Scriitori britanici
Citesc acum "Balciul Desertaciunilor" de William Thackeray. Deocamdata versiunea tradusa de Ion Frunzetti si de Constanta Tudor a Editurii Eminescu. E o satira muscatoare la adresa societatii engleze din secolul al nouasprezecelea. Un stil care iti poate pune nervii la incercare, daca nu te inarmezi cu rabdare si daca nu ai abilitatea de a citi si printre randuri. De fapt, nici nu trebuie sa fii asa de abil. Subtilitatile nu sunt arme din panoplia acestui scriitor. Reusita.
Abia astept s-a citesc si in engleza. Din fericire e posibil.
Imi pare rau ca, de exemplu, carti ca "Idiotul" nu la pot citi si in limba in care au fost scrise de autorul lor.
Asta e. Cine stie, poate ca acesta e un bun pretext sa inveti o noua limba straina...
Mi-ar placea sa aflu ce parere aveti despre stilul primului scriitor mentionat si despre cel al altor scriitori englezi.
mailto:
oiacob2004@yahoo.com
Raspunsuri
Leah spune:
Mie personal nu imi place Thackeray si in general Victorienii mi se par cam sumbri. Poate doar cu exceptia surorilor Bronte care sunt un suflu nou de creatie. Mi-au placuta "Jane Eyre", "Wuthering Heights", "Necunoscuta de la Wildfell Hall" (mai putin cunoscuta, scrisa de Anne Bronte), "Shirley". Tot dintre Victorieni, mi-a mai palcut Dickens cu "Great Expectations" si "A Christmas Carol". Dintre scriitori mei preferati de origine britanica, recomand John Fowles, cu toate cartile, si David Lodge, orice titlu, oricare va va incanta.Ma mai gandesc si va mai scriu.
Leah
octy spune:
Va multumesc mult pentru mesajul de raspuns.
Intr-adevar, si mie mi-a facut mare placere sa citesc opere ale surorilor Bronte, ale lui Dickens, dar si scriitori ca Thomas Hardy(unul din scriitorii pe care i-am adorat in adolescenta, desi nu era chiar varsta cea mai potrivita sa-l inteleg), Cronin(si acesta un alt prieten bun al meu in adolescenta), D.H. LAwrence si altii.
Au englezii astia un spirit de observatie extrem de ascutit... Evident ca asta e calitatea de baza a unui scriitor, ar putea spune cineva, dar mie mi se pare ca la ei e ami evident decat la oricine altcineva. Sau poate ca stiu ei mai bine decat altii sa sensibilizeze publicul, sa-i castige inima. Pe mine m-a cucerit pur si simplu Cronin cu "Gran Canaria" si cu "Citadela". A tras direct la tinta.
Mi-ati deschis curiozitatea cu David Lodge. Nu-mi amintesc sa fi citit ceva de el. Abia astept.
Octy
Leah spune:
Draga Octy,
E ceva sa-ti placa literatura britanica, sincer iti spun. Eu am citit mult pentru ca am studiat-o la facultate si cu mana pe inima iti spun ca imi place mai mult literatura americana, in special cea sudista si multiculturala. Daca te-ar interesa iti pot recomanda cativa autori care merita atentia noastra, a cititorilor. Cat despre Lodge, daca ai umor si gusti ironia fina a britanicilor, iti va placea cu siguranta. Dintre cartile pe care ti le recomand: "Small world", "Changing places", "The British Museum is falling down" (Se gasesc mai nou si in traducere la Editura Humanitas, cred)
"I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I--
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference."(Robert Frost)
danais spune:
Nu prea sunt fan al scriitorilor britanici, ii prefer de departe pe cei americani, mai ales pe cei calificati drept "postmoderni".
Dintre britanici mi-au atras atentia, fara sa ma incante insa in mod deosebit: Jane Austen, Fielding, Thomas Hardy, chiar si William Thackeray intr-o anumita masura. Mi-au placut in mod deosebit Virginia Woolf (mai ales Mrs. Dalloway, To the Lighthouse si Orlando) iar pentru John Fowles am facut o adevarata pasiune (mai ales pentru The Collector, The Magus si The French Lieutenant's Woman).
Desi nu prea se incadreaza in tematica, la categoria scriitori britanici prin adoptie, l-as aminti pe Salman Rushdie (este indian, dar emigrat in Anglia, deci tehnic vorbind se poate spune ca este sciitor britanic).
Daca imi amintesc ce am mai citit prin facultate, revin.
Daniela si Denisa
Camelia spune:
Mie imi place foarte mult literatura britanica.Surorile Bronte, Jane Austen, Thackeray.....Dar favoritul meu ramane John Galsworthy!
Credinta face totul posibil; dragostea face totul usor
Irinusha spune:
Ma bag si eu ... insa doar scurt:
Imi plac si unii din cei mai "vechi", insa in ultima vreme am citit mult de Ken Follett ... are un stil aparte, ceva de nu te mai lasa sa lasi cartea din mana.
Irinusha - cu minunea "surpriza" de 27+ saptamani din burtica
iubibubi spune:
Si mie imi place tare mult John Fowles. Plang de fiecare data cand termin cate o carte scrisa de el - imi zic, nu putea, dom'le, s-o faca mai lunga?!? :)) Si, uite asa, le iau de la capat si tot nu ma satur.
Dintre cartile surorilor Bronte nu mi-a placut decat "Wuthering Heights" (Emily Bronte).
Dickens mi se pare prea greoi si sumbru, vorba lu' Leah.
Lodge n-am citit, dar mi-ati atatat curiozitatea.
A! si D.H. Lawrence imi place tare!
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iubibubi
danais spune:
Revin dupa ce mi-am scotocit memoria (a se citi biblioteca). Nu stiu cum am putut sa uit (batranetile!) de George Orwell (cu 1984 si Animal Farm- parabole politice amandoua) sau de Somerset Maugham (mi-a placut tot ce am citit, dar mai ales The Moon and the Sixpence, Up at the Villa si romanul Robie, pe care l-am citit in romaneste si n-am idee cum suna titlul in engleza).
Mi-a mai placut si The portrait of the Artist as a Young Man al lui James Joyce (asta e irlandez la origine, dar catalogat ca scriitor britanic). Nu am reusit insa sa termin Ulysses, care m-a ametit peste masura.
L-as mai aminti si pe Oscar Wilde, eu personal nu am citit decat The Picture of Dorian Gray in facultate si nu pot spune ca m-a incantat in mod deosebit dar, oricum, este o carte bine scrisa si am avut colege indragostite de acest autor. Mie mi-au placut mai mult povestile lui, pe care le-am citit cand eram mica (aveam un volum care grupa o serie de povesti sub titlul Printul fericit).
Dintre sciitorii umoristi ai tuturor timpurilor si natiilor il prefer pe Jerome K. Jerome (un fragment din Three men in a Boat se studia si in liceu). Mi s-a parut delicioasa si Trei pe doua biciclete, pe care am citit-o in romana, ca nu am gasit exemplarul in engleza la British Council.
Mda, vad ca dupa ce am declarat in mesajul anterior ca nu sunt fan al autorilor britanici, am venit azi cu o lista destul de lunga de preferinte. Se pare ca sunt totusi fan, dar am descoperit cu intarziere. Ma apuc si eu azi de citit David Lodge.
Daniela si Denisa
Leah spune:
Irinusha, da ceva detalii despre Follet asta ca eu n-am auzit de el, ce citesti acum si ce stil are.
"I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I--
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference."(Robert Frost)
octy spune:
Da, da si eu imi amintesc acum ca, de fapt, pe langa scriitorii mentionati mi-au placut mult si Fielding, Jane Austen, John Fowels, Jerome K. Jerome, Galsworthy,G.Bernard Shaw, Arthur Conan Doyle(si genul acela este plin de farmec, nu?).
Nu ma pot abtine sa nu ma intreb daca nu cumva sunt foarte multe nume pe care, pana la urma ti le aduci aminte si care se numara printre scriitorii britanici(ma rog, irlamndezi, scotieni etc.) pentru ca erau cel mai bine reprezentati in bibliotecile parintilor nostri, sau pentru ca pur si simplu ne-au incantat in asa masura incat am vrut sa continuam aventura in lumea lor si i-am devorat rand pe rand....?
Probabil ca adevarul e pe undeva pe la mijloc.
Dar iata ca aici mai apare un semn de intrebare. Referitor la cenzura din epoca comunista si literatura.
Bine-nteles ca in biblioteca parintilor mei se aflau carti pe care si le procurasera de-a lungul timpului din librariile patriei.(majoritatea). Acestea fusesera cumparate in anii '60-'70-'80. Cele mai multe erau opere ale scriitorilor britanici. S-ar putea oare trage de aici concluzia ca erau considerati cel mai putin periculosi pentru mintile prea-curatilor supusi ai comunismului?
Poate ca li se permitea aparitia tocmai pentru umorul lor fin, pentru subtilitatile limbii dar si ale celorlalte mijloace folosite. Bietii cenzori, habar n-avea cat de subversive ar fi putut fi, de fapt, unele dintre acestea...! Sfanta nevinovatie!
Ma bucur tate mult sa iau parte din nou la discutii de genul acesta.
Cu drag,
Octy