Fetele va rog frumos sa imi spuneti si mie o reteta de bors, tinad cont ca nu am nici huste.Eu sunt in germania asa ca huste nu am cum sa fac rost, e destul de grav pt ca aici nu exista nimic de acrit ciorba., si al meu copilas maninca multa ciorbita.
va multumesc
Raspunsuri
roxanak spune:
Eu am cumparat din Ro borsh knorr la plic. Nu seamana deloc cu borsul adevarat dar alta solutie nu am. mai folosesc la acrit otet sau lamaie.
Alina spune:
Sigrid si Roxana,
Gasiti bors bun si natural pe la magazinele astea "Schelecker","dm","kd",la sectorul de produse naturiste,e imbuteliat la sticle de 0,75 ml si se numeste "Brottrunk".
Si eu am aflat asta tot aici,pe forum.
Alina
papadie spune:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=160
eu am gasit Brottrunk in Check-In la produse naturiste. Acolo au si taritze pt bors:)
"Īn afara de constiinta totul e bestialitate" (Camil Petrescu)
Idora spune:
Am eu o reteta de bors!
1/2 kg tarate, 1 mana de malai, apa, leustean
1/2 kg tarate se amesteca cu 1 mana de malai si se pune intr-un borcan de 10 l.Se fierbe 1 l de apa care se toarna apoi peste tarate si se mai amesteca din cand in cand timp de 2 ore.Apoi se toarna restul de apa si leusteanul,care-i da gust mai bun, preferabil sa fie proaspat(se poate si fara leustean).Se tine la un loc mai cald!
Ferigutza spune:
Prepararea hustilor
Daca se face pt. prima data bors, si hustele lipsesc, se pune putina drojdie(20 g) la 2 linguri de tarate muiate in apa calduta si se lasa sa fermenteze 2 ore, cat mai aproape de o sursa de caldura. Dupa aceea, zeama de la tarate se strecoara prin tifon si in bors se pun numai taratele cu fermentii in ele(ca sa nu aiba borsul gust de drojdie dospita).
-----------
Prepararea borsului:
1/2 kg tarate de grau, 100 g malai, frunze visin, 4-5 l apa si taratele cu fermenti mentionate mai sus.
Taratele, faina de porumb, frunzele de visin(leustean) se pun intr-o oala de 5-6 l(borcan, etc, ce ai la indemana). Se inmoaie cu 1 l de apa rece ca sa se dizolve substantele hranitoare din tarate, lasandu-le astfel 2-3 ore. Dupa aceea, se oparesc cu circa 3 l apa clocotita si se amesteca bine cu o lingura de lemn. Cat este caldut, se adauga hustele sau dupa caz taratele cu fermenti(cand se face pt prima data si nu exista huste dela borsul anterior). Se lasa totul la fermentat 2 zile, amestecand de 5-6 ori pe zi, cu o lingura de lemn. Vasul in care se pastreaza borsul se va acoperi cu un tifon(nu capac, ca borsul sa poata fermenta).
Cam asta stiu eu ca se face, sper sa iti iasa.
alinaluchian spune:
Eu am incercat sa fac bors acasa, insa nu a iesit niciodata asa de bun ca cel cumparat de la drogheriile dm sau Schlecker. Aseara am vazut ca si la farmacie se gaseste Brottrunk.
Uite un link util, ca sa vezi cum arata produsul http://www.kanne-brottrunk.de/
Alina
sigrid26 spune:
Multumesc mult fetelor si un pupic de la printesa mea pentru voi, ea e lesinata dupa ciorbita
ralucoantza spune:
salutare, fetelor!
bors in elvetia? ma ajuta cineva?
eu ma apuc deja sa visez la o ciorba cu perisoare sau cu zarzavat muuuuuuuuult, ca tare-i buna...
multam` fain!
ralucoantza