtea băuturi cu zahăr si nu cu zaharină sau alti îndulcitori si nu am avut niciodată probleme cu greutatea, pentru că ne jucam mereu...

12.- Am împărtit o coca-cola la patru…bând din aceeasi sticlă si nimeni n-a murit din asta.

13.- Nu am avut Playstation, Nintendo 64, X box, jocuri video , televizor cu 99 canale , aparate video , dolby surround , telefoane celulare personale , calculatoare , chatroom pe Internet ... În schimb, AVEAM PRIETENI.

14.- Ieseam afară cu biciclete sau mergeam până la casa unui prieten , sunam la usă sau pur si simplu intram fără să batem la usă. El era acolo, nimeni nu se supăra si ieseam să ne jucăm.

15.- Da! Să iasă din joc!, Afară, în lumea crudă, rea! Fără plângeri la politie ! Cum am facut ?. Ne jucam cu bete si mingi , alcătuiam echipe pentru a juca o “partidă”; nu toti eram alesi si nimeni nu se supăra; nu se ajungea ca un prieten să aibă traume psihologice…

16.- Unii dintre noi nu eram foarte buni la scoală. In studentie, dacă pierdeam un an , îl repetam. Nimeni nu mergea la psiholog, la psihopedagog, nimeni nu suferea de dislexie, nici de probleme de lipsă de atentie…pur si simplu repeta anul si avea o a doua sansă.
17.- Aveam libertate , stări proaste , succese , responsabilităti ...si am reusit să învătăm să le gestionăm. Marea întrebare e: CUM AM FĂCUT să supravietuim? Si, mai ales,să fim persoanele care suntem acum ? .

Apartii acestor generatii? Dacă da, atunci trimite acest mesaj tuturor cunoscutilor tăi din aceste generatii sau persoanelor mai tinere …să stie si ei cum era pe acele timpuri……

În mod sigur vor spune că eram plictisitori, dar am fost foarte fericiţi !!!!!!!!!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lu.more spune:

Nu stiu daca se poate generaliza. Eu una eram si plictisita, si nefericita...
Uite care era situatia mea, punct cu punct:
1. Nu aveam masina. Era o sarbatoare cand urcam in Dacia unchiului meu. Centura de siguranta nu exista, dar se circula cu 50 la ora.
2. A sta in remorca unui camion era si atunci ca si acum interzis.
3. Nu-mi amintesc primul meu patut, nici nu stiu daca am avut unul... Apropo de vopseaua pe care o rodeau cei mici... speranta de viata era, cred ceva mai mica pe atunci
4. Fetita mea a stiut ca nu e voie sa se atinga de medicamente si nu s-a atins. N-am pus incuietori speciale. Le-am urcat unde nu putea ajunge si mm stat cu ochii pe ea. Voi?
5. N-am avut nici bicicleta. Castile nu erau obligatorii, dar nici atatea pericole pe strada... De fapt... sunt obligatorii castile pentru biciclisti??? In Franta nu!
6. Cu apa sunt de acord. Sistemul imunitar....
7. Rotile, patine, sanii... Si azi e la fel!
8. Depinde de parinti...
9. Masa de pranz este tot la ora 12? la ora aia copiii nostri sunt ori la cantina, ori acasa, unde sa te ascunzi???
10. ?
11. ...
12. Pe vremea mea nu exista coca-cola decat daca aveai pile la "shop". Dar beam "quik-cola". La scoala aveam fiecare sticluta cu apa. Cat despre bautul din aceeasi sticla... Ca si cu apa din furtun...
13. Asta da! Cei care au avut...
14. Am mai zis, depinde de parinti... Din fericire se mai practica inca, si nu doar la copii. Sa mergi la un prieten, sa suni la usa sa intri, sa vezi cum orele zboara si sa pleci la miezul noptii! astia-s prietenii adevarati si nu trebuie sa fii copil ca sa faci asta! Eu am redescoperit aceasta placere acum cateva zile!
15. ai dreptate
16. idem
17. trebuie sa raspund???

Eu nu am avut o copilarie fericita.
Nu ma gandesc cu nostalgie la acei ani.
Fericirea a venit mai tarziu, si daca ar fi sa vreau sa retraiesc ceva, as spune: "ziua de azi". Si maine as spune la fel, si poimaine la fel...

Cu bine.
Lulu

« C’est une grande folie que de vouloir ętre sage tout seul. »
La Rochefoucauld

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns natydea spune:

Eu una am avut o copilarie fericita, la bunici la tara, inconjurata de o groaza de prieteni pe care ii mai am si acum.
Imi aduc aminte cu drag de numeroasele momente frumoase din copilarie, chiar daca nu am avut masina, nu am baut Coca Cola, nu aveam decat bani pentru o prajitura la cofetarie sau o inghetata, si asta nu intotdeauna.
Fiecare vede fericirea in alt fel, dar un lucru e cert: fericirea o traiesc si in ziua de azi dar altfel!
Cu bine, Dea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tata lu Toma spune:

Eu zic ca nu e vorba aici despre lipsurile "epocii de aur"; nicaieri in lume in anii 60 nu erau mobile, airbaguri, nintendo samd.
Ba chiar cred ca am mai vazut constatarile astea in limba ... americana.
Sigur ca am supravietuit si am fost mai mult sau mai putin fericiti si fara ele. Sunt la fel de sigur ca si acum cateva sute de ani oamenii putea fi fericiti fara electricitate !
Din pacate progresul si globalizarea aduc cu ele si o multime de belele dar nu cred ca e cazul sa dramatizam.
Vorba ceea : "zambeste, maine va fi mai rau" !
O zi buna tuturor si COPII FERICITI !

vlad
ps Cum ati supravietuit in 60-70-80 fara www.desprecopii.com ????

Mergi la inceput