Va rog un sfat
Dragii mei,
am sa va spun o poveste trista.
Este vorba despre finii mei.S-au casatorit in august , iar acum ea este insarcinata in 3 luni si jumatate.
Problema este ca nici unul dintre ei nu are loc de munca.Ea si-a intrerupt contractul de munca la 1 august , inainte de nunta, sperand ca dupa ca dupa ce se vor casatori vor pleca in Italia.Iata ca e deja februarie si nu au mai plecat.Din pacate, trec printr-o criza teribila.
Am si eu o intrebare, si poate e cineva dispus sa ma ajute...Desi...
Daca ea s-a angaja acum, s-ar putea gasi o solutie ca sa beneficieze timp de doi ani de zile de concediu de cresterea copilului?
In speranta ca e cineva dispus sa-mi raspunda , va multumesc anticipat.
Raspunsuri
dragos1967 spune:
Legea 19 spune ca pentru a beneficia de indemnizatie cic, unul din soti trebuie sa fi cotizat minim 10 luni din ultimile 12 luni, anterioare nasterii copilului. Din pacate, practic nu ai nici o sansa. Teoretic, unul dintre ei ar trebui sa se angajeze imediat si sarcina sa mai dureze inca 10 luni. Imi pare rau.
Mickyyy spune:
E posibil sa ma insel, dar stiu ca am citit undeva pe-aici un mesaj in care se preciza ca cele 10 luni nu trebuie sa fie consecutive, adica daca a lucrat 6 luni inainte, naste, si apoi mai lucreaza inca 4, poate beneficia de CIC. Adica trebuie sa fie 10 luni consecutive anterioare datei depuneri cereri, si nu datei nasterii.
Din pacate nu mai stiu unde am gasit mesajul, dar stiu ca mi-a atras atentia. Sper sa nu-tzi dau sperante false, asa ca mai bine asteapta un sfat de specialitate.
Mickyyy 32 saptamani
ili spune:
La www.pensiicluj.ro s-a dat raspuns la o intrebare asemanatoare ,
trebuie inaintea nasterii cele 10 luni din ultimele 12 luni pt.CIC iar pt.maternitate 6 luni.
dragos1967 spune:
Raspunsul era citat din legea 19.
Singura relationare intre nasterea copilului si data depunerii cererii este ca, cererea se depune ulterior nasterii, oricand dupa trecerea a minim 42 de zile de concediu de lauzie si pana la implinirea varstei de 2 ani de catre copil.
Mickyyy spune:
Gata, mi-am adus aminte unde am agsit, la subiectul "clarificari privind CIC pe 2004". Numai ca nici acolo raspunsul nu e tocmai sigur, e doar o interpretare a legii.
quote:
Originally posted by marius
Mda, pe rand dar pentru toti.
1. Pentru persoanele care au solicitat CIC anterior datei de 31.12.2003 modalitatea de stabilire si respectiv de calcul al acestuia se face comform reglementarilor in vigoare anterioare legii 577/2003 deci conform prevederilor vechi. Persoanele aflate in CIC nu sunt afectate de modificarile legislative ele raman asa cum au fost stabilite. In cazul renuntarii la CIC si ulterior a revenirii in CIC modalitatea de stabilire a cuantumului va fi aceeasi ca la prima solicitare indiferent de numaul de reveniri.
2. Pentru persoanele care solicita CIC in acest an cuantumul este de 85% din venitul mediu brut comunicat oficial indiferent de valoarea venitului realizat sub forma de salarii sau asimilate acestora in suma fixa.
3. O noutate absoluta este urmatoarea:
Pentru a putea beneficia de CIC este necesar acelasi interval de mininm 10 luni din ultimele 12 asigurate DAR avand ca si referinta dfata solicitarii dreptului si nu data nasterii copilului. Cu alte cuvinte in cazul in care o persoana are un numar mai mic de luni (sub 10) fata de data care a nascut daca ajunge sa cumuleze 10 luni ulterior datei nasterii poate solicita oricand acordarea CIC. Un scenariu este incadrarea in munca pt salarii inferioare salariului mediu brut pt o perioada de cel putin 10 luni si solicitarea CIC a carui valoare insa va fi in cuantum fix de 85% din venitul mediu brut.
4. Persoanele care au sau vor avea venituri brute mai mari decat valoarea medie pe economie vor avea oarecum de pierdut in CIC.
Asta e.
Marius (www.desprecopii.com)
Mickyyy 32 saptamani