cic

cic | Autor: ami si cristi

Link direct la acest mesaj

vrem si noi sa stim in ce situatie ne aflam. ami este angajata din 01.11.2003 cu un salariu brut de 3.000.000 lei si urmeaza sa nasca in iunie. ce suma o sa ia pentru concediu prenatal, postnatal si pentru cresterea copilului ? merci

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Pentru concediul prenatal si concediul de lauzie, indemnizatia va fi 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical.
Din pacate, deoarece nu indeplineste conditia celor 10 luni de contributie la asigurarile sociale anterioara naserii copilului, nu beneficiaza de concediu pt cresterea copilului si de indemnizatia aferenta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ami si cristi spune:

este nevoie de minim 10 luni consecutive la contributia asigurarilor sau se cumuleaza cu lunile lucrate anterior (in 2002)?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nela spune:

Da, este nevoie de 10 luni (nu neaparat consecutive) anterioare nasterii dar in mod obligatoriu din ultimele 12.

Numai in cazul unei nasteri inainte de termen (ceea ce oricum nu este de dorit) certificata de medicul ginecolog se pot admite derogari in sensul reducerii celor 10 luni cu lunile necesare pina la o nastere la termen.

S-auzim de bine!
Nela

Mergi la inceput

am vreo solutie in acest caz ca sa primesc cic?

Mergi la inceput

Daca nu este asigurata cu cel putin 10 luni inainte de data nasterii sau cel putin fata de data probabila a nasterii sincer nu vad nici o solutie de a beneficia de CIC deoarece legea este foarte clara in acest sens.
In lege este prevazut ca in cazul unei nasteri premature se poate reduce perioada de 10 luni necesara, cu lunile respective pina la nasterea normala dar e foarte clar si in acest caz ca persoana respectiva trebuia sa fie asigurata cu cel putin o luna inainte de data conceptiei sa zic asa.

S-auzim de bine!
Nela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinad spune:

Dar este posibil ca Ami sa-si ia doar cele 42 de zile obligatorii de postnatal (presupunand, desi este destul de greu de crezut, ca i-ar fi suficiente sa se refaca dupa marele eveniment)pentru ca apoi sa se intoarca la servici, sa mai lucreze 3 sau 4 luni (cat are nevoie ca sa implineasca cele 10 luni obligatorii), timp in care eventual sotul sa solicite CIC, iar apoi sa se faca rocada (adica sa solicite Ami Cic in locul sotului, dupa implinirea celor 10 luni de contributii la asig. sociale)? Sper ca ati inteles ceva din fraza asta lunga...
PS Ma bucur ca v-am cunoscut, este pt prima data cand scriu pe un forum, si asta pt ca si eu astept bb.

Mergi la inceput

Pt. irinad: din nefericire cele 10 luni de contributie sunt obligatorii si necesare INAINTE de nasterea copilului pt. a avea dreptul la concediul de crestere de 2 ani.
Solutia pt. ami ar fi fost de exemplu daca inainte de lucru ar fi avut vreun statut oficial vizavi de camera de munca si ar beneficiat de exemplu de somaj deoarece cele 10 luni (din ultimele 12) se pot constitui si din somaj+lucru.

S-auzim de bine!
Nela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinad spune:

Multumesc pentru raspuns, dar imi pare rau pentru Ami. Dar nu-i nimic, poate va fi mai bine la urmatorul!

Irina

Mergi la inceput

dar eu ca tata pot beneficia de cic daca sunt asigurat din 2000 cu o intrerupere din 01.06-01.11.2003, iar ami urmeaza sa nasca in iunie? merci

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

quote:
Originally posted by ami si cristi

dar eu ca tata pot beneficia de cic daca sunt asigurat din 2000 cu o intrerupere din 01.06-01.11.2003, iar ami urmeaza sa nasca in iunie? merci

Ai postat aceeasi intrebare si in alt subiect, unde, de altfel, ti s-a raspuns:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=19455

Mergi la inceput