unii dintre voi...cuvintul "libertin(a)"
Inspirata de mesajul despre agnostici, imi permit sa fac aceeasi remarca cu privire la alt cuvint.
L-am intilnit destul de des,chiar aici pe forum, spus chiar cu mindrie, in fraze gen "eu sint o fire libertina"
A fi liber sau eliberat sau emancipat in comportament e una
a fi "libertin" inseamana a fi o persoana de moravuri usoare.
If you want to win you have to learn to be a master of the game.
Raspunsuri
Lauraa spune:
Unde scrie ca "libertin" inseamna "om cu moravuri usoare" ????? Eu n-am dictionar aici (tre sa-mi aduc unul ca nu mai merge) dar in capul meu mic nu fac aceasta legatura
Laura si papusica din burtik (34 saptamani)
Adela99 spune:
Nici eu nu posed DEX-ul , dar eu niciodata nu am asociat cuvantul libertin cu moravuri usoare, ci cu fara prejudecati (printre altele, sexuale), un om caruia ii place sa-si traiasca viata, sa profite de ea, samd. Probabil ca si eu am capul mic :-)
"Un om nehotarat ajunge la fiecare pas pe pragul unei alternative, adica in situatia de a vedea ca este intr-adevar o fiinta libera. Un om hotarat este lipsit de acest neajuns."
Lucian Blaga
Victoria spune:
De curiozitate, m-am repezit la DEX: Libertin/a, libertini/e: care sfideaza regulile decentei si ale moralei; indecent, usuratic, desfranat ( din fr. libertin, lat. libertinus)
V.
veni, vidi, Victorie!
frunzaverde2 spune:
Pentru Adela :
reiese foarte clar din context de fiecare data !
Adela99 spune:
Multumesc Victoria! Am reactionat negativ doar la cuvantul desfranat. Dar ce sa-i faci DEX-ul e sfant:-)
"Un om nehotarat ajunge la fiecare pas pe pragul unei alternative, adica in situatia de a vedea ca este intr-adevar o fiinta libera. Un om hotarat este lipsit de acest neajuns."
Lucian Blaga
Adela spune:
quote:
Originally posted by mihiasiro
Pentru Adela :
reiese foarte clar din context de fiecare data !
Aha. Bine!
Happy Easter!
Julie spune:
Oameni buni, or fi si libertini printre noi - conform definitiei din DEX, absolut corecte - fiecare decide pentru sine, dar cred ca cei mai multi confunda spiritul "libertin" cu cel "liberal". Aaaa, nu e vorba de politica - cine are un dictionar, rog sa posteze definitia celui de-al doilea termen :).
Julie
OtiliaLia spune:
N-am dictionar aici dar asta e definitia cuvantului:
liberal = larg in gandire fara prejudecatii, care nu se cramponeaza de traditii, cu deschidere spre progres.
Salmida spune:
Chiar dacä nu este incä bine pus la punct, poate ajutä:
http://dexonline.ro/
Inima are ratiuni pe care ratiunea nu le cunoaste.(Blaise Pascal)