contract munca / contract asigurat

contract munca / contract asigurat | Autor: mag2

Link direct la acest mesaj

Poate sa-mi raspunda si mie cineva? (timpul trece si eu nu stiu ce sa fac - sa nu gresesc)
Voi naste in 18-24 iulie 2004.
Daca intrerup contractul de munca (inchetat cu angajatorul la 1 feb 2000)la data de 1 mai 2004 si cu aceasta data 1 mai 2004 inchei un contract de asigurat cu casa de pensii, pot lua concediu prenatal incepand cu data de 1 iunie 2004?
1. Ce riscuri am? Pierd unele drepturi?
2. Voi putea lua si concediu postnatal(1 august) si indemnizatie crestere copil pana la 2 ani(la 1 oct)?
3. Acesti 2 ani se iau in calcul la vechime?
4. De unde voi ridica banii?
5.Ce statut voi avea la terminarea concediului de ingrijire copil? de asigurat?
Multumesc .
Magda

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anca tanasica spune:

Ai dreptul la 126 de zile de concediu prenatal si postnatal(obligatoriu 42 de postnatal) si-l poti imparti pprenatalul-84 de zile astfel:
mai-31 zile
iunie-30 zile
iulie-23 zile
Adica vreau sa-ti spun ca poti intra in prenatal la 1 mai ca sa nu mai inchei un alt contract de asigurare (de fapt poti sa inchei si contract de asigurare dar nu-i vad rostul, poate doar sa dai degeaba niste bani in plus)
Dupa ce faci si minim 42 de zile de postnatal intri in CIC
Nu vad ce rost ar avea sa intri in CIC pe 1 oct cand poti intra mai devreme, avand in vedere ca CIC nu e de 2 ani ci pana implineste copilul 2 ani.
Cei 2 ani de CIC sunt asimilati perioadei contributive pentru pensie.
Banii ii ridici de la firma sau de la Casa de Pensii (se face cerere)
Cand termini CIC te intorci la servici pe vechiul post sau...iti cauti alt servici...

Anca si bebelina Alexandra (10 nov.2003)
==================================
http://www.vectornoise.com/Alex/index.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mag2 spune:

Multumesc Anca,
Eu incercam acest scenariu pentru a putea sa-mi iau banii (nu de la angajator - ca e stress mare sa te tot duci sa-i ceri lunar) si varianta contractului cu casa de pensii era un fel de garantie ca ii primesc (prin posta asa am inteles).
Sa inteleg ca se poate face cerere (la casa de pensii) sa primesc banii de la ei si nu de la angajator?
Si mai am o intrebare - pot lua CIC cu orice data a lunii (nu trebuie sa incep de pe 1)?
Multumesc
Magda

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca tanasica spune:

Da, poti face cerere sa iei banii de la Casa de pensii (practic si cand ii ridici de la angajator tot de la casa vin caci angajatorul nu plateste CAS in locul banilor pe care ti da tie si face regularizare).
Concediul prenatal il poti lua in orice zi a lunii (de la medicul de familie).

Anca si bebelina Alexandra (10 nov.2003)
http://www.vectornoise.com/Alex/index.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mag2 spune:

Multumesc pentru sfaturi Anca.
Magda

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dandana spune:

anca, chestia asta cu faci cerere si iti iei banii de la casa e .... frumoasa pe hartie. de fapt poti avea surprize! eu am pus o intrebare pt o prietena care asteapta din octombrie si tot nu a luat banii pt ca nu au avut timp de dosarul ei! parca e mai bine sa te duci lunar la firma!

Mergi la inceput