prenatal-cit de repede se poate?
Nu stiu daca legea prevede asa ceva dar daca da, m-ar interesa cit de repede poate intra o viitoare mamica in concediu prenatal daca are diagnostic de sarcina cu risc?
Si daca cele 126 de zile de concediu pre si post natal s-au transformat in 42-43 de zile, ca nu mai stiu cum e acum.
Multumesc.
Raspunsuri
liviu`s spune:
In concediul prenatal se poate intra cu 84 de zile calendaristice anterioare datei probabile a nasterii. Legea instituie necesitatea a minim 42 de zile de concediu postnatal.
Oricum, poti beneficia, anterior concediului prenatal, de concediul de risc maternal.
Rozi spune:
Concediul de maternitate = concediu prenatal + concediu postnatal = 126 zile calendaristice.
Regula ar fi de impartit 63 - 63 zile intre prenatal si postnatal, dar se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de preferinta viitoarei mamici, CU CONDITIA ca cel postnatal sa nu fie mai mic de 42 de zile.
tuchi spune:
ok, asta am inteles. Multumesc liviu.
Inca ceva, acest concediu de risc maternal cum se calculeaza?("in mare", ca sa-mi dau seama care e varianta cea mai avantajoasa financiar).
Si de la Cluj aveti o bere (liviu, marius).
liviu`s spune:
Indemnizatia de risc maternal este de 75% din media veniturilor salariale realizate in ultimele 10 luni anterioare datei din certificatul medical.
tuchi spune:
Multumesc mult pentru promptitudinea raspunsurilor tale.
Dar cum eu sint doar mesager revin cu alte intrebari pe care mi le adreseaza mamica in cauza.
Pt dep. resurse umane as avea nevoie de citatul din lege sau nr si lit ce prevede cele 84 de zile ce pot fi luate prenatal.
liviu`s spune:
Nu exista nici un text legal in care sa se prevada ca ai dreptul la maximum 84 de zile de concediu prenatal. Este vorba de interpretarea coroborata a art.118 alin.(1: "Asiguratele au dreptul, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate." si art.121 alin.(1) lit.a): "concediu și indemnizație pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani și, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani, oricând până la împlinirea de către copil a acestor vârste, numai după efectuarea a cel puțin 42 de zile din concediul de lăuzie."
iubitoiu spune:
Am o mare nelamurire..Sunt in 21 de saptamani(Data probabila a nasterii 1.08.2004) si am fost in spital pentru o saptamana cu diagnostic de amenintare de avort. Medicul ginecolog mi-a scis pe spatele concediului medical codul 09(sarcina si lauzie).La birou am fost informata de catre serv personal ca aceste zile imi sunt scazute din cele 128 de zile??? Medicul de familie mi-a spus ca nu trebuia sa-mi scada din aceste zile , ca nu au dreptul pana inainte cu 84 de zile de nastere..Cum este corect..Exista vreolege pe care as putea s-o rog pe colega de la serv personal s-o citeasca??
Si inca o intrebare. Cine tine evidenta acestor zile: Medicul de familie , serv personal sau cine???
Multumesc anticipat
Cristina21 sapt
liviu`s spune:
Medicul de familie nu trebuia sa-ti puna acel cod. Acuma nu ai ce face. Se scad respectivele zile din concediul de maternitate.
iubitoiu spune:
Liviu,
Concediul medical a fost dat de medicul ginecolog din spital.El a trecut codul 09. Oricum era singurul cod legat de ginecologie/sarcina.
Ce cod ar fi trebuit sa-mi treaca daca eu in luna a 3-a am avut probleme cu sarcina ?? Te rog spune-mi cine tine evidenta acestor zile.
Multumesc anticipat
Cristina, 22 sapt