unii dintre voi nu stiti ce inseamna "agnostic"

unii dintre voi nu stiti ce inseamna "agnostic" | Autor: elara

Link direct la acest mesaj

Va rog frumos, sa nu aruncati cu oua.
Suntem in postul Sfintei Sarbatori a Pastelui, in Saptamana Mare asa ca cer putina ingaduinta. O cer fiindca vreau sa va dojenesc usor.
Fetelor, va rog, mai deschideti dictionarul inainte de a folosi cuvinte al caror inteles nu sunteti pe deplin convinse ca-l cunosteti foarte bine. Sau nu le folositi.
Saaauuuuuu exprimati-va indoiala macar.

Agnostic (cuvant ce l-am intalnit intr-un topic despre o fata ce cauta sa-si ajute prietena care este atee si trece printr-un divort) e un termen ce defineste o persoana care refuza ca caute, sa cunoasca si accepta anumite adevaruri fara a le studia. Filozofia agnostica vorbeste tocmai despre forta "distrugatoare" (asa o vad agnosticii)a celor care cu orice pret cauta un raspuns la orice (oamenii de stiinta, savantii, etc.) si e strans utilizata in legatura cu filozofia religioasa.
"Crede si nu cerceta" - Va sunt cunoscute aceste vorbe?

Gnoseologia este filozofia cunosterii si vine de la cuvantul "gnoseo" care parca inseamna "cunoastre" - nu sunt sigura ca nu ma insel dar sunt pe aproape. Recunosc ca nici eu nu sunt atoatestiutoare si nu vreau sa va supar ci doar sa va atrag atentia asupra viitoarelor situatii similare pentru a nu mai gresi.

Ori filozofie "agnostica" este tocmai opusul"gnoseologiei".
Va amintiti (din cele care nu mai sunt in Ro dar care au plecat dupa terminarea liceului) de poetul si filozoul agnostic Lucian Blaga si de poezia sa "Sa nu strivim corola de lumini a lumii" care este arta sa poetica?
Ca o paranteza: critica literara atribuie fiecarui autor cate o "arta poetica", adica cea mai aleasa poezie a acelui autor si mai ales cea care reprezinta intreaga sa filozofie regasita in majoritatea scrierilor din activitatea literara a acelui autor.

Sau asa cum foarte frumos zice Cosbuc in "Moartea lui Fulger" (desi nu am certitudinea ca imbratisa si el acesta filozofie sau doar a utilizat-o in contextul acestei poezii pentru a evocamai fidel credintele oamenilor acelor vremuri):

"Nu cerceta aceste legi
Caci esti nebun de le-ntelegi.
Din codru rupi o ramurea -
Ce-i pasa codrului de ea?
Ce-i pasa unei lumi intregi
De moartea ta?"

(va rog sa ma scuzati daca citatul - si in special puctuatia - nu este intocmai)

In concluzie nu stiu exact ce va imaginati voi ca inseamna agnostic, dar in mod sigur este impopriu folosit in contextele in care l-am intalnit eu in acel topic.
Asa cum reiese si din diversitatea de mesaje postate acolo, nu toti cei ce cred in Dumnezeu sunt si agnostici - e si cazul meu. Prin deductie logica sunt si unii care imbartiseaza filozofia agnostica si dorm linistiti fara a-si pune intrebari de nici un fel.
Dar aproape sigur cei care sunt atei si isi cauta singuri raspunsul la orice (inclusiv in ce priveste vesnica indoiala ce planeaza asupra existentei lui Dumnezeu) nu sunt agnostici.

In speratnta sincera, ca nu m-am facut (intru-totul) nesuferita, va salut pe toti si va urez Paste Fericit si fie ca Mantuitorul sa ne lumineze tuturor vietile atei sau nu. Si sunt sigura ca el asa face fiindca ne iubeste pe toti deopotriva, oi ratacite sau nu.




"Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni."
Seneca

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Victoria spune:

Ai dreptate...ca tot eram cu DEX-ul in mana pt. alt subiect: "Agnosticism: conceptie filozofica idealista care neaga, partial sau total, posibilitatea cunoasterii obiective a lumii, a esentei fenomenelor"

V.

veni, vidi, Victorie!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lily spune:


Da, e bine sa lamurim termenii in care purtam discutiile deoarece apar neclaritati si interpretari

Sint multi atei care cunosc mai multe despre Dumnezeu, Biblie si religie decit credinciosii insisi !

Multumiri pt lamuriri

si

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

Multumesc Victoria! Tonul face muzica.
Sarbatori fericite!

"Un om nehotarat ajunge la fiecare pas pe pragul unei alternative, adica in situatia de a vedea ca este intr-adevar o fiinta libera. Un om hotarat este lipsit de acest neajuns."
Lucian Blaga

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns descintec spune:

quote:
Initial creeata de elara



Gnoseologia este filozofia cunosterii si vine de la cuvantul "gnoseo" care parca inseamna "cunoastre" - nu sunt sigura ca nu ma insel dar sunt pe aproape. Recunosc ca nici eu nu sunt atoatestiutoare si nu vreau sa va supar ci doar sa va atrag atentia asupra viitoarelor situatii similare pentru a nu mai gresi.

Ori filozofie "agnostica" este tocmai opusul"gnoseologiei".

Asa cum reiese si din diversitatea de mesaje postate acolo, nu toti cei ce cred in Dumnezeu sunt si agnostici - e si cazul meu. Prin deductie logica sunt si unii care imbartiseaza filozofia agnostica si dorm linistiti fara a-si pune intrebari de nici un fel.Dar aproape sigur cei care sunt atei si isi cauta singuri raspunsul la orice (inclusiv in ce priveste vesnica indoiala ce planeaza asupra existentei lui Dumnezeu) nu sunt agnostici.




elara, sunt de acord cu observatia ta, sesizasem si eu aspectul..un singur lucru contrazice logica mea: agnosticii nu sunt cei care nu isi un intrebari si dorm linistiti..aia sunt doar indolenti..agnosticii pretind ca anumite lucruri nu se pot explica..ca nu avem de unde stii, ca nu putem demostra..ei spun ca nici evolutionismul, nici religia nu pot explica radacinile vietii..existenta divinitatii e un mister..aganosticismul e o atitudine filosofica, nu lipsa unei atitudini



D.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Basilisk spune:

Imi cer scuze pentru mesajul excesiv de lung, dar sper sa vaajute oareshcum...

The American Heritage® Dictionary of the English Language:
An agnostic does not deny the existence of God and heaven but holds that one cannot know for certain whether or not they exist. The term agnostic was fittingly coined by the 19th-century British scientist Thomas H. Huxley, who believed that only material phenomena were objects of exact knowledge. He made up the word from the prefix a-, meaning “without, not,” as in amoral, and the noun Gnostic. Gnostic is related to the Greek word gnsis, “knowledge,” which was used by early Christian writers to mean “higher, esoteric knowledge of spiritual things” hence, Gnostic referred to those with such knowledge. In coining the term agnostic, Huxley was considering as “Gnostics” a group of his fellow intellectuals“ists,” as he called themwho had eagerly embraced various doctrines or theories that explained the world to their satisfaction. Because he was a “man without a rag of a label to cover himself with,” Huxley coined the term agnostic for himself, its first published use being in 1870.


Fix reason firmly in her seat, and call to her tribunal every fact, every opinion. Question with boldness even the existence of a God; because, if there be one, he must more approve of the homage of reason, than that of blindfolded fear". --Thomas Jefferson

An agnostic thinks it impossible to know the truth in matters such as God and the future life with which Christianity and other religions are concerned. Or, if not impossible, at least impossible at the present time -- Bertrand Russell

Famous Agnostics:
Francois M. Voltaire, the French 18th century author and playwright is often considered the father of Agnosticism.

Thomas H. Huxley, a well known English religious skeptic, invented the term Agnostic in the 1840's. He combined "a" which implies negative, with "gnostic" which is a Greek word meaning knowledge.

In 1899, he wrote:

"...every man should be able to give a reason for the faith that is in him; it is the great principle of Descartes; it is the fundamental axiom of modern science. Positively the principle may be expressed: In matters of the intellect, follow your reason as far as it will take you, without regard to any other consideration. And negatively: In matters of the intellect do not pretend that conclusions are certain which are not demonstrated or demonstrable. That I take to be the agnostic faith, which if a man keep whole and undefiled, he shall not be ashamed to look the universe in the face, whatever the future may have in store for him.

Charles Darwin, a 19th century British biologist and writer wrote in two places in his book "Life and Letters":

"The mystery of the beginning of all things is insoluble by us; and I for one must be content to remain an Agnostic."

Mergi la inceput