Buna ziua,
Va rog mult daca puteti sa-mi rsapundeti.
Eu trebuie sa nasc pe 8-9 martie si as vrea ca in luna februarie sa intru in concediu de odihna (acesta dureaza pana pe 6 Martie) si dupa aceea sa intru in concediu prenatal. Dorinta mea ar fi sa intru in concediu prenatal si postnatal dupa efectuarea concediului de odinhna tocmai in ideea de a prelungi perioada de stat acasa dupa nastere, insa am aflat ca trebuie sa-mi iau neaparat concediu prenatal si ca nu pot sa-l prelungesc dupa nastere.
As vrea sa stiu daca este adevarat.
Multumesc foarte mult si astept raspunsul dvs. daca se poate.
Singurul concediu obligatoriu este cel postnatal (minim 42 de zile). Prin urmare, poti sa efectuezi si zilele de concediu de odihna inainte de concediul prenatal.
Am tot intors si eu pe toate partile legea 19/2000 cu privire la modalitatea de a efectua concediul de sarcina si lauzie cat mai eficient si profitabil pt noi. In cele din urma, dupa ce am intrebat pe toata lumea si am discutat cu persoane avizate, concluzia a fost ca poti sa iei cat vrei tu din cele 126 de zile postnatal, dar nu mai putin de 42. Adica legea spune foarte clar ca desi imparte orientativ cele doua tipuri de concedii, vine cu precizarea ca cele doua se compenseaza intre ele in functie de recomandarea medicului si de preferinta asiguratei. Asa ca cei care spun ca nu poti lua mai mult de 63 de zile postnatal , se inseala! concediul respectiv are 126 de zile si daca s-ar fi compensat doar prenatalul cu zilele din postnatal, atunci acest lucru ar fi fost precizat fara indoiala de care lege.
Nastere usoara
Daniela