se poate lua concediu prenatal la 4 luni de sarcin

se poate lua concediu prenatal la 4 luni de sarcin | Autor: rapsody

Link direct la acest mesaj

Am o intrebare urgenta... la 4 luni de sarcina se poate lua concediu prenatal( cu codul 09) daca am terminat cele 90 de zile de concediu medical?
Va multumesc

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Teoretic se poate, dar nu uita ca zilele de concediu prenatal sunt limitate: maxim 84.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ilie spune:

Ma bag putin in discutie, pt ca nu stapanesc exact datele despre acest subiect.

INSA - stiu pe cineva care dupa cele 90 zile CM , tot prin luna a 4-a lua in continuare CM, fiind considerata sarcina cu risc;
intr-adevar a trebuit sa trimiata undeva la Bucuresti ceva acte , a intrat intr-o comisie si pana la 7 luni cand oficial a intrat in concediu prenatal a fost tot in CM

Ilie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rapsody spune:

Va multumesc pt raspuns!
Inca o intrebare: stagiul de cotizare "se masoara" in luni, saptamani sau zile??

Eu lucrez la o firma care ne trimite in concediu fara salariu, sau cu 4 ore muncite.. adun pentru stagiu sapatamanile sau zilele din cele 12 luni??

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

quote:
Originally posted by ilie
INSA - stiu pe cineva care dupa cele 90 zile CM , tot prin luna a 4-a lua in continuare CM, fiind considerata sarcina cu risc;
intr-adevar a trebuit sa trimiata undeva la Bucuresti ceva acte , a intrat intr-o comisie si pana la 7 luni cand oficial a intrat in concediu prenatal a fost tot in CM

Ilie

Concediul de maternitate si concediile pentru incapacitate temporara de munca sunt concedii diferite si au reglementari diferite:
Concediul de maternitate e limitat la 126 de zile pre si post natal (cod 09 pe certificatul medical).
Concediile pentru incapacitate temporara de munca (cod 01 Boala obisnuita, 07 Urgenta medico-chirurgicala si altele)(mai putin unele boli grave):
"Art. 103. - (1) Durata de acordare a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este de cel mult 180 de zile în interval de un an, socotit din prima zi de îmbolnăvire.
(2) Începând cu a 90-a zi concediul medical se poate prelungi până la 180 de zile, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale."
Dupa cele 180 de zile se propune pensionarea pe caz de boala.
Este foarte important codul indemnizatiei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

quote:
Originally posted by rapsody

Va multumesc pt raspuns!
Inca o intrebare: stagiul de cotizare "se masoara" in luni, saptamani sau zile??

Eu lucrez la o firma care ne trimite in concediu fara salariu, sau cu 4 ore muncite.. adun pentru stagiu sapatamanile sau zilele din cele 12 luni??

Zilele lucratoare din cele 6/12 luni, dar cu regim de 8 ore / zi. La 4 ore pe zi se considera 1/2 zi de cotizare. La concediu fara plata nici o zi de cotizare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MariaG spune:

ma bag si eu in vorba: nu te incadrezi la OG 96/2003 art 10 sau 11 cu cconcediu de risc maternal? (ar mai fi 120 de zile)

Maria - 33+ saptamani - baietzel

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MariaG spune:

a, si vezi ca pe unii medici trebuie sa-i bati mult la cap ca sunt multe lucruri pe care nu le cunosc

Maria - 33+ saptamani - baietzel

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cghitescumd spune:

Apropo de cele 90 de zile de concediu medical (pe ultimele 12 luni probabil)care se termina, daca nu te descurci cu nici una din solutiile prezentate mai sus, te internezi cu diagnosticul "Amenintare de avort" vreo 3-4 zile, (gasesti tu un ginecolog care sa faca aceasta internare), si apoi nu vei avea probleme in a sari hopul celor 90 de zile, deoarece pe baza internarii respective, medicul face o adresa la Cabinetul de Medicina Muncii teritorial, propunind prelungirea concediului medical cu un numar oarecare de zile. Medicul de Medicina Muncii nu are de ce sa nu-si puna apostila (eventual il mai "stimulezi" si tu putin). Te duci apoi la medicul de familie, mai ceri o prelungire de concediu (ca doar ai fost internata, era sa pierzi sarcina, nu-i asa?), iar te duci la Cab. de Med. Muncii.....etc. In tot cazul cam la o luna si jumatate, e bine sa mai faci o internare de 3-4 zile, si cu cele 2 bilete de iesire, nu vei avea nici o problema in a-ti prelungi concediul medical pina cind vei putea sa intri in prenatal astfel incit sa-ti ramina si 42 de zile de postnatal. Ca sa nu mai vorbim ca doua internari pe motive obstetricale te propulseaza automat in categoria de gravida cu risc. (intre noi fie vorba e deajuns si o internare la care diagnosticul de iesire sa fie "adaptat nevoilor" tale)
M-m bagat sa-mi dau cu parerea fiindca in urma cu 3 ani si eu a trebuit sa o intind cit mai mult cu concediile medicale, deoarece fiind gravida in 3 luni, a doua zi dupa ce i-am spus unei "bune colege" de la locul de munca despre sarcina mea (pina atunci nu spusesem nimanui din firma), m-am trezit cu preaviz de desfacere a contractului de minca pe motiv de restructurare a postului.

mgh

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rapsody spune:

Va multumesc!
Asa am si facut!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cghitescumd spune:

Ma bucur pentru tine ca ai reusit, la urma urmei de multe ori cind esti insarcinata societatea te trateaza ca si cum ai fi ultimul om, asa ca de ce sa nu plateasca pentru asta!? Nu stiu de ce se intimpla ca o gravida sa pateasca diverse chestii, teoria mea este ca fiind intr-o pozitie vulnerabila , partea raspunzatoare de animalitatea din noi, reactioneaza in mod inconstient ca in jungla. (tocmai in momentel evulnerabile unui animal mai puternic ii vine chef sa benchetuiasca pe spinarea celor mai slabi ca el)

Mirela & sotul

Mergi la inceput